shutterstock_343838777-e1695999667316-810x500.jpg

Prečo navrhovaný zákon o paliatívnej starostlivosti nie je ochranou pred asistovanou samovraždou, za ktorú sa vydáva

24
Kultúra smrti

Hovorí sa, že mačka má deväť životov. Zákon “Pa-Cheetah,” alebo zákon o vzdelávaní a odbornej príprave v oblasti paliatívnej starostlivosti a hospicov (PCHETA) určite áno.

Prvá verzia zákona PCHETA bola predstavená v roku 2004. Do súčasnej verzie sa vyvinul v roku 2015. V roku 2024 to bude už deväť rokov. Organizácia Euthanasia Prevention Coalition USA je proti PCHETA od roku 2017. Podľa Úradu generálneho inšpektora HHS:

Naše správy a vyšetrovania odhalili niekoľko znepokojujúcich problémov vrátane nízkej - niekedy škodlivej - kvality starostlivosti, podvodných schém, ktoré zahŕňajú registráciu príjemcov bez ich súhlasu, nevhodných fakturačných postupov, obmedzenej transparentnosti pre pacientov a ich rodiny, platobného systému, ktorý vytvára stimuly na minimalizáciu služieb, a rýchleho rastu počtu nových hospicov, často s cieľom využiť tieto podmienky.

Čítajte: Zástancovia eutanázie nechcú’aby ste počuli tieto dva desivé príbehy

Podľa nás návrh zákona odmeňuje tých, ktorí navádzajú ľudí do hospicov (prostredníctvom programov paliatívnej starostlivosti), kde sú vystavení zneužívaniu a v niektorých prípadoch eutanázii. Jedným z dôvodov, prečo sa zástancovia tohto návrhu zákona stále snažia o jeho schválenie, sú jeho nezmyselné ochranné opatrenia.

Ochranné opatrenia návrhu zákona’sú ilúzie

súčasnom návrhu zákona, S. 2243, sú v § 5 uvedené dve ochranné opatrenia. Pred dvoma rokmi senátorka Tammy Baldwinová (D-WI), predkladateľka návrhu zákona, dosiahla, že do návrhu zákona o zosúladení rozpočtu Snemovne reprezentantov bolo pridané znenie PCHETA bez záruk v oddiele 5. Finančný výbor Senátu odmietol zahrnúť PCHETA, takže návrh zákona opäť neprešiel. V polovici septembra 2023 Baldwinová oznámila, že sa pokúsi o jeho začlenenie do dvojstranného návrhu zákona, ktorý musí prejsť, pravdepodobne bez záruk. Povedala to, keď stiahla návrh S. 2243 z rokovania senátneho výboru pre zdravotníctvo, vzdelávanie, prácu a dôchodky (HELP).

Zábezpeky v oddiele 5 sú nevykonateľné a v podstate bezvýznamné

Odddiel 5 písm: Nehovorte o tom. V oddiele 5 písm. a) sa zakazuje používať finančné prostriedky návrhu zákona’na propagáciu alebo poskytovanie školení o akomkoľvek predmete alebo službe, na ktoré sa vzťahuje zákon o obmedzení financovania asistovanej samovraždy (ASFRA). Nič nezakazuje federálne financovanie výučby o asistovanej samovražde a eutanázii, pokiaľ toto financovanie nepochádza z programu PCHETA. Samotná ASFRA nezakazuje federálne financovanie rozprávania o asistovanej samovražde a eutanázii, zakazuje len poskytovanie predmetov a služieb na tento účel. Nezakazuje ani zadržanie alebo odňatie lekárskej starostlivosti, výživy alebo hydratácie. Povoľuje aj financovanie zmierňovania bolesti alebo nepohodlia so zvýšeným rizikom smrti, pokiaľ sa smrť nezamýšľa. Napokon, Compassion & Choices má cieľ zrušiť ASFRA.

ČÍTAJTE: Predseda hospicu za život nazýva legalizovanú asistovanú samovraždu v Kanade ‘národnou hrôzou’

Odsek 5 písm. b): Ne’robte to. Tento oddiel hovorí:

Ako sa používa v… [PCHETA], paliatívna starostlivosť a hospic sa nesmú poskytovať s cieľom spôsobiť alebo s cieľom pomôcť spôsobiť smrť pacienta’z akéhokoľvek dôvodu.

Znie to dobre, však? Tu’je problém. Vzťahuje sa len na finančné prostriedky PCHETA, na nič iné; PCHETA financuje len vzdelávanie, výskum a informovanie verejnosti, nie poskytovanie starostlivosti. Inými slovami, oddiel 5 písm. b) nerobí nič.

Sara Buscherová je právnička a bývalá predsedníčka organizácie Euthanasia Prevention Coalition USA.

Pretlačené so súhlasom Euthanasia Prevention Coalition.