nigeria_flag-810x500.jpg

Ako digitálna mena nigérijskej centrálnej banky takmer okamžite viedla k chudobe a chaosu

70
Neutral

Nie je náhoda, že Nigéria s viac ako dvesto miliónmi obyvateľov sa stala prvým vážnym globálnym testovacím poľom pre implementáciu digitálnych mien centrálnych bánk (CBDC). Nielenže ide o najbohatšiu krajinu na kontinente, kde globalisti spriadajú plány, ale Nigéria má aj významné zásoby uhľovodíkov a kovov a talentovaných občanov. Z týchto dôvodov môže slúžiť ako relatívne dobrý príklad pre zvyšok najchudobnejších kontinentov.

Nezanedbateľné sú aj geopolitické úvahy. Davoskí globalisti, ktorí sú v Nigérii prítomní už nejaký čas, majú pocit, že ak sa o Nigériu nepostarajú oni, urobia to Rusi, ktorí sú tam prítomní od sovietskej éry. O politické záujmy v Nigérii sa usilujú aj Číňania, ktorí v Nigérii budujú železnice, cesty, letiská a ťažobné spoločnosti a zároveň si pestujú dobré vzťahy s kmeňovými a politickými vodcami.

Časová os

Tu je časová os vzniku eNairy, nigérijskej CBDC. Hoci pokus o digitalizáciu nigérijskej meny skončil neúspechom, nesie v sebe ponaučenie pre zvyšok sveta.

Dňa 25. októbra 2022, rok po celoštátnom referende o zriadení CBDC v Nigérii, v ktorom 99.5 % občanov hlasovalo proti digitalizácii meny, vtedajší prezident krajiny Muhammadu Buhari z kmeňa Fulani vydal nariadenie, že napriek odporu väčšiny národa sa finančná revolúcia predsa len uskutoční.

V decembri 2022 vláda v Abuji spustila totálny útok na hotovosť. Situácia pripomínala udalosti z roku 2016 v Indii, keď vláda demonetizovala bankovky najvyššej nominálnej hodnoty. Guvernér nigérijskej centrálnej banky (CBN) oznámil, že do konca januára 2023 (neskôr sa termín predĺžil do 10. februára) Nigéria úplne prejde z fyzickej hotovosti (naira) na eNairu, digitálnu menu centrálnej banky’. Ľudia boli povinní previesť svoje hotovostné zásoby na CBN, ktorá ich bude obsluhovať v novom menovom režime. Príkaz vykonal vtedajší guvernér CBN Godwin Emefiele z kmeňa Ibo, generál a jediný kresťan v islamskej vládnucej elite krajiny’. Dobre informované zdroje tvrdia, že usmernenia, čo sa týka know-how aj dohľadu nad digitalizáciou, poskytli kruhy blízke Medzinárodnému menovému fondu (MMF), Svetovému ekonomickému fóru (WEF) a dokonca aj Úrad pre priemysel a bezpečnosť.

Keď prišiel 10. február 2023 a približne 80 % zo 7,2 miliardy dolárov, ktoré boli predtým v súkromných rukách, skončilo na digitálnych účtoch ako CBDC, chudobnejšia časť obyvateľstva (viac ako polovica ľudí) stále nemala bankové účty. Napriek ubezpečeniam CBN, že fyzická hotovosť sa nezruší, kým nebude CBDC plne funkčná, polovici národa zostali staré, bezcenné bankovky! Cestujúci do hlavného mesta a z hlavného mesta zostali bez hotovosti na zaplatenie spiatočnej dopravy. Mnohé malé podniky, významná časť hospodárstva, ktorá je závislá od platieb v hotovosti, boli zatvorené, pretože ich zákazníci nemali peniaze na zaplatenie.

Je ľahké pochopiť, prečo 16. februára 2023 v krajine vypukli násilné nepokoje s následkom obetí na životoch. Zúfalí a hladní ľudia, ktorí prišli o celý svoj majetok, vyšli do ulíc a požadovali obnovenie platnosti starej papierovej meny. Šírili sa fámy, že Buhariho vláda vydala novú papierovú menu, “novú nairu”, ktorá sa mala dočasne používať.

Koncom januára 2023 transakcie s použitím eNairy fungovali bez problémov, ale obmedzovali sa na zástupcov strednej triedy—celkovo asi tridsaťpäť až štyridsať miliónov ľudí v Nigérii. Drvivá väčšina Nigérijčanov, ktorí v každodennom živote používali hotovosť, bezvýsledne pobehovala a hľadala, ako vymeniť svoje staré peniaze za čokoľvek, čo sa dalo zjesť. Fáma, že Buhariho’vláda vydala novú menu, sa potvrdila v posledných dňoch januára 2023.

Problém bol v tom, že nová hotovosť nebola nikde k nájdeniu. Dokonca ani dnes, keď centrálna banka od experimentu odstúpila, nedosiahla ponuka novej hotovosti ani 10 percent celej nigérijskej menovej zásoby. Nové peniaze nikde nie sú; aj keby boli, neexistuje možnosť hromadnej výmeny starej, znehodnotenej nairy za novú. Napriek udalostiam zo 16. februára vláda priznala, že “novovydaná mena má splniť požiadavky protestujúcich a obnoviť ich kúpnu silu.”

Až tí najbystrejší Nigérijčania nedokázali pochopiť, ako vláda plánuje zlikvidovať existujúcu hotovosť a vydať nové peniaze len niekoľko týždňov pred parlamentnými voľbami naplánovanými na 24. februára 2023. Neriskovala vláda uprostred chaosu zjavnú porážku? No nie! Nová hotovosť bola zárukou volebného víťazstva: mala sa rozdávať chudobnej, ale významnej väčšine, aby vedela, koho má demokraticky voliť.

Ako sa predpokladalo, novým prezidentom Nigérie je predstaviteľ vládnucej strany, tej istej, ktorá je zodpovedná za chaos. Je’dôležité poznamenať, že hovoríme o krajine, ktorá už predtým zápasila s menovou krízou, prudko rastúcou infláciou a nedostatkom pohonných hmôt (napriek tomu, že je najväčším producentom ropy v Afrike’a kde už roky prevláda vážny nedostatok peňazí a nekonečné rady pri bankomatoch. Dokonca aj dolárov bolo napriek prémiám na čiernom trhu málo.

Koniec experimentu

Situácia neistoty a nebezpečenstva pretrvávala tri a pol mesiaca až do inaugurácie nového prezidenta Bolu Ahmeda Tinubu z kmeňa Yoruba, bývalého civilného guvernéra štátu Lagos. Dňa 29. mája 2023, približne 108 dní po skutočnom zrušení hotovosti, prezident Tinubu obnovil platnosť starej meny spolu s novou nairou a eNairou.

Čo viedlo Tinubua k takémuto gestu? Nútili ho k tomu dozorcovia experimentu z MMF, FEDu alebo WEF? Ak áno, prečo im trvalo tri a pol mesiaca, kým odsúdili sto miliónov ľudí na hladomor?

Politickí pozorovatelia v Abuji sa domnievajú, že nikto nezasiahol. Prezident Bola Tinubu ukončil tento experiment a držal sa svojho stanoviska. Len čo zrušil platnosť CBDC, nariadil vyšetrovanie CBN, čo vyústilo do bezprecedentného zadržania bývalého guvernéra CBN Godwina Emefieleho 10. júna 2023. Koncom júla ho súd prepustil z väzby, ale bezpečnostná služba ho znovu zatkla a drží ho vo väzbe. Vyšetrovanie stále prebieha. Vplyvní ochrankári z MMF, FEDu a dokonca aj Bieleho domu, ktorý Nigériu vyzdvihol ako globálneho debutanta digitalizácie meny, mlčia.

Z pohľadu začiatku menového experimentu v Nigérii sa zdá, že vláda v Abuji nemala na túto digitalizáciu ani chuť, ani jasný plán. Plán chýbal aj poradcom zo Svetového ekonomického fóra, Medzinárodného menového fondu alebo možno aj Úradu pre priemysel a bezpečnosť, a to napriek tomu, že sa výrazne pridŕžali stratégií digitalizácie. Prečo títo dozorcovia nezareagovali a digitalizáciu nezastavili? Bol na to iný účel? Pripraviť sto miliónov ľudí o prostriedky na život na tri a pol mesiaca hraničí s aktom genocídy.

Prežitie

Napokon k tragédii nedošlo. Ako chudobní Nigérijčania prežili tri a pol mesiaca bez peňazí, rezerv a akejkoľvek pomoci zo strany štátu? Nigérijčania, na rozdiel od väčšiny obyvateľov krajín skupiny siedmich, neveria ani slovu, ktoré hovoria ich vládni predstavitelia. Keď sa cítili opäť oklamaní a bolo jasné, že ani stará, ani nová naira nefungujú, ľudia vyšli do ulíc. Padli výstrely a niekoľko ľudí zomrelo.

V reakcii na odmietnutie prijatia ich starej hotovosti, znehodnotenej koncom januára, sa ľudia bez bankových účtov, legálnej hotovosti a akýchkoľvek úspor uchýlili k tradičným metódam: výmennému obchodu a obchodnému úveru. Majitelia zápaliek ich vymieňali s farmármi za bataty. Výrobcovia mydla vymieňali za palivo a majitelia malých podnikov poskytovali svojim dodávateľom dlhšie úverové podmienky. Učitelia a upratovačky z miestnych škôl hľadali pomoc, hlavne potraviny, v rodinách svojich žiakov.

Nigérijčania’ prirodzene nedôverujú etatizmu, čo by bohatí občania Nemecka alebo Kanady mohli považovať za nerozvážne, a zabránili tak podobnému výsledku, aký mal kanadský Konvoj slobody. Veď práve kvôli menovej politike ich krajiny’majú nemeckí dôchodcovia ťažkosti.

Podľa Nigérijčanov im síce nepomôže ani slabý, malý štát, ale aspoň daň z pridanej hodnoty v Nigérii je najviac 5 % a výber daní nepresahuje 25 %. Zdravotná starostlivosť je síce nedostatočná, ale ľudia viac dôverujú svojim šamanom než znudeným a Big Pharma–skorumpovaným lekárom. Pokuty za prekročenie rýchlosti sú zriedkavé kvôli nedostatku policajtov, ale neexistuje inšpekcia práce a nikto nikoho nenúti, aby si vzal experimentálnu vakcínu.

Pomoc poskytli kmeňové skupiny, vidiecke úrady a susedia. Pomáhali aj rodiny, ktoré sú v africkom živote najvyššou oporou. Svojpomoc bola pre Nigérijčanov zbavených akejkoľvek pomoci základom prežitia. Píšem to’preto, lebo čoskoro podobnou digitalizáciou meny prejde oveľa viac etatistických krajín.

Záver

Situácia v Lagose, Abuji a Port Harcourte sa vracia do normálu a eNaira je jednou z niekoľkých legálnych mien. Po uvoľnení výmenného kurzu amerického dolára ceny na čiernom trhu klesli na oficiálnu úroveň. Nigérijská burzová skupina vyjadrená v amerických dolároch vzrástla v roku 2023 zatiaľ o 37 %. Inflácia nairy klesá rýchlejšie ako inflácia v USA. Od zatknutia Emefieleho’zmizol prízrak monopolu CBDC. Tí, pre ktorých sú elektronické peniaze pohodlnejšie, ich používajú. Keď sa toto pohodlie stratí, prejdú na hotovosť alebo jej digitálnu alternatívu. Ľudia teraz vedia, že by nenastal taký chaos, keby digitalizácia meny bola dobrovoľná a nesprevádzala by ju delegalizácia hotovosti.

Pomôže prípad Nigérie’ostatným svetovým centrálnym bankám a občanom dospieť k podobnému záveru? Pravdepodobne nie, a tak čakáme na ďalšiu ekonomickú katastrofu.

Jan M. Fijor je poľský novinár a zakladateľ vydavateľstva Fijorr, najväčšieho poľského vydavateľstva venujúceho sa rakúskej ekonomickej škole, ktoré vydalo takmer 200 významných titulov.

Pretlačené so súhlasom Mises Institute.