GettyImages-1705227023-810x500.jpg

Víťazi a porazení druhej republikánskej prezidentskej debaty

31
Kultúra smrti

Zachytil som druhú polovicu republikánskej prezidentskej debaty, ktorá sa konala v Reaganovej knižnici, počnúc časťou, keď sa Mike Pence usilovne vyhýbal pálčivej otázke o tom, čo urobí s DACA, nezákonným dekrétom prezidenta Obamu, na základe ktorého sú nelegálni prisťahovalci privedení do USA ako deti oslobodení od deportácie a môžu pracovať.

Takto nejako prebiehala debata, s množstvom konzervovaných odpovedí a siedmimi kandidátmi, ktorí hovorili to, čo si mysleli, že chcú voliči GOP počuť. Došlo aj na hádky o triviálne hlúposti. Ľudia kričali jeden cez druhého a frustrovaní moderátori sa snažili nastoliť poriadok. Chris Christie predvádzal svoj protitrumpovský štýl. V televízii mali čas kandidáti, ktorí nemali žiadnu šancu vyhrať a zahlcovali vysielací čas.

Jediným víťazom bol opäť prezident Trump. Počúval som to, akoby to bol konkurz na viceprezidenta alebo konkurz na náhradníka pre prípad, že by sa ľavici naozaj podarilo vyradiť prezidenta Trumpa z boja. Ale vo všeobecnosti to vyzeralo dosť márne.

Čítajte: DeSantis odmieta Trumpa’tvrdenie o zástancoch života, ktorí stoja GOP hlasy, keďže exprezident chýba v druhej debate

Najväčším porazeným bol pravdepodobne Mike Pence, ktorý pôsobil tak nudne, anonymne a pomaly mysliaco, že bol jedným mužom na zníženie ratingu. Oči sa mi zaleskli zakaždým, keď predniesol dlhší úvod o svojej minulosti namiesto toho, aby len odpovedal na otázku. To, že sa vyhýbal odpovediam na ťažké otázky, ako napríklad DACA, z neho robilo zbabelca. A bolo zaujímavé, ako vyzdvihoval úspech svojho pôsobenia vo funkcii viceprezidenta pod vedením prezidenta Trumpa ako “našej administrácie.” Inými slovami, svoju hviezdu pripevňoval k Trumpovým úspechom.

Chris Christie bol ďalším pútačom očí. Jeho útoky na prezidenta Trumpa boli také otravné a pokrytecké, že sa nedali sledovať. Počul som, že mal niekoľko dobrých poznámok, ale bol som príliš urazený, aby som ho počúval.

Ten zo Severnej Dakoty? Snažil sa sem-tam zasiahnuť, ale c’mon – on’nevyhrá.

Čítajte: Moderátor debaty GOP Fox News minulý týždeň chválil Hillary na galavečere Clintonovej nadácie

Tim Scott bol ďalším nevýhercom. V prvej debate si podľa mňa počínal dobre, ale v druhej len recykloval množstvo starých vecí o svojej výchove a škodách, ktoré na černošskej rodine napáchala Veľká spoločnosť, čo je síce úplná pravda, ale pre republikánov to nie je žiadna novinka. Chýbala mu energia, a čo je ešte horšie, pustil sa do útoku na Nikki Haleyovú, ktorý bol podložený faktami a nevyšiel, keďže ona nevyvrátiteľne vyvrátila každý z jeho bodov. Tieto vyvrátenia boli mimochodom v tom čase v správach, takže opakoval vyvrátené príbehy. Smutné.

Vivek Ramaswamy predniesol svoje dobré body, ale nedokázal vysvetliť, ako by ich vykonal, možno kvôli časovej tiesni. A nikto sa ho nepýtal, ako si myslí, že by dokázal okamžite rozložiť deep state, keď všetci vieme, ako veľmi sa prezident Trump snažil s námahou v minulej administratíve. Je to ‘keby som ja riadil svet’ typ snílka. Jeho návrh fakticky ponechať Taiwan svojmu osudu tiež nebol’múdry 

Nikki Haleyová bola podľa mňa menším lúzrom — bola energická, dobre informovaná a jej politické návrhy boli vo všeobecnosti dobré, okrem jej neokonzervatívneho argumentu o nekonečnej podpore Ukrajiny. Nevidel som prvú časť debaty, ale chápem, že spustila veľa hnidopišských útokov na ostatných, čo by pravdepodobne boli zbytočné nezmysly. GOP by sa v tejto chvíli mala zjednocovať, a nie rozbíjať.

Ron DeSantis mal pravdepodobne najlepší večer – bol energický, dobre informovaný a dobre obhajoval svoje výsledky. Vyhol sa však, resp. nedostal dostatok času na vysvetlenie obvinenia, že na Floride zastavil frakovanie. Bolo by dobré počuť jeho vysvetlenie. Ale jeho reči o uzavretí hraníc boli na mieste, jeho sľub, že pôjde po karteloch a odsúdenie dovozu fentanylu boli celkom dobré a bol energický a živý. Pripomenul nám, prečo ho máme radi.

Debate však chýbali niektoré body, ktoré voliči GOP považujú za dôležité – o volebných podvodoch, ozbrojovaní ministerstva spravodlivosti. a o tom, či by si voliči mali namiesto Trumpa vybrať týchto kandidátov, aby ochránili Trumpa. Bolo by dobré počuť o týchto horúcich témach, pretože voliči o nich premýšľajú, ale moderátori Fox News museli mať svoje pochodové pokyny.

Tu je niekoľko dobrých postrehov od ostatných, ktorí videli debatu:

Prevzaté so súhlasom American Thinker.