chow-francis-810x500.jpg

EXKLUZÍVNE: Nastupujúci hongkonský kardinál zdôrazňuje "dialóg" medzi Vatikánom a komunistickou Čínou

16
Kultúra smrti

Kandidát na kardinála Stephen Chow, SJ, sa exkluzívne vyjadril pre LifeSiteNews, z hongkonskej diecézy bagatelizoval obavy z tajnej dohody Vatikánu s komunistickou Čínou, ktorú obhajoval, a vyzdvihol “dialóg” ako kľúč k vzťahom s Pekingom.

Chow, ktorý bol vyhlásený za jedného z 21 nových kardinálov, ktorí 30. septembra pri nadchádzajúcom konzistóriu dostanú červený klobúk, sa v posledných mesiacoch stal významnou osobnosťou. Tento jezuitský prelát je známy svojou nádejou, že Cirkev by mohla “vysvätiť ženy” do diakonátu alebo kňazstva, ale najmä svojou podporou a obhajobou tajnej dohody Vatikánu”s predstaviteľmi Pekingu, Komunistickej strany Číny (KS Číny).

‘Dialóg’ a ‘empatia’ kľúčové vo vzťahoch s Pekingom

Na otázku LifeSite v Ríme o jeho úlohe a úlohe hongkonskej diecézy vo vzťahu k Číne Chow uviedol, že “sme v osobitnej úlohe.”

V apríli Chow navštívil Peking na pozvanie arcibiskupa Josepha Li Shana, predsedu komunistickým štátom riadenej Čínskej katolíckej vlasteneckej asociácie (CCPA). Čow následne pozval Liho do Hongkongu na recipročnú návštevu, čo podnietilo obavy, že Čow umožňuje väčšiu kontrolu ČKS nad katolíkmi v regióne’. V tom čase Chow opísal svoju úlohu ako staviteľa mostov medzi Hongkongom a štátom schválenou a komunistami riadenou cirkvou v Číne.

“Sme Číňania,”Chow povedal pre LifeSite,“takže tak trochu poznáme čínsku mentalitu, aj keď nebudem’hovoriť, že presne viem, čo robí pevninská Čína alebo vláda.”

Vďaka tomu “si ľahko rozumieme,”povedal Chow, ktorý sa v sobotu stane kardinálom. “Zároveň som’katolík, takže viem aj to, čomu rozumie Rím,” dodal. 

ČÍTAJTE: Kardinál Burke: Čínski komunisti sa ‘vzbúrili proti Bohu’ ‘kruto prenasledovali’ katolíkov

Pokračujúc, Chow vyzdvihol “dialóg” a “empatiu” ako kľúčové témy svojej diecézy. 

“Takže istým spôsobom sa snažím, ak môžem, informovať sa navzájom [Vatikán a Peking] o tom, čo si myslia. Pretože potrebujeme vytvoriť empatiu. Keď nám chýba empatia, nemôžeme viesť skutočný dialóg,”povedal.

Provinciálny predstavený čínskej provincie jezuitov v rokoch 2018-2021 Chow bol v máji 2021 vymenovaný za biskupa Hongkongu. v čase svojho vymenovania uviedol, že predtým biskupskú službu odmietol, ale ustúpil po tom, ako mu pápež František osobne napísal a požiadal ho, aby ju prijal. 

Chow použil opatrnú líniu, pokiaľ ide o jeho komentáre na adresu Číny, vyhýba sa akejkoľvek verejnej kritike komunistického štátu. V čase svojho vymenovania do diecézy v roku 2021 sa dištancoval od podzemnej čínskej Cirkvi a tiež upozornil, aby sme od neho v budúcnosti neočakávali vyhlásenia bojujúce proti ČKS:

Nemyslím si, že je’múdre, aby som sa vyjadroval k Číne bez dostatočných informácií a znalostí. Nie je to’tak, že by som sa bál, ale obozretnosť je tiež cnosť.

Vatikán’v dohode s Pekingom sa predpokladá, že uznáva štátom schválenú verziu Katolíckej cirkvi a umožňuje Čínskej komunistickej strane (ČKS) menovať biskupov. Pápež si zrejme ponecháva právo veta, hoci v praxi má kontrolu ČKS. Údajne tiež umožňuje odvolanie a nahradenie legitímnych biskupov biskupmi schválenými ČKS.

Chow sa vyjadril, že podporuje program “sinifikácie’Číny.

Takáto politika podpory, či dokonca ústupkov, pokiaľ ide o čínsko-vatikánsku dohodu bola vyjadril aj priamy nástupca kardinála Zen’v hongkonskej diecéze, konkrétne kardinál John Tong, ktorý pôsobil ako apoštolský administrátor diecézy od roku 2019 až do nástupu Chowa v roku 2021. 

Kardinál Zen’údajne podporuje

Na rozdiel od politiky Chowa’emeritný hongkonský biskup kardinál Joseph Zen dôsledne kritizuje dohodu Vatikánu’s Čínou ako “neuveriteľná zrada” a obvinil Vatikán z “zapredania” čínskych katolíkov. Zen dokonca obvinil Františka, že prostredníctvom dohody “podporuje schizmu”.

Stále nezverejnené podmienky dohody viedli aj k zvýšenému nárastu náboženského prenasledovania od jej podpísania, ktoré americká Kongresovo-exekutívna komisia pre Čínu označila za priamy dôsledok dohody.

V rozhovore pre LifeSite však Chow bagatelizoval rozdiely medzi jeho postojom a postojom Zena’k dohode.

V skutočnosti sme s kardinálom Zenom niekoľkokrát hovorili a kardinál Zen ma rešpektuje, rešpektuje moju úlohu,” povedal Chow. 

“Povedal ‘máte svoju múdrosť,’ a vlastne povedal ľuďom, ‘dajte biskupovi Chowovi čas a priestor, on’robí dobrú prácu,’ čo naozaj rešpektujem,” uviedol nastupujúci kardinál. 

Chow priznal, že “nie na všetko sme spolu, nie vo všetkom sa zhodneme, ale všetci sa snažíme pomáhať.”

Pokračujúc, Chow potvrdil, že “chápem aj jeho [Zen’obavy – vyrastal v Hongkongu. Musíme však viesť dialógy.”

Môže byť obrázok 6 ľudí
Pápež František pozdravuje biskupa Čova v Mongolsku, september 2023. Kredit: O. Spadaro/Facebook

Chatova’citácia podpory od kardinála Zena je ozvenou správy, ktorá bola podaná o veľmi očakávanom stretnutí Zena s pápežom Františkom v januári tohto roku. America magazín uviedol, že Zen sa poďakoval pápežovi za vymenovanie Chowa do Hongkongu a nazval ho “dobrým biskupom.” Správa dodala, že František “sa pri tejto správe usmial a zavtipkoval: ‘Je to jezuita!’”

Čítajte: Pápež František trvá na tom, že vzťahy Vatikánu’s čínskou komunistickou vládou’sú ‘veľmi úctivé’

V komentároch pre novinárov na tlačovom úrade Vatikánu’sa Chow snažil obhájiť čínsko-vatikánsku dohodu. Po návrate z Mongolska pápež František tiež tvrdil, že “vzťahy s Čínou sú veľmi úctivé, veľmi rešpektované.”

Priek tomu posledné mesiace ukázali vzťahy plné napätia. Čínskym katolíckym laikom a duchovným bola zakázaná účasť na pápežovej návšteve’v Mongolsku.

V dvoch prípadoch ČKS jednostranne vymenovala dvoch biskupov na biskupské stolce bez súhlasu Vatikánu. Biskup John Peng Weizhao bol 24. novembra vymenovaný za pomocného biskupa Jiangxi – diecézy, ktorú Svätá stolica neuznala, a udalosti, v súvislosti s ktorou Vatikán vyjadril “prekvapenie a ľútosť.”

V júli potom pápež František podľahol tlaku ČKS a súhlasil s vymenovaním biskupa Shen Bina do diecézy Šanghaj – krok, ktorý ČKS uskutočnila v apríli a o ktorom “informovala” Vatikán. 

Pápež František v skorej obhajobe dohody označil túto dohodu za vytvorenie “novej kapitoly Katolíckej cirkvi v Číne.”Po prijatí kardinálskeho”rúcha sa zdá, že Chow bude pokračovať v upevňovaní spojenia Vatikánu”s Pekingom.