truckers-freedom-convoy--810x500.jpeg

Súdny proces s vedúcimi konvoja slobody Tamarou Lichovou a Chrisom Barberom sa odkladá do 11. októbra

28
Neutral

Súdny proces s vedúcimi predstaviteľmi konvoja slobody Tamarou Lichovou a Chrisom Barberom má teraz plánovanú prestávku a bude pokračovať 11. októbra. 

Doteraz súdny proces prebiehal veľmi pomaly, z 22 korunných svedkov boli predvolaní len štyria, čo veľmi znepokojilo obhajobu, ktorá žiada, aby si so sudcom sadla kvôli prieťahom. 

V tejto chvíli mal súdny proces podľa pôvodného harmonogramu, ktorý vyčlenil len 16 pojednávacích dní, skončiť. Za súčasného stavu súd skúma, či proces predĺžiť, a ak áno, na ako dlho.  

Lichov’právnik Lawrence Greenspon požiadal sudkyňu Heather Perkinsovú-McVeyovú, ktorá na proces dohliada, aby koruna zverejnila, akých svedkov každý deň predvoláva, spolu s dôkazmi, ktoré prinášajú, aby sa veci urýchlili.  

“Moja žiadosť adresovaná jej ctihodnosti bola, aby sa stanovil dátum kontroly, aby sa neopakovali také veci, ktoré sa dejú a aby sa zabezpečilo, že proces sa nakoniec naozaj skončí,” povedal Greenspon minulý piatok novinárom pred súdom. 

Perkinsová-McVeyová súhlasila, že sa 29. septembra stretne s právnikmi a prediskutuje s nimi túto záležitosť.  

Posledný rok sa právnici oboch strán zhodli na tom, že 16 dní je primeraný čas na to, aby bol prípad spravodlivý. Doteraz však Koruna, ako poznamenal Greenspon, spomalila tempo procesu na minimum, pričom sa pokúšala predložiť ako dôkaz stovky strán príspevkov zo sociálnych sietí. 

Proces proti vedúcim predstaviteľom Freedom Convoy Chrisovi Barberovi a Lichovi sa začal 5. septembra a pôvodne sa očakávalo, že bude zahŕňať len 16 rokovacích dní.  

V piaty deň súdneho konania však Perkins-McVey prvý pridelil ďalšie dva týždne na súdne konanie, a to z dôvodu, že Koruna chce do procesu zahrnúť celkovo deväť svedkov, ktorí podľa nej poskytnú “svedectvo z pozorovania”, aby sa pokúsili podporiť jej prípad proti Lichovi a Barberovi. 

Greenspon o týždeň neskôr kritizovalpomalé tempo procesu a povedal: “Tak, ako tento proces’prebieha, si myslím, že ani dva týždne nebudú stačiť.”

“V určitom okamihu si musíme sadnúť – a predpokladám, že’sa tak stane v pondelok – a reálne zistiť, … ako dlho bude trvať, kým koruna predloží svoje dôkazy.” 

V 13. deň súdneho procesu, ktorý sa konal minulý piatok, korunný svedok priznal, že mestské predpisy o voľnobehu kamiónov boli zmenené uprostred protestu, aby sa znížila teplota, pri ktorej môže kamión bežať na voľnobeh, v snahe “zmraziť” kamionistov. 

Súd si v 12.deň súdneho procesu vypočul, že tuckeri súhlasili, žeodstránia svoje nákladné vozidlá z centra Ottawy len niekoľko minút po tom, ako ich o to požiadal bývalý šéf kancelárie primátora mesta’a po tom, ako úradníci zistili, že nepredstavujú hrozbu. 

Lich a Barber čelia viacerým obvineniam z protestov v roku 2022 vrátane poškodzovania dobrého mravu, poradenstva pri poškodzovaní dobrého mravu, poradenstva pri zastrašovaní a marenia činnosti polície za účasť a organizovanie protimandátového Konvoja slobody. Ako vtedy informoval portál LifeSiteNews, napriek nenásilnej povahe protestu a obvineniam bola Lich ová uvedená do väzenia na týždne, kým bola prepustená na kauciu. 

Začiatkom roku 2022 sa v rámci Konvoja slobody zišli v Ottawe tisíce Kanaďanov od pobrežia k pobrežiu, aby požadovali ukončenie mandátov COVID. Napriek pokojnej povahe protestu federálna vláda premiéra Justina Trudeaua’v polovici februára prijala zákon o mimoriadnych udalostiach, čo viedlo k zatknutiu Lich’o dva dni neskôr, 17. februára.