Shutterstock_2115045788-810x500.jpg

Súdny proces s konvojom slobody odhalil zmenu mestských predpisov počas protestu s cieľom "zmraziť" kamionistov

26
Kultúra smrti

V trinásty deň súdneho procesu s vedúcimi predstaviteľmi konvoja slobody Tamarou Lichovou a Chrisom Barberom korunný svedok priznal, že v polovici protestu boli zmenené predpisy o voľnobehu nákladných vozidiel, aby sa znížila teplota, pri ktorej môže kamión bežať na voľnobeh, v snahe “zmraziť” vodičov nákladných vozidiel.

Bývalý šéf štábu starostu Ottawy Jima Watsona počas svedectva na súde minulý piatok hovoril o tom, že bol na stretnutí, keď sa 9. februára 2022 podpísal príkaz na zníženie povolenej teploty voľnobehu nákladných vozidiel z 5 °C na mínus 15 °C.

Serge Arpin dostal od právnika Licha’Lawrencea Greenspona priamu otázku, či bola zmena nariadenia o voľnobehu vykonaná s cieľom “zmraziť” kamionistov, ako uviedol The Democracy Fund (TDF), ktorý crowdfundingovo financuje Lichove’právne náklady, vo svojej aktualizácii súdu.

“[Ottawská mestská] rada sa na zasadnutí 7. februára, na ktorom ste boli prítomný, pokúšala zmraziť demonštrantov v [tejto] oblasti,” povedal Greenspon Arpinovi a požiadal ho aj o vysvetlenie, či bol predpis určený pre “zónu demonštrácií.”

V odpovedi Arpin pripustil, že to “zrejme bol zámer.”

Nespokojný s Arpinovou’odpoveďou, Greenspon naňho zatlačil a povedal: “Nemôžem’hovoriť o zámere rady,” a dodal: “Hovoril som o zámere predpisu. Ale nesúhlasíte so mnou, že dôsledkom tohto predpisu bola snaha mestskej rady zmraziť demonštrantov v červenej zóne, je to tak?"

Arpin potom odpovedal: “Verím, že by to bol výsledok.”

Počas výpovede Arpin priznal, že bol na každom stretnutí v roku 2022 so starostom, takže musel byť na stretnutí týkajúcom sa nečinného zákazu umiestneného proti Konvoju slobody.

Pripustil, že je možné, že mohol “vystúpiť”, keď sa konalo zasadnutie o zákaze, ale uviedol, že sa nepodieľal na rozhodnutí o zmene mestského nariadenia o voľnobehu.

Toto nariadenie zmenila mestská rada.

Počas výpoveď na 12.deň pred súdom Arpin vypovedal, že v polovici februára 2022 poslal Lichovi e-mail so žiadosťou, aby vodcovia konvoja presunuli svoje nákladné vozidlá ako “opatrenie dobrej vôle”.

Arpin tiež súdu povedal, že vodiči kamiónov súhlasili s presunom svojich súprav z centra Ottawy len niekoľko minút po tom, ako ich o to požiadal bývalý vedúci kancelárie primátora mesta’a po tom, ako si úradníci uvedomili, že nepredstavujú hrozbu.

Na súde sa v piatok hovorilo o sérii textových správ medzi Arpinom a vtedajším právnikom Freedom Convoy’Keithom Wilsonom, ktoré sa týkali odsunu kamiónov z centra Ottawy.

Zistilo sa, že mesto zrejme nedodržalo dohodu s kamionistami a umožnilo im odsunúť niektoré kamióny.

“Wilson informoval Arpina, že ďalších 40 kamiónov je pripravených na odsun. Arpin priznal, že ak by tieto kamióny boli odstránené z obytných zón, splnil by dohodu s mestom,”TDF uviedlo.

“V texte zo 16. februára sa Arpin ospravedlnil Wilsonovi za úlohu mesta a polície”zabrániť odstráneniu kamiónov. Považoval to za zlyhanie pri pomoci pri dohode dobrej vôle.”

V piatok Arpin vypovedal, že nedostal “priame vedomosti o tom, prečo” bola dohoda medzi predstaviteľmi mesta Ottawa a Konvojom slobody zrušená ottawskou políciou.

Lich a Barber čelia viacerým obvineniam z protestov v roku 2022 vrátane poškodzovania dobrého mravu, poradenstva pri poškodzovaní dobrého mravu, poradenstva pri zastrašovaní a marenia práce polície za účasť a organizovanie protimandátového Konvoja slobody. Ako vtedy informoval portál LifeSiteNews, napriek nenásilnej povahe protestu a obvineniam bola Lich uvedená do väzenia na týždne, kým jej bola udelená kaucia.