David-Johnston-810x500.png

Trudeauov bývalý "osobitný spravodajca" pre čínske zasahovanie dal miliónové kontrakty preferovaným konzultantom

36
Kultúra smrti

Záznamy ukazujú, že bývalý kanadský generálny guvernér David Johnston, ktorý bol vymenovaný za osobitného spravodajcu, aby viedol vyšetrovanie zasahovania Číny do volieb rodinným priateľom premiéra Justina Trudeaua, ale začiatkom roka potupne odstúpil, rozdal miliónové zákazky preferovaným poradcom.

Podľa Blacklockovej’reportérky počas troch mesiacov Johnstonovej’služby vo funkcii “osobitného spravodajcu” schválil výhradné zmluvy pre svojich obľúbených konzultantov, ktoré zahŕňali odmeny vyplácané publicistom na zlepšenie jeho imidžu.

Podľa správy o vyšetrovaní ministerstva predloženej v&nbspDemokratickej snemovni na žiadosť konzervatívnych poslancov, Johnston dostával 1 600 dolárov denne a&nbspdodal polročnú zmluvu v&nbsphodnote 4 496 887 dolárov spoločnosti Torys LLP z&nbspTorrenta, ktorá mu mala “pomáhať”.

Podľa údajov bola právnička Sheila Blocková, najatá na pomoc Johnstonovi, tiež darkyňou Liberálnej strany.

Trudeauov’kabinet sa podľa vyšetrovania snažil tvrdiť, že “Úrad tajnej rady sa zaviazal zabezpečiť nezávislému osobitnému spravodajcovi zdroje, ktoré potrebuje na dokončenie svojej práce.”

“Boli poskytnuté finančné prostriedky na podporu požiadaviek, ktoré identifikoval, ako sú zmluvné právne služby a mzdové náklady,”uviedol kabinet.

Záznamy vyšetrovania ministerstva tiež ukazujú, že Johnston udelil jedinú zákazku vo výške 28 239 USD spoločnosti RKESTRA Communications Corporation na štyri dni práce. Táto ottawská firma pre styk s verejnosťou bola najatá, aby pracovala na kontaktovaní “členov médií” a “identifikovaní publicistov a kľúčových mienkotvorných osobností”, ktorí by Johnstona chválili.

Záznamy ukazujú, že zmluva s RKESTRA”bola podpísaná 26. júna, po tom, čo Johnston 9. júna odstúpil, 10 dní po tom, ako Dolná snemovňa odhlasovala jeho prepustenie v pomere 174:150.

Záznamy tiež ukazujú, že RKESTRA bola najatá aj na poskytovanie “mediálnych školení a tréningov” spolu s “prípravou na rozhovory.”

Dodatočne mala RKESTRA “potvrdiť cieľové publikum a komunikačné metodiky,” a “pôsobiť ako spojka medzi nezávislým osobitným spravodajcom a zástupcami médií.”

Začiatkom tohto roka Trudeau vymenoval Johnstona, aby vyšetril údajné zasahovanie komunistickej Číny do nedávnych volieb v Kanade”. Opoziční konzervatívni poslanci žiadali Johnstona vymeniť pre jeho väzby na Čínu a rodinu Trudeauovcov.

Po tom, ako Johnston dospel k záveru, že by sa nemalo uskutočniť verejné vyšetrovanie tejto záležitosti, zosilneli výzvy na jeho odstúpenie. V júni Johnston odišiel z funkcie “osobitného spravodajcu.”

Celkové náklady na výdavky nezávislého osobitného spravodajcu’zatiaľ neboli v plnom rozsahu zverejnené.

Potenciálny zasahovanie do kanadských’volieb agentmi Komunistickej strany Číny (KSČ) znepokojuje mnohých Kanaďanov, najmä vzhľadom na to, že Trudeau’v minulosti chválil Čínu’“základnú diktatúru” a autoritársky štát označil za svoju obľúbenú krajinu okrem vlastnej.

7. septembra federálna vláda oznámila, že začne verejné vyšetrovanie možného zahraničného zasahovania do volieb, ktoré bude viesť quebecká sudkyňa Marie-Josée Hogueová.

LifeSiteNews začiatkom týždňa informoval, že napriek nepretržitému prúdu dôkazov, ktoré naznačujú, že agenti ČKS skutočne zasahovali do posledných dvoch kanadských federálnych volieb, národná’volebná komisárka vynechala akúkoľvek zmienku o Číne vo svojej výročnej správe o zahraničnom zasahovaní do volieb, ktorú minulý týždeň predložila parlamentu.