Screen-Shot-2023-09-25-at-11.40.41-AM-1-810x500.jpg

Tisíce ľudí sa zúčastnili na historickom dvojitom pochode za život v Nemecku

24
Kultúra života

Zástancovia ochrany života v Nemecku sa cez víkend zapísali do histórie, keď sa tisíce ľudí zúčastnili na dvoch rôznych pochodoch za nenarodené deti, ktoré sa konali v ten istý deň. 

V sobotu 16. septembra sa nemeckí zástancovia ochrany života zišli v Berlíne aj v Kolíne nad Rýnom a zúčastnili sa na prvom podujatí svojho druhu v histórii národného Pochodu za život. Oba pochody zorganizovala národná pro-life skupina Bundesverband Lebensrecht, hoci kolínsky pochod uviedol miestny pro-lifer a privítal ho BVL, ktorý začlenil druhý pochod. 

Georg Dietlein, ktorý sa počas podujatia v Kolíne dobrovoľne prihlásil ako kontaktná osoba skupiny’s políciou, povedal pre LifeSiteNews, že sa ho zúčastnilo približne 2 800 pro-liferov, ktorí boli “úplne pokojní.” 

“Ale boli tam aj protidemonštranti, ktorí náš pochod opakovane blokovali,” pokračoval Dietlein. “Mohli sme prejsť len 250 metrov, boli sme zablokovaní, čakali sme tam 2 hodiny a potom sme sa museli vrátiť.” 

Poznamenal, že “v službe bolo príliš málo policajtov,” a uviedol to ako dôvod, “prečo sme sa nikam nedostali.”Prítomní strážcovia zákona “boli úplne preťažení.” 

Dietlein – ktorý sa pred akciou rozprával aj s políciou a spomenul očakávanú prítomnosť potratových aktivistov – pre LifeSiteNews prostredníctvom e-mailu uviedol, že “bolo zaujímavé vidieť, akí pokojní, veselí a pozitívne naladení boli naši demonštranti a akí agresívni a nenávistní boli protidemonštranti.” Poznamenal, že podľa jeho presvedčenia “niektorí z nich majú za svojím protestom osobné problémy s problematikou.” 

Aj keď dĺžku pochodu brzdili aktivisti za potraty, Dietlein povedal, že “nie je až také rozhodujúce, či sme tento rok mohli prejsť Kolínom len asi 300 metrov alebo, ako bolo plánované, niekoľko kilometrov”, keďže “cieľom pochodu je pôsobiť na verejnosť.” 

“Myslím, že verejnosť prijala signál, ktorý sme chceli vyslať. To, že bolo toľko protestov, nás skôr inšpiruje k tomu, aby sme odteraz robili pochod v Kolíne každý rok.” 

Dietlein vysvetlil, že “otázky ochrany života nie sú v nemeckej verejnosti zvlášť prítomné, pretože mnohí ich považujú za ‘otravné’ problémy.” Dodal však, že “Pochod za život chce túto tému opäť dostať do centra pozornosti verejnosti.” 

“Je dôležité, aby sme zachovali pozitívnu kultúru života, inak všetko pôjde bokom.” 

Podčiarkol tiež zásadný význam “konkrétneho poradenstva a podpory pre tehotné ženy,” čo je podľa neho “ešte dôležitejšie ako pochod.” Hoci pokojná verejná demonštrácia pomáha dostať problematiku potratov do centra pozornosti, mnohí účastníci pochodu v Kolíne nad Rýnom “sa sťažovali na políciu” na blokády, ktoré im zabránili prejsť tak ďaleko, ako pôvodne plánovali. 

“rokujeme s políciou, aby na budúci rok bolo pripravených viac síl na našu ochranu a aby trasa pochodu bola bez blokád,” povedal Dietlein. 

Pochodu v Berlíne sa zúčastnilo takmer 4 000 zástancov života a nezažil také intenzívne protidemonštrácie ako podujatie v Kolíne nad Rýnom. 

Aborcia je v Nemecku bežne dostupná až do 12. týždňa’ tehotenstva pre ženy, ktoré chcú potrat ešte aspoň tri dni po absolvovaní povinného poradenstva. Výnimky sú povolené po 12. týždni, ak sa zistí, že matka by bola “nespravodlivo zaťažená” pokračovaním v nosení svojho dieťaťa. 

Niektoré obmedzenia sa časom zmiernili, napríklad úplný zákaz interrupcií, ktoré propagujú svoje zabíjacie “služby,” ktorý bol zrušený 24. júna 2022, teda v ten istý deň, keď sa v USA konalo súdne konanie o zrušení zákazu interrupcií.Najvyšší súd USA zrušil rozsudok Roe v. Wade a takzvané “právo” na potrat v celej krajine.