Screenshot-2023-09-14-140136-e1694696578921-810x500.png

Scott Moe zo Saskatchewanu hovorí, že je pripravený brániť zákon na ochranu rodičovských práv v oblasti vzdelávania

26
Kultúra života

Saskatchewan oznámil, že je pripravený použiť klauzulu o bezpodmienečnosti na ochranu rodičovských práv pred LGBT ideológiou v školách.  

13. septembra premiér Saskatchewanu Scott Moe pre médiá uviedol, že zvažuje uplatnenie klauzuly o bezpodmienečnosti v kanadskej charte na ochranu novej legislatívy provincie, ktorá nariaďuje rodičom, aby dali žiakom súhlas na zmenu pohlavia v školách.  

“Ak by to bolo potrebné, bol by to jeden z nástrojov, ktoré by prichádzali do úvahy - áno,” povedal Moe v odpovedi na otázku, či je doložka o neporušení na stole. 

“Doložka o neprekročení je prítomná z určitého dôvodu — aby riadne zvolené vlády mohli v prípade potreby zastupovať svojich voličov,” dodal.  

Na doložka o výnimke, zakotvená v článku 33 kanadskej Charty práv a slobôd, umožňuje provinciám dočasne zrušiť časti Charty a chrániť nový zákon pred zrušením súdom.  

Doložka sa môže použiť najviac päť rokov, po ktorých sa provincia môže rozhodnúť, či sa na ňu chce opäť odvolať.  

“Určite skúmame všetky nástroje, ktoré máme k dispozícii, pričom chápeme, že politika je dnes zavedená a účinná, a preto by bolo predčasné povedať, že používame ten alebo onen nástroj,” povedal Moe. 

“Ale môžete mať istotu, že vláda využije všetky dostupné nástroje, až po doložku o neporušení, ak to bude potrebné, aby sa zabezpečilo, že táto politika bude v Saskatchewane platiť v dohľadnej budúcnosti,” pokračoval.   

Moe’komentáre prichádzajú v reakcii na augustové oznámenie o nových “Zásadách rodičovského začlenenia a súhlasu v Saskatchewane’” ktoré nariaďujú informovať rodičov, ak sa ich dieťa chce identifikovať iným menom alebo “pohlavím,” umožňujú rodičom vylúčiť svoje deti zo sexuálnej výchovy a zakazujú prezentácie tretích strán zo skupín vrátane plánovaného rodičovstva.    

Odvtedy LGBT aktivistická skupina UR Pride Centre for Sexuality and Gender Diversity na Univerzite v Regine, ktorú zastupuje Egale Canada, skupina na podporu LGBT, podala žalobu na zvrátenie zmien.  

Nedávne prieskumy však ukázali, že Moe koná v záujme saskatchewanských rodičov, keď zaviedol zákon na ochranu školákov pred LGBT propagandou. 

Podľa Augustový prieskum, 86 percent účastníkov prieskumu v Saskatchewane sa vyslovilo za rodičovské práva a podporilo nové zákony v provincii’.  

Saskatchewan nasleduje príklad premiéra New Brunswicku Blaina Higgsa, ktorý bol odsúdený máfiou LGBT za revíziu politiky provincie’o rodovej identite, keďže umožňovala školám skrývať pred rodičmi’status transgender”.    

“Aby sa [túžba byť identifikovaný s opačným pohlavím] zámerne skrývala pred rodičmi, to’je problém,” povedal Higgs novinárom, pričom mal na mysli svoje želanie zmeniť politiku 713, ktorá v súčasnosti vyžaduje, aby deti dali súhlas na informovanie svojich rodičov, ak sa rozhodnú “zmeniť” svoje pohlavie v škole.      

Under the nová politika, je potrebný súhlas rodičov, aby učitelia mohli používať iné mená alebo zámená pre žiakov mladších ako 16 rokov.     

Začiatkom augusta pro-LGBT politici sa neúspešne pokúsili odvolať Higgsa z funkcie, pričom členovia strany Progresívnych konzervatívcov uviedli, že napriek mediálnej odozve má Higgs podporu “mlčiacej väčšiny.”