tmp_d4f53247-1b40-407f-bd50-b746702369bc-810x500.jpeg

Biskup Strickland: Spása je sprostredkovaná len prostredníctvom Cirkvi, ktorú založil Kristus

50
Neutral

V tohtotýždňovej&nbspdielnej relácii Bishop Strickland Show pokračuje biskup Joseph Strickland v komentovaní svojho druhého pastierskeho listu, v ktorom vysvetľuje, že spása prichádza jedine prostredníctvom služby Katolíckej cirkvi. 

V pokračovaní svojho komentára Strickland hovorí, že z pohľadu Katolíckej cirkvi je človek po krste začlenený do mystického Kristovho tela. Toto začlenenie však nemôže dosiahnuť svoju plnosť mimo Katolíckej cirkvi, pretože iba Katolícka cirkev má plnosť pravdy a prostriedky milosti. Každý nepokrstený človek je ďalej prostredníctvom krstu pozvaný k účasti na plnosti Krista. 

Pri vysvetľovaní tohto neomylné učenie Cirkvi, Strickland však ponúka výhradu: Boh žiada ľudí, aby slobodne prijali krst a milosť. “Nie je to nejaká automatická vec,” hovorí. “‘Aha, ty’si pokrstený, tak ty’budeš jednoducho … žiť verne cestou Ježiša Krista.’ Dáva ti milosť, dáva ti príležitosť, ale všetci musíme naďalej spolupracovať [s milosťou].” 

Čítaj: Kardinál Müller bráni biskupa Stricklanda: ‘Rozhodne by nemal odstúpiť’

Strickland sa venuje aj následnej dogma katolíckej viery, pričom sa zaoberá osudom tých, ktorí zomrú mimo Katolíckej cirkvi. Strickland, odvolávajúc sa na Katechizmus Katolíckej cirkvi, vysvetľuje, že Boh môže pôsobiť aj mimo Katolíckej cirkvi, hoci len s jej sprostredkovaním.

“Keď my’neevanjelizujeme dobre, Boh stále môže priniesť svetlo pravdy svojmu ľudu,” tvrdí Strickland. “Boh’nie je viazaný [sviatosťami] …, ale … jazyk, ktorý používa Cirkev, sviatosti sú obyčajné nástroje, ktoré nám Boh dal na to, aby nás uviedol do života milosti, odpustil nám hriechy, posilnil nás v tejto milosti.” 

OZNÁMENIE: Biskup Strickland vystúpi na LifeSite’na konferencii Life Forum v Ríme

Odpovedajúc na otázku sprostredkovania Katolíckej cirkvi pri spáse tých, ktorí sú mimo nej, Strickland uvádza, že je to preto, lebo Katolícka cirkev je mystickým telom Krista a že každý, kto prichádza ku Kristovi, musí k nemu prísť prostredníctvom Cirkvi. 

Ale aj tak môže Boh pôsobiť mimo Cirkvi, aby ovplyvnil spásu tých, ktorých pozná, ale jemu. “Boh vždy volá svoj ľud k sebe prostredníctvom svojho Syna a moci svojho Ducha,” vysvetľuje Strickland. “Boh môže niekoho osloviť priamo, alebo ho môže osloviť jeho Matka a priviesť ho k sebe, pričom použije tú istú milosť, použije ten istý život tela svojho Syna.”

Ak si chcete pozrieť všetky predchádzajúce epizódy The Bishop Strickland Showkliknite sem a navštívte stránku LifeSite’Rumble venovanú The Bishop Strickland Show.

Prisľúbte svoje modlitby za biskupa Stricklanda Tu