Untitled-2-810x500.png

Zákonodarcovia GOP, konzervatívni vplyvní predstavitelia kritizujú "šialený" zákon o povedomí o antisemitizme a varujú, že by mohol umlčať kresťanov

19
Neutral
  • Konzervatívci varujú pred zákonom proti antisemitizmu, ktorý môže potláčať prejavy kresťanov.
  • Rezolúcia Snemovne reprezentantov 6090 reaguje na protesty proti Izraelu na univerzitách.
  • Návrh zákona chce zakotviť definíciu antisemitizmu IHRA do federálneho zákona.
  • Kritici tvrdia, že zákon môže trestať biblické presvedčenia a obmedziť slobodu prejavu.

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: LifeFunder

Konzervatívci vrátane Bena Shapira varujú, že nedávno prijatý zákon údajne zameraný na riešenie “antisemitizmu” by mohol viesť k tomu, že univerzity budú potláčať prejavy kresťanov.

“Používanie symbolov a obrazov spojených s klasickým antisemitizmom (napr, tvrdenia o tom, že Židia zabili Ježiša, alebo krvavá pomluva) na charakterizovanie Izraela alebo Izraelčanov,” by mohlo byť považované za antisemitizmus podľa legislatívy, ktorá bola urýchlene schválená bez bežnej procedúry umožnenia diskusie a pozmeňovacích návrhov.

Republikánmi podporovaná Rezolúcia Snemovne reprezentantov 6090 prešla v stredu Snemovňou reprezentantov USA. Je to reakcia na prebiehajúce protesty, niekedy násilné, na univerzitných kampusoch, zamerané proti stúpencom Izraela. Mala by zmeniť a doplniť hlavu VI zákona o občianskych právach z roku 1964, ktorá zakazuje vzdelávacím inštitúciám diskrimináciu na základe rasy alebo národnostného pôvodu, aby “zohľadňovala” definíciu antisemitizmu“Medzinárodnej aliancie pre pripomínanie holokaustu (IHRA) pre presadzovanie federálnych antidiskriminačných zákonov.”

Návrh zákona z dielne newyorského republikána Mika Lawlera sedel vo výbore od októbra, aby bol začiatkom tohto týždňa rýchlo presadený.

Dvadsaťjeden republikánov sa postavilo proti návrhu zákona, vrátane konzervatívcov ako Byron Donalds (FL), Marjorie Taylor Greene (GA) a Matt Gaetz (FL). Sedemdesiat demokratov sa tiež postavilo proti návrhu zákona.

Návrh zákona musí ďalej prejsť Senátom, kde majú podobný návrh legislatívy republikáni Rick Scott (FL), Tom Cotton (AR) a ďalší.

Návrh zákona by kodifikoval definíciu antisemitizmu IHRA’do federálneho zákona. Skupina definuje antisemitizmus takto:

Antisemitizmus je určité vnímanie Židov, ktoré sa môže prejaviť ako nenávisť voči Židom. Rétorické a fyzické prejavy antisemitizmu sú namierené proti židovským alebo nežidovským osobám a/alebo ich majetku, proti židovským komunitným inštitúciám a náboženským zariadeniam.

Ministerstvo školstva by potom mohlo túto definíciu použiť na vyšetrovanie K-12 a vysokých škôl pre obťažovanie židovských študentov. Prezident Donald Trump v roku 2019 podpísal v tomto zmysle výkonný príkaz.

IHRA príklady “prejavov” antisemitizmu podľa ich definície zahŕňajú výroky, že Židia zabili Ježiša alebo “stereotypné tvrdenia o Židoch.”

Shapiro, ortodoxný Žid a absolvent právnickej fakulty Harvardovej univerzity, vo svojej štvrtkovej relácii povedal, že návrh zákona je “zjavne protiústavne vágny”.

Tiež uviedol, že Nový zákon jasne hovorí, že Židia skutočne vydali Ježiša Pontskému Pilátovi, aby ho zabil. “Kresťania, ktorí hovoria všetky tieto veci [o tom, že židovskí vodcovia dali zabiť Ježiša], nerobia z kresťanov antisemitov,” povedal Shapiro.

Povedal, že IHRA sa možno chystá na tvrdenie, “odmietané katolíckou cirkvou… že Židia sú dnes kolektívne zodpovední za Ježišovu smrť.”

Iní konzervatívci upozornili, že návrh zákona môže trestať biblické presvedčenie.

“Urobila Snemovňa reprezentantov práve časti Biblie nezákonnými,” napísal v stredu večer na X generálny riaditeľ Turning Point USA Charlie Kirk.

“Áno. Nový zákon,” odpovedal Tucker Carlson.

Komentátor denníka Daily Wire Michael Knowles súhlasil, že návrh zákona by mohol trestať Nový zákon.

“Áno. Obmedzuje aj kritiku cudzej vlády. Stačí povedať, že republikáni v Senáte musia tento smiešny návrh zákona odmietnuť,” napísal Knowles na X (predtým Twitter), čím reagoval na Kirka.

“Antisemitizmus je zlý, ale ja dnes nebudem hlasovať za zákon o uvedomení si antisemitizmu z roku 2023 (H.R. 6090), ktorý by mohol odsúdiť kresťanov za antisemitizmus za to, že veria evanjeliu, ktoré hovorí, že Ježiša vydali Židia Herodesovi, aby ho ukrižoval,” Rep. Greene písal na X.

Texaský republikánsky kongresman Chip Roy to označil za “ukážkové hlasovanie” a kritizoval “republikánske vedenie” za to, že návrh zákona presadilo bez toho, aby umožnilo diskusiu a pozmeňujúce návrhy.

“Bol presadený, aby sa využil tento politický moment,” povedal Roy.

Matt Walsh s Daily Wire tiež kritizoval nejasnosť návrhu zákona.

“Drvivá väčšina republikánov práve hlasovala za návrh zákona, ktorý kriminalizuje kritiku izraelskej vlády. Ak návrh zákona prejde, budete vinní z nenávistných prejavov, ak ‘uplatníte dvojitý meter’ na vládu Izraela alebo ju obviníte z genocídy,” napísal na stránke X. “Toto je úprimne jeden z najšialenejších právnych predpisov, aké som kedy videl.”

Kristen Waggoner, tprezidentka Aliancie na obranu slobody, jednej z najlepších ústavných právne skupiny v krajine, varovala pred tým, ako bude legislatíva použitá na potlačenie slobody prejavu.

Waggoner konštatoval antisemitizmus a varoval:

Aj keď legislatíva nemá za cieľ’priamo zakázať prejav, kladie palec na váhu proti určitým presvedčeniam a výrokom, ktoré mnohí z nás považujú nielen za nesprávne, ale aj za zlé. Dôsledky nejasných zákonov o nenávistných prejavoch sme však videli na miestach, ako je Európa, kde vlády využili legislatívu na väznenie jednotlivcov za názory, ktoré sa im nepáčia. Tieto zákony boli opakovane zneužité proti klientom ADF po celom svete.

“Vzhľadom na strastiplnú históriu zákonov, ktoré označujú konkrétne názory za trestné, by mal Kongres konať opatrne a s náležitým ohľadom na prvý dodatok, keď sa borí s explóziou antisemitizmu v našej krajine,” varovala. “To zahŕňa zabezpečenie toho, aby sa žiadny zákon, ktorý prijme, nemohol použiť na potrestanie Američanov za ich ústavou chránený prejav.”

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: LifeFunder