Poilievre-and-wife-810x500.png

Keď sa Trudeauova vláda v Kanade skončí, bude Poilievre lepší?

11
Kultúra smrti
  • Kanadská politika je cyklická s pravidelnými zmenami moci.
  • Trudeauovci a Mulroney v minulosti vystriedali moc.
  • Poilievra očakávať zmeny v politike, ale sú pochybnosti.
  • Poilievre má slabé postavenie v otázkach života a rodiny.

Kanadská politika sa už desaťročia riadi predvídateľným výsledkom, ktorý spočíva v tom, že strana, ktorá je pri moci, s prehľadom zvíťazí a zdá sa, že sa tam udrží približne 10 rokov, niekedy viac alebo menej, ale vždy sa opakuje rovnaký vzorec. Vládnuca strana sa nakoniec zrúti, aby sa po určitom “čase voľna”opäť vrátila v tej či onej iterácii.

Pozrite sa”na nedávnu históriu.

V roku 1984 sa otec Justina Trudeaua”Pierre Yves Elliott Trudeau rozhodol, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie, a prenechal stranu Johnovi Turnerovi, ktorý, ako sme tu uviedli, je azda najviac zodpovedný za to, že Kanada v roku 1969 legalizovala potraty na požiadanie.

Liberáli, ktorí boli pri moci väčšinu predchádzajúcich dvoch desaťročí pod vedením Trudeauovho otca, však v roku 1984 prehrali voľby s drvivou prevahou v prospech progresívnych konzervatívcov Briana Mulroneyho. Progresívni konzervatívci získali 74,8 % kresiel v Dolnej snemovni, čo je druhá najväčšia získaná vládna väčšina (z hľadiska percentuálneho podielu na celkovom počte kresiel) v kanadskej histórii.

Mulroney, ktorý zomrel len tento rok (a ktorý bol napriek mnohým svojim chybám vítanou a potrebnou úľavou od Trudeaua st.), vládol Kanade takmer desať rokov, čo je približne rovnaký čas, ako bude Trudeau ml. pri moci v roku 2025, keďže bol prvýkrát zvolený s väčšinou v roku 2015.

V roku 1993 Mulroneyho vláda upadala a jej popularita klesala, nie vďaka zavedeniu novej federálnej dane, GST, na všetky tovary a služby. V dôsledku toho Mulroney, vidiac nápis na stene, odstúpil z funkcie lídra strany a zveril ju do rúk Kima Campbella.

Vtedajšie prieskumy ukazovali, že liberáli pod vedením vtedajšieho lídra Jeana Chrétiena s prehľadom vyhrajú nadchádzajúce voľby v roku 1993. Ako predpovedali prieskumy verejnej mienky, vo voľbách v roku 1993 stratili progresívni konzervatívci všetky kreslá okrem dvoch, keď mali približne 156 kresiel, teda presne toľko, koľko majú súčasní liberáli, čo bol najhorší volebný krviprelievanie v kanadskej histórii.

Aby sme boli spravodliví, mnohé z týchto kresiel stratila nastupujúca Reformná strana pod vedením vtedajšieho lídra Prestona Manninga, ktorý bol pevným pro-liberálom a získal 52 kresiel, väčšinou v západnej Kanade.

Súčasná Konzervatívna strana vznikla zo starej Reformnej strany oficiálne v roku 2003.

Vtedy, v roku 2006, sa k moci dostal Stephen Harper z Konzervatívnej strany. Na čele Kanady zostal až do roku 2015. Podobne ako predtým, popularita jeho strany’klesala, hoci v roku 2015 nedošlo k masívnemu úbytku kresiel v porovnaní s rokom 1993, ale aj tak sa čas strany’skončil.

Akkoľvek Ľudová strana Kanady pod vedením Maxima Berniera získala vo federálnych voľbách v roku 2021, ktoré sa konali naposledy, slušný počet hlasov, realita je taká, že Konzervatívna strana Pierra Poilievra’je jedinou reálnou možnosťou, ktorá má šancu vytvoriť väčšinovú vládu v roku 2025.

Pri voľbách v roku 2025 je’pomerne isté, že Konzervatívna strana získa takmer 200 kresiel a liberáli stratia takmer 100. Výzvou potom bude, ako dlho sa dokáže udržať pri moci? Vráti sa Trudeau, podobne ako jeho otec pred ním, a opäť zvíťazí, alebo sa otrasie pri pomyslení, že sa jedno z Trudeauových’detí jedného dňa rozhodne vstúpiť do politiky?

Bude Poilievrova vláda lepšia? Možno krátkodobo, ale pravdepodobne nie dlhodobo

Ako som písal začiatkom tohto týždňa, v skutočnosti je Kanada rukojemníkom pro-potratovej, protiživotnej socialistickej strany Nová demokratická strana (NDP) pod vedením jej lídra Jagmeeta Singha, ktorá má s Trudeauovou vládou neformálnu koalíciu, ktorá sa začala minulý rok, aby ju udržala pri moci.

Na obzore je však nádej.

História ukazuje, ako už bolo spomenuté, že volebný cyklus v Kanade’je cyklický, čo čoskoro pomôže ponúknuť úľavu, ale o ďalších 10 rokov by mohol Kanaďanov opäť dostihnúť. Aj keď to nie je ideálne, je to politická realita, o ktorej pochybujem, že sa v dohľadnej dobe nezmení.

Ale ako to bude tých 10 rokov za Poilievra, za predpokladu, že v roku 2025 získa väčšinu? Nuž, počas prvých dvoch rokov bude odstraňovať mnohé z neporiadku, ktorý v Kanade narobila Trudeauova vláda, najmä mnohé zákony o cenzúre internetu, ktoré sa stali alebo stanú zákonmi, a útoky na legálnych držiteľov zbraní.

Dúfajme, že spomalí alebo dokonca zvráti aj mnohé extrémne ideologické environmentálne zákony a nariadenia prijaté za Trudeaua, ako napríklad snahu zakázať predaj nových áut na benzínový pohon po roku 2035 a zakázať plasty, nehovoriac o zbavení sa uhlíkovej dane.

Vtedy, možno koncom tretieho alebo štvrtého roku jeho funkčného obdobia, vám garantujem, že uvidíte posun Poilievra smerom k ľavému stredu, aby upokojil tradičných liberálnych voličov a “woke” Kanaďanov.

Podívajme sa však’na fakty, prečo by to tak mohlo byť. Poilievre podporuje potraty a, povedané na rovinu, má veľmi slabé výsledky, pokiaľ ide o otázky života a rodiny.

Potraty podporuje dokonca aj jeho manželka. V decembri minulého roka sa Poilievreova’manželka Anaida dostala na titulné stránky novín, pretože zastávala názory manželského páru podporujúce potraty v úplnom verejnom predstavení. Toto Kanada od manželky potenciálneho lídra nepotrebuje.

Kampaň Life Coalition (CLC) udelila Poilievrovi “červené svetlo” hodnotenie za jeho slabé výsledky hlasovania v otázkach života.

Takisto sa Poilievre a jeho manželka, ako aj Trudeau, jednoducho mýlia, keď si myslia, že Kanaďania majú “právo” na potrat.

Ako pred časom povedal riaditeľ komunikácie CLC Pete Baklinski pre LifeSiteNews, “v Kanade neexistuje žiadne právo na potrat definované súdom alebo Chartou. Potraty boli prvýkrát dekriminalizované v roku 1969. Predtým bolo vykonanie interrupcie trestným činom podľa trestného zákonníka.”

Baklinski povedal, že Trudeau šíri “dezinformácie tvrdením, že interrupcia je v Kanade právom.”

“Naša Charta jasne hovorí, že ‘každý má právo na život.’Je’čas, aby pán Trudeau bral Chartu vážne, prestal diskriminovať nenarodené deti a zahrnul ich do definície ‘každý,’” povedal.

Pohľad do histórie hovorí, že potraty boli v Kanade dekriminalizované v roku 1969, keď vtedajší premiér Pierre Trudeau (otec Justina Trudeaua’schválil ostro kritizovaný Omnibus Bill, ktorý zmenil a doplnil trestný zákonník a umožnil vykonávať potraty v nemocniciach za prípustných podmienok.

Tento zákon zostal v platnosti, až kým Najvyšší súd Kanady nezrušil zákon z roku 1969 ako protiústavný vo veci rozhodnutie Morgentaler z roku 1988. Zákon bol však odstránený na základe technickej chyby. Súd rozhodol, že porušuje právo ženy’na osobnú bezpečnosť podľa Charty, keďže zákon sa nemohol uplatňovať rovnako v celej krajine.

Súd povzbudil kanadský parlament, aby prišiel s náhradnou legislatívou o interrupciách. Táto snaha zlyhala, keď vtedajší premiér Mulroney’návrh zákona zamietol Senát v nerozhodnom hlasovaní. Výsledkom je, že odvtedy Kanada nemá vôbec žiadny zákon o interrupciách, a tak sú interrupcie povolené až do všetkých deviatich mesiacov tehotenstva.

Skutočnosť je taká, že aspoň na papieri bol Mulroney oveľa viac pro-life politik, pretože bol aspoň ochotný otvoriť diskusiu o interrupciách. Povedzme si to na rovinu, Poilievre túto debatu nikdy neotvorí napriek tomu, že niektorí konzervatívni poslanci, ako napríklad Leslyn Lewis a ďalší, ktorí sú pevne za život, tvrdia, že by to urobili.

Táto skutočnosť vyvoláva otázku? Bude celkovo Poilievrova vláda dobrá pre Kanadu a predovšetkým pre nenarodené deti? To ukáže len čas, ale ak sa pozrieme do histórie, minimálne 10 rokov po roku 2025 bude s najväčšou pravdepodobnosťou znamenať, že Kanada nebude’pod vládou liberálov.