Shutterstock_2122087781-810x500.jpg

Súd vypočul vedúcich predstaviteľov konvoja Freedom Convoy, ktorí spolupracovali, keď boli požiadaní, aby presunuli nákladné vozidlá z centra Ottawy

16
Neutral

V dvanásty deň súdneho procesu s lídrami konvoja slobody Tamarou Lichovou a Chrisom Barberom si súd vypočul, že Tuckerovci súhlasili s presunom svojich súprav z centra Ottawy len niekoľko minút po tom, ako ich o to požiadal bývalý šéf štábu starostu mesta, a po tom, ako si úradníci uvedomili, že nepredstavujú hrozbu.

Súd vo štvrtok pokračoval výpoveďou ottawského mestského manažéra Kima Ayotta, ktorý v stredu priznal, že videl protestujúcich, ako sa príjemne zabávajú tancovaním na uliciach, skákaním v skákacích hradoch a namáčaním sa vo vírivkách, ale išlo o “nelegálne” aktivity, na ktoré bolo potrebné povolenie.

Ajotte, ktorý je generálnym manažérom pohotovostných a ochranných služieb, vo štvrtok na súde priznal, že “účastníci konvoja dodržali svoju časť dohody (o opustení centra mesta) a že to bola polícia, ktorá to ukončila,” ako uviedol The Democracy Fund (TDF), ktorý crowdfundingovo financuje Lichove’súdne trovy, vo svojej súdnej aktualizácii.

Súd sa dozvedel, že Ayotteová dostala od právničky Evy Chipiukovej, ktorá v tom čase pomáhala Lichovi a Barberovi, list adresovaný starostovi Ottawy Jimovi Watsonovi, v ktorom sa uvádzajú “bezpečnostné opatrenia prijaté počas protestu.”

“Ayotte potvrdil dohodu uzavretú medzi starostom a Tamarou Lichovou a svoju účasť na plánovaní realizácie tejto dohody,” uviedol TDF.

Podľa Ayotta počas plánovacieho stretnutia 13. februára 2022 vypracoval mapy, ktoré zobrazovali alternatívne miesta na parkovanie kamiónov. Súdu však neboli ukázané. Na stretnutí sa diskutovalo o pláne presunúť nákladné vozidlá na “Wellington Street a niektoré mimo mesta.”

Súd si potom vypočul Ayotteho, že 15. februára 2022 videl, ako približne 102 vozidiel konvoja, teda 25 % všetkých nákladných vozidiel, dodržiava dohodu o odchode.

Sudkyňa Heather Perkins-McVey sa spýtala, prečo mapy neboli na súde ukázané, na čo Ayotte odpovedal, že boli zahrnuté do rokovania Komisie pre verejný poriadok (POEC). POEC dostala minulý rok za úlohu vyšetriť, ako premiér Justin Trudeau’použil zákon o mimoriadnych udalostiach (Emergency Act - EA) na potlačenie Konvoja slobody v polovici februára 2022.

Ayotte poprel, že by náčelníkovi ottawského generálneho štábu Sergemu Arpinovi povedal, že mesto môže prijať množstvo kamiónov prítomných počas protestov.

Keď Arpin neskôr počas dňa vystúpil pred súdom, vypovedal, že v polovici februára 2022 poslal Lichovi e-mail, v ktorom požiadal vedúcich konvoja, aby presunuli svoje nákladné vozidlá ako “opatrenie dobrej vôle”.

TDF uviedol, že keď sa korunný svedok Arpina opýtal na jeho e-mail Lichovi, “uviedol, že v priebehu 5 až 10 minút dostal odpoveď, v ktorej uviedol, že členovia konvoja sa budú snažiť splniť podmienky listu starostu Watsona”

“Arpin však priznal, že nevykonal následné pozorovania, aby potvrdil, či členovia konvoja splnili svoju časť dohody.”TDF uviedol.

Arpin potom vypovedal, že on aj Watson sa domnievali, že protesty konvoja slobody “boli zamerané na kanadskú vládu, nie na obyvateľov Ottawy.”

“Uviedol, že mal záujem angažovať sa len s umiernenou skupinou protestujúcich, ku ktorej podľa všetkého patrili Lich a Barber. Ďalej priznal, že 102 vozidiel bolo odstránených z obytných zón v súlade s listom o dohode so starostom Watsonom,”uviedol TDF.

Lich a Barber čelia viacerým obvineniam z protestov v roku 2022 vrátane poškodzovania dobrého mravu, poradenstva pri poškodzovaní dobrého mravu, poradenstva pri zastrašovaní a marenia činnosti polície za účasť a organizovanie protimandátového Konvoja slobody. Ako vtedy informoval portál LifeSiteNews, napriek nenásilnej povahe protestu a obvineniam bola Lich uvedená do väzenia na týždne, kým jej bola udelená kaucia.