Shutterstock_2273222111-810x500.jpg

Katolícka nemocnica odsúdená za vymenovanie lekára, ktorý sa zaoberá eutanáziou, za riaditeľa paliatívnej starostlivosti: "Najali vraha

24
Kultúra smrti

Katolíci kritizujú katolícku nemocnicu v Ontáriu za to, že vymenovala poskytovateľa eutanázie za riaditeľa paliatívnej starostlivosti.

Doktor Danielle Kain, poskytovateľ lekárskej pomoci pri umieraní (MAiD, čo v Kanade znamená dobrovoľnú popravu lekárom), bol 1. júla vymenovaný za dočasného klinického riaditeľa paliatívnej starostlivosti v nemocnici Providence v Kingstone v Ontáriu, uvádza B.

“Nemôžem“uveriť, že katolícka inštitúcia, ktorá riadi katolícke nemocnice v Ontáriu, zamestná verejného obhajcu a praktizujúceho eutanáziu,” Jack Fonseca z Campaign Life Coalition povedal pre LifeSiteNews.

“Zamestnali vraha, pre Pete’sake! Predpokladám, že si možno domyslieť, že osoby, ktoré riadia túto inštitúciu, sú katolíci len podľa mena, rovnako ako naši učitelia v oddelených školách,” pokračoval. “Sú tam len preto, aby poberali pekné výplaty, a na vieru alebo 10 prikázaní kašlú.”

Pôvodne nemocnicu Providence viedli katolícke rehoľné sestry. V súčasnosti je však súčasťou 22 zdravotníckych zariadení v Ontáriu pod záštitou organizácie Catholic Health Sponsors of Ontario (CHSO), ktorá vznikla v roku 1998 s cieľom prevádzkovať zariadenia, ktoré predtým riadili rehoľné sestry.

Nominálne katolícka nemocnica teraz zamestnala Kainovú, ktorá je presvedčenou zástankyňou aj praktizujúcou eutanázie.

Kainová pravidelne propaguje MAiD na svojich sociálnych sieťach vrátane X, predtým známej ako Twitter. Dňa 5. februára Kain repostoval vlákno, ktoré znelo: “Mať #MAiD ako možnosť ukončiť utrpenie kontrolovaným & podporovaným spôsobom nie je to isté ako ponúkať smrť ako možnosť liečby. #MAiD je voľba riadená pacientom & ich právom.”

Kainová tiež využila svoje sociálne médiá na argumentáciu, že všetky verejne financované inštitúcie vrátane katolíckych nemocníc by mali byť nútené ponúkať MAiD svojim pacientom. Okrem toho Kainová vyjadrila podporu politike účinného odporúčania, ktorá núti lekárov, ktorí sú proti eutanázii, aby svojich pacientov odporučili inému lekárovi, ktorý pacientom poskytne MAiD.

Podľa katolíckej etiky, odporučenie niekoho na eutanáziu je účasťou na jeho smrti, čo je ťažký hriech.

Podľa B.C. Catholic, Kain napísal v roku 2016 v príspevku na X, “Uskutočnenie účinného odporučenia nie je porušením práv.”

V roku 2018 navyše Kain a jeho kolegyňa Madeline Li napísali osobnú úvahu o MAiD v časopise Canadian Medical Association Journal. V článku sa uvádzali dva individuálne prípady, v ktorých sa podieľali na dokazovaní eutanázie.

“Na následnom tímovom debrífingu,” Kain napísal: “Zarazilo ma, ako zriedkavo sa stáva, že poskytovatelia zdravotnej starostlivosti sú spoločne tak hlboko dojatí; uvedomili sme si, že medicínsky asistovaná smrť môže byť dojímavá a pokojná zároveň.”

Mnohí katolíci však proti Kainovmu’vymenovaniu bojujú, vrátane Kanadskej federácie katolíckych lekárov. Federácia sa obrátila na CHSO aj na miestneho ordinára, arcibiskupa Michaela Mulhalla.

CHSO je zodpovedná za menovanie členov správnej rady a generálnych riaditeľov jednotlivých organizácií. Všetky zdravotnícke zariadenia, ktoré spadajú pod vedenie CHSO’sú viazané usmerneniami Príručky zdravotníckej etiky, publikácie Katolíckej zdravotníckej aliancie Kanady z roku 2012.

Podľa článku 87 “rozhodnutia o liečbe osoby, ktorej sa poskytuje starostlivosť, nemajú nikdy zahŕňať konanie alebo opomenutie, ktoré úmyselne spôsobuje smrť (eutanáziu).”

LifeSiteNews oslovila CHCO s otázkou, či si organizácia myslí, že by mohlo byť pre pacientov nebezpečné, ak by bol riaditeľom paliatívnej starostlivosti zástanca asistovanej samovraždy.

LifeSiteNews sa tiež pýtala, či CHCO podnikla nejaké kroky, aby zabezpečila, že Kain nebude vyvíjať nátlak na nemocnicu, aby poskytovala MAiD alebo odporúčala pacientov na MAiD. CHCO však do času publikovania neodpovedala.

Dr. pascal Bastien, špecialista na internú medicínu v Ottawe, sa pripojil k 20 katolíckym lekárom, ktorí v liste z 29. júna arcibiskupovi Mulhallovi vyjadrili svoje znepokojenie nad Kainovým’vymenovaním.

Bastien sa nechal počuť, že hranice stanovené Príručkou zdravotníckej etiky ochránia nemocnicu pred vnútorným alebo vonkajším tlakom na poskytovanie MAiD svojim pacientom.

“Ak zamestnávame ju, verejnú propagátorku eutanázie, zaostávame v presadzovaní katolíckych hodnôt a v chápaní ľudskej osoby,” spochybnil. “Už v procese prijímania zamestnancov sme preukázali, že sa neriadime Sprievodcom zdravotníckou etikou.”

LifeSiteNews oslovil aj arcibiskupa Mulhalla, ale ten do času uverejnenia článku neodpovedal.

Fonseca vyhlásil, že je “udivený, že Jeho Excelencia arcibiskup Michael Mulhall umožňuje, aby tento škandál s piatimi poplachmi pokračoval pod jeho nosom, v jeho diecéze.”

“Či Jeho Excelenciu nezaujíma, že človek, ktorý pácha vraždy a verejne vyzýva ostatných lekárov, aby robili to isté, vedie oddelenie paliatívnej starostlivosti v jeho katolíckej nemocnici,” položil otázku. “Či mu nezáleží na zraniteľných chorých a starších ľuďoch, ktorí môžu byť náchylní na eutanáziu, keď je tam na čele Kain?"”

“Arcibiskup musí prelomiť svoje mlčanie a okamžite ukončiť tento škandál,” vyhlásil Fonseca.

Zaiste, poverenie vedením nemocnice paliatívnej starostlivosti lekárom, ktorý je za eutanáziu, je v priamom rozpore s účelom paliatívnej starostlivosti. Kanadskí katolícki biskupi propagovali systém paliatívnej starostlivosti ako protilátku voči eutanázii.

V posolstve veriacim z roku 2021 kanadskí katolícki biskupi zdôraznili, že “paliatívna starostlivosť, a nie eutanázia alebo asistovaná samovražda, je súcitnou a podpornou odpoveďou na utrpenie a umieranie.”

Bastien však upozornil, že katolícki veriaci a biskupi majú zásadne odlišnú definíciu paliatívnej starostlivosti ako lekári paliatívnej starostlivosti, ako je Kain.

“Naše katolícke nemocnice si uzurpujú ľudia, ktorí sú zásadnými odporcami toho, o čom je katolícka viera,” povedal Bastien.

Aby ste mohli úctivo vyjadriť svoje obavy, obráťte sa na:

Páter Michael Mulhall
Email: [email protected]
Telefón: (613) 548-4461

Katolícki sponzori zdravia v Ontáriu – Beth Johnson, prezidentka & generálna riaditeľka
Email: Podpredseda predstavenstva spoločnosti Johnson & Bulls, s. r. o: [email protected]
Telefón: 416-740-0444 ext. 1

Providence Care Hospital – Viceprezident, Patient & Client Care
Telefón: Tel: 53391

Typ telefónu: 613-544-4900, ext. 53391