DSC_0206.jpg

Formálna korekcia pápeža Františka: 12 faktov, ktoré potrebujete vedieť

1,728
Milko Kostovič
Kultúra života

14. augusta v rozhovore pre portál The Wanderer kardinál Leo Burke uviedol, že je "nevyhnutná" formálna "korekcia" učení pápeža Františka o manželstve a rodine. 

Tu je 12 faktov týkajúcich sa navrhovanej korekcie: 

1) Korekcia bude pokusom rozptýliť pochybnosti a prekonať rozpory v Katolíckej cirkvi spôsobené rozdielnymi interpretáciami post-synodálnej exhortácie Amoris Laetitia pápeža Františka. 

2) Korekcia bude nadväzovať na päť dubii (otázok) ohľadne doktrinálnych dôsledkov paragrafov 300-305 Amoris Laetitia, ktoré boli odoslané pápežovi Františkovi a kardinálovi Gerhardovi Müllerovi, následne prefektovi pre Kongregáciu náuky viery 19. septembra 2016. 

3) Dubiu a sprievodný list podpísali kardináli Walter Brandmüller, Carlo Caffarra, Joachim Meisner (dnes zosnulý) a Raymond Burke.

4) Pápež František sa rozhodol nereagovať na dubiu. Z tohto dôvodu zmätok a rozpory týkajúce sa Amoris Laetitia v Cirkvi pretrvávajú a preto je potrebná korekcia. 

5) Pre portál The Wanderer uviedol kardinál Burke príklad týchto rozporov v Cirkvi: "Biskupi mi hovoria, že keď trvajú na autentickom učení Cirkvi ohľadne neregulárnych manželských zväzkov, tak ľudia jednoducho odmietajú ich učenie. Hovoria, že iný biskup káže inak a oni sa ho rozhodli nasledovať." 

6) Ako ďalší príklad rozporov kardinál Burke citoval arcibiskupa Malty, ktorý povedal, že maltskí biskupi "nasledujú učenie pápeža Františka a nie ostatných pápežov." Toto tvrdenie považuje kardinál Burke za "šokujúce". 

7) Hoci v priebehu storočí nedošlo k formálnej korekcii úradujúceho pápeža ohľadne otázok náuky, vo viacerých aspektoch došlo ku korekciám bývalých pápežov vrátane administratívnych záležitostí. 

8) Navrhovaná korekcia predloží jasné učenie Katolíckej cirkvi o manželstve, rodine, vnútorne zlých činoch a iných záležitostiach, ktoré boli spochybnené v Amoris Laetitia a porovná ich s tým, čo "skutočne kázal" pápež František. 

9) Ak dôjde ku korekcii, pápež František bude vyzvaný, aby prispôsobil svoje učenie v poslušnosti Kristovi a Magistériu Cirkvi. 

10) Korekcia bude formálnou deklaráciou, na ktorú bude pápež František podľa názoru kardinála Burka "povinný" reagovať. 

11) Kardinál Burke tvrdí, že rímsky veľkňaz je zásadou jednotnosti všetkých biskupov, a preto je povinnosťou pápeža Františka zastaviť súčasný rozkol medzi biskupmi s jednoznačným potvrdením cirkevného učenia. 

12) Hoci je kardinál Burke proti akejkoľvek formálnej schizme, myslí si, že v súčasnosti existuje v Cirkvi odpadlíctvo, ako to predpovedala Panna Mária Fatimská. 

FLASHBACK - K TÉME SME PUBLIKOVALI:

Rozhovor s kardinálom Burkem: „Nikdy nebudem súčasťou schizmy.“

Pápež František: "Nemám pocit že by bol kardinál Burke mojim odporcom"

TIP: sledujte "tagy" článkov pre chronologický prehľad témy ktorá vás zaujíma: