Rozhovor s kardinálom Burkem: „Nikdy nebudem súčasťou schizmy.“

2,679
Jakub Betinský
Kultúra života

V novom rozhovore kardinál Raymond Burke prezradil, že on a ďalšie „vážne mysliace“ vedúce osobnosti Cirkvi vyzývajú pápeža Františka, aby uverejnil dokument, ktorý napraví zmätok, ktorý plynie z jeho nedávnej apoštolskej exhortácie o rodine, Amoris Laetitia. Kardinál tiež odsúdil tvrdenia, že je „nepriateľom“ pápeža.

Kardinál hovorí, že vzhľadom na súčasný rozmáhajúci sa zmätok  je nevyhnutné „v záujme duší“ uverejniť objasnenie Amoris Laetitia.

„Verím, že niečo sa bude musieť udiať tiež preto, lebo niekoľko veľmi formálnych žiadostí o objasnenie sa už spracuváva a tie budú požadovať odpoveď,“ povedal Burke v dnešnom rozhovore pre Davida Gibsona z Religion News Service. „Žiadnym nepriateľským alebo agresívnym spôsobom, ale jednoducho v záujme duší, pretože ľudia sa stávajú zmätení.“

„Naozaj silne verím, že potrebujeme mať jasnejšie nasmerovanie, jasnejšiu formuláciu viery a jej praxe,“ dodal kardinál. „Tento spôsob by taktiež pomohol upokojiť tento zmätok a rozdelenie, ktoré z neho vychádza.“

S rastúcim záujmom o pápežove Františkove pripomienky a iniciatívy začali niektorí špekulovať, že by sa mohla Cirkev približovať ku schizme. Kardinál Burke ale nalieha, že „zomrie ako rímsky katolík“ a nebude súčasťou rozdelenia Tela Kristovho.

Gibson píše:

I po priamej otázke je Burke rovnako neoblomný, že čokoľvek sa stane, jeho úmyslom nie je viesť odluku, schizmatické hnutie – žiadna z možností, nad ktorou uvažovali niektorí z katolíckej pravice.

„V žiadnom prípade,“ povedal kardinál. „Nikdy neopustím Katolícku cirkev. Čokoľvek sa stane, mojim úmyslom je zomrieť ako rímsky katolík. Nikdy nebudem súčasťou schizmy.“

„Budem udržiavať vieru ako ju poznám a reagovať najlepším možným spôsobom. To odo mňa požaduje Pán. Ale môžem vás uistiť o jednom: Nenájdete ma ako člena žiadneho schizmatického hnutia alebo, nedajbože, ako vediem ľudí preč z Katolíckej cirkvi. Čo sa mňa týka, je to cirkev nášho Pána Ježiša Krista a pápež je jeho zástupca na zemi a ja sa nechystám od tohto odlúčiť.

Kardinál taktiež pevne odmietol označenie, že je „nepriateľom“ pápeža Františka a povedal, že „nikdy nezneuctil pápežský úrad.“ „Viem o všetkých týchto vykresleniach. Ľudia ma volajú „nepriateľom pápeža“ a tak ďalej. Nikdy som nebol a v súčasnosti nie som nepriateľom pápeža,“ povedal Burke pre RNS.

„V rozhovore s ním som to povedal samotnému pápežovi – a mimochodom, sú to priateľské rozhovory. Povedal som mu: „Svätý Otče, jediný spôsob, ktorým Vám viem slúžiť, je hľadaním pravdy najlepším a najjasnejším možným spôsobom.“ On mi odpovedal: „To je to, čo chcem.“