original.jpg

Pápež František žiada belgických katolíkov aby prestali poskytovať eutanáziu

9
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Pápež František nariadil belgickej katolíckej charite aby zastavila poskytovanie eutanázie na svojich psychiatrických klinikách. V máji 2017 oznámila skupina Bratov milosrdnej lásky, že na svojich 15 psychiatrických klinikách v Belgicku dovoľuje lekárom vykonávať eutanáziu. Belgicko a Holandsko sú jediné dve krajiny, kde majú lekári legálne povolené zabíjať ľudí s mentálnymi zdravotnými problémami na ich žiadosť.

Ľudia, ktorí o eutanáziu žiadajú, musia byť v stave "neznesiteľného utrpenia" a ich stav musia konzultovať minimálne 3 lekári, z toho jeden musí byť psychiater. Charita vyhlásila, že eutanázia sa môže vykonať len ak už neexistuje "žiadna zmysluplná liečebná alternatíva" a žiadosti sa budú posudzovať "s mimoriadnou obozretnosťou". "Rešpektujeme slobodné rozhodnutie lekára vykonávať eutanáziu alebo nie", vyhlásila spomínaná skupina a dodala, že to majú "garantované zákonom".

Tlačové stredisko Vatikánu uviedlo, že pápež žiada Belgičanov, aby nevykonávali eutanáziu. Katolícka cirkev nesúhlasí s eutanáziou a Svätá Stolica začala preskúmavať rozhodnutie povoľovať  túto procedúru skupinou laikov. Riaditeľstvo Belgickej charity v Ríme vydalo prehlásenie, že "povolenie eutanázie ide proti základným princípom" Katolíckej cirkvi. 

"Toto je celkove po prvýkrát, čo kresťanská organizácia tvrdí, že výkon eutanázie je bežnou lekárskou praxou, ktorá spadá pod slobodné rozhodnutie lekára", píše riaditeľ charity Rene Stockman, ktorý požiadavku pápeža doručil do Belgicka. "Je to čosi nelojálne, urážlivé a neakceptovateľné." Hovorca pre Belgickú charitu, Mattias De Vriendt, uviedol, že v Belgicku list z Vatikánu dostali, ale ešte naň neodpovedali.

Prevažná väčšina pacientov, žiadajúcich o eutanáziu v Belgicku, má nevyliečiteľnú chorobu ako je rakovina alebo degeneratívne ochorenie rôzneho druhu. Zatiaľ čo počet ľudí v Belgicku, zabitých formou eutanázie z psychiatrických dôvodov predstavovalo len 3% zo 4.000 úmrtí eutanáziou celkove, za posledné desaťročie sa ich počet strojnásobil. Kritici eutanázie majú veľké obavy z liberálneho prístupu Belgičanov k eutanázii, zatiaľ čo jej zástancovia tvrdia, že ľuďom s mentálnymi zdravotnými problémami by mala byť zaručená rovnaká autonómia ako ľuďom s fyzickými problémami. Americká psychiatrická asociácia vyhlasuje, že lekár by nemal predpisovať žiadnu metódu pomoci pri zomieraní ľuďom, ktorí nie sú nevyliečiteľne chorí.