„Najlepšie povolanie na svete je materstvo!"

4,526
Kultúra života

Cincinnati, Ohio, 4. apríl 2011 (LifeSiteNews.com) - Nielen že týchto šesť mamičiek má dokopy 44 detí, ale tieto krásne, žiariace, ťažko pracujúce ženy šíria okolo seba krásu toho, čo považujú za najlepšie povolanie na svete, materstva.

Týchto šesť žien združených dynamickou pro-life leaderkou, matkou deviatich detí, Jenn Girouxovou, začalo cestovať po Spojených štátoch vo februári 2010 so svojou prezentáciou, ktorú nazvali Hovory o materstve. Svedčia ženám na univerzitách, ženských konferenciách, a dokonca aj na stredných školách. Predstavujú im „opačný“ pohľad na materstvo.

Zakladateľka a bývalá výkonná riaditeľka Human Life International America a zakladateľka Združenia veľkých rodín (AFLA), zdravotná sestra Jenn Girouxová, je držiteľkou radu titulov. Za osobný vrcholný úspech však považuje svoje materstvo. Je známa svojím rozprávaním a písaním o duchovných a fyzických škodách antikoncepcie. Plán Hovorov o materstve vznikol práve na základe jej práce speakerky.

„Existuje obrovská potreba poukázať na pozitívne stránky materstva a znovu povýšiť materstvo, aby získalo rešpekt, ktorý si zaslúži," povedala Girouxová v telefonickom rozhovore s LifeSiteNews.com počas cesty so svojimi piatimi spoločníčkami na ústnu prezentáciu. „Je to najväčšie povolanie na zemi pre ženy a bolo skutočne pošpinené feministickým hnutím.“

Hovory o materstve boli prvýkrát prezentované v Notre Dame vo februári minulého roka. Od tej doby sa šesť mamičiek prihováralo publiku v Missouri, Nebraske a Indiane a má dohodnuté prezentácie v Ohiu, Kansase a Washingtone. „Snažíme sa ísť všade, kam sme pozvané," povedala Girouxová, ktorá nedávno začala pôsobiť ako manažérka týchto stretnutí.


Hovory o materstve

„Jedna z najzábavnejších vecí,“ opisuje Girouxová, „sú obrovské zväčšeniny rodinných fotiek veľkých 60cm x 90cm, ktoré týchto šesť mamičiek kladie na stojany počas diskusie. „Tu vidno, ako nesieme dnu tie obrovské veci,“ smeje sa, „ale reakcia, ktorú dostávame,  je úžasná.“

„Chceme, aby videli naživo krásne fotky našich detí," povedala Girouxová, ktorá hovorí, že sa často žartovne zdieľa s publikom o týchto deťoch narodených prirodzeným spôsobom i cisárskym rezom, ktorými sa šesť mamičiek chváli.

Pro-life vodkyňa začína prezentáciu vysvetľovaním duchovných a fyzických škôd antikoncepcie. „Väčšina dievčat o nich nikdy nepočula,“ povedala Girouxová, ktorá hovorí aj o  preukázanom zvýšenom riziku rakoviny prsníka, spôsobenom používaním antikoncepcie. „Je dôležité, aby to ženy a dievčatá počuli.“

„Naša generácia je kvôli užívaniu antikoncepcie naplnená žiaľom a ľútosťou,“ povedala. „Pri našom prvom hovore sme boli úplne vykoľajené, na koľko žien sa vzťahuje to, o čom sme hovorili ... chceme svedčiť pre mladú generáciu, aby neopakovala naše chyby.“

Hoci Girouxová začína svoje rozprávanie témou antikoncepcie, väčšina prezentácie spočíva v osobných svedectvách mamičiek, z ktorých žiadna nie je profesionálna speakerka.

Jeden z mamičiek opisuje, ako jej oznámili na nosidlách cestou do nemocnice, keď čakala svoje druhé dieťa, že ani ona, ani dieťa pravdepodobne neprežijú pôrod. Mamička aj dieťa však prežili. Neskôr odmietla radu lekára na tubektómiu (podviazanie vajcovodu) a mala ďalších sedem detí.

Ďalšia matka vo svojom svedectve rozpráva o svojej voľbe podviazania vajcovodu v 26 rokoch. Potom prešla celý svoj príbeh ľútosti, ktorý skončil zvrátením operácie a narodením syna po troch dcérach.

Prezentácia sa snaží ukázať krásne a pozitívne aspekty materstva stratené v spoločnosti. „Naozaj im potrebujeme ukázať krásu detí, čo je aktuálne pozitívne posolstvo, ktoré ukazuje krásne plody prijatia Božieho daru mať deti.“ povedala Girouxová.

Ďalšia mama rozpráva srdcervúci príbeh svojho prvorodeného dieťaťa, ktoré sa narodilo mŕtve. Účtovníčka, ktorá plánovala a kalkulovala so svojím tehotenstvom, hovorí o pokore, ktorej sa naučila na nosidlách, odovzdávajúc všetko Bohu. Spomína, ako sa musela naučiť Bohu dôverovať. Neskôr bola schopná mať ďalšie štyri deti.

Iné svedectvo dôvery pochádza od mamy, ktorá svedčí o finančných výhovorkach, prečo nemať deti. „Som tu, aby som sa prihovorila tým, ktorí hovoria, že si nemôžu dovoliť mať deti,“ hovorí. Aj keď si ona a jej manžel „nemôžu dovoliť“ mať veľkú rodinu, vďaka tvrdej práci a viere v Boha majú jedenásť deti.


Normálne mamy

„Snažíme sa poskytnúť veľmi realistický obraz toho, čo je to mať veľkú rodinu,“ povedala Girouxová pre Life Site News o mamičkách, ktoré predstavujú rôzne životné štýly. Od tých pracujúcich až k matkám, ktoré ostávajú doma.

V tomto čase médiá neustále bombardujú ženy myšlienkou, aby nemali veľa detí, pretože to zničí ich kariéru, zmení vzhľad ich tela, zmení ich bezstarostný životný štýl. Girouxová a jej tím sú tu, aby sa tomu postavili ako protiklad.

„Snažíme sa im ukázať, že mamičky, ktoré vidia v televízii, sú úplne neobvyklé," povedala Girouxová. „Veľké tajomstvo mať deti sa stratilo v neustálej lži sekulárnej verejnosti.

So smiechom rozpráva príbehy stredoškoláčok, ktoré sa na ňu pozerali s úžasom, keď zistili, že má deväť detí a hovorili jej: „Ach môj bože, ale vy ste taká normálna.“

„Odovzdávame ľuďom odkaz: „Dievčatá, viete čo? Môžete mať všetko, môžete sa o seba starať, mať deti, pracovať, byť aktívnou mamičkou, pracovať mimo domova, mať silné manželstvo a veľkú rodinu!“," povedala Girouxová.


Odovzdávam všetko Bohu

V kultúre, ktorá je naplnená ideológoiou jedného až dvoch detí, týchto šesť mamičiek vyzýva ženy, aby odovzdali všetko Bohu a boli otvorené jeho nekonečnému požehnaniu.

Girouxová hovorí, že pred ňou znovu a znovu mnoho ľudí vyjadruje poľutovanie nad tým, že majú iba jedno dieťa. A tiež smútok, že boli jedináčikom. Cituje pápeža Jána Paula II, ktorý hovorí: „Najväčší dar, ktorý môžete dať svojmu dieťaťu, je ďalší súrodenec.“

Napriek tomu Girouxová tvrdí, že kampaň Hovory o materstve tu nie je preto, aby nútila každého mať veľkú rodinu, aj keď tieto mamičky veľké rodiny podporujú.

„Náš odkaz nie je mať veľa detí. Nie pre každého je vhodné mať 10 detí,“ povedala Girouxová pre  Life Site News. „Naše posolstvo je dôverovať Bohu a prijať krásny darček mať deti.“

„Všetky tvrdíme, že manželstvo a materstvo sú stresujúce a obsahujú v sebe náročné momenty. Ale ťažkosti sú vždy prevážené požehnaním. Mali sme veľmi desivé momenty, kedy sme museli počas nášho materstva dôverovať Bohu. Nakoniec sme boli požehnané deťmi, ktoré máme."