Screen-Shot-2024-05-14-at-2.53.26-PM-810x500.png

Newyorský sudca zrušil okresný zákaz "transrodových" mužov v ženských športoch

13
Neutral
  • Sudca zrušil zákaz transrodových mužov súťažiť s ženami.
  • Okresný riaditeľ vyhlásil zákaz pre dievčenské a ženské ligy.
  • Transrodoví športovci majú fyziologické výhody nad ženami v športe.
  • Kritici tvrdia, že zaradenie transrodových do športov podkopáva pôvodný racionálny základ.

Sudca v New Yorku zrušil zákaz transrodových mužov súťažiť so skutočnými ženami v zariadeniach vo vlastníctve okresu a rozhodol, že úradníci nemali právomoc prijať takéto opatrenie bez legislatívneho povolenia.

Výkonný riaditeľ okresu Nassau Bruce Blakeman oznámil zákaz ešte vo februári a vyhlásil, že “existujú mužské’a chlapčenské’ ligy, existujú ženské’a dievčenské’ ligy a existujú koedukované ligy […] Naším dnešným nariadením hovoríme, že ak sa liga alebo tím označuje alebo propaguje ako dievčenská alebo ženská liga alebo tím, potom by v týchto ligách nemali súťažiť biologickí muži.”Príkaz nezakazuje mužom s pohlavím v mužských alebo koedukovaných tímoch.

“Je to len veda a je”to zdravý rozum a zrejmé, že biologický muž je zvyčajne [väčší, rýchlejší a silnejší] ako ženská účastníčka,” dodal a označil mužskú dominanciu nad ženskými súperkami za“formu šikanovania.”

LGBT skupiny a ľavicová generálna prokurátorka Letitia Jamesová tento krok odsúdili a Newyorská únia občianskych slobôd zažalovala okres v mene Long Island Roller Rebels, ligy roller derby s “transgender” členmi.

V piatok sudca Francis Ricigliano postavil na stranužalobcov, keď napísal, že Blakeman vydal svoj príkaz “napriek tomu, že neexistuje žiadny zodpovedajúci legislatívny akt, ktorý by poskytoval výkonnému riaditeľovi okresu právomoc vydať takýto príkaz,” konal “nad rámec svojich právomocí ako hlavný výkonný riaditeľ okresu Nassau.”

Blakeman však povedalvydavateľstvu New York Post, že sa odvolá. “Nedostatok odvahy od sudcu, ktorý nechcel’rozhodnúť vo veci samej. Súd, žiaľ, ubližuje dievčatám a ženám,”povedal. “Žalobcovia uznali, že som mal právomoc vydať výkonné nariadenie a sudca na vlastnú päsť vyšiel z cesty, aby nerozhodol vo veci samej.”

Povinné zaradenie osôb s pohlavnou inklúziou do športov opačného pohlavia sa propaguje ako vec “inklúzie,” ale kritici upozorňujú, že dopriatie “transrodovým” športovcov podkopáva pôvodný racionálny základ pre zavedenie športovania podľa pohlavia, čím sa športovkyne pripravujú o uznanie a profesionálne alebo akademické príležitosti, ako aj o základné práva hráčok na bezpečnosť a súkromie tým, že sú nútené zdieľať sprchy a šatne s príslušníkmi opačného pohlavia.

V posledných rokoch sa vyskytli početné vysokoprofilové príklady známeznáme muži vyhrávajúženské’súťaže a výskumy potvrdzujú, že fyziológia dáva mužom výrazné športové výhody, ktoré sa nedajú negovať potlačením hormónov.

V článku z roku 2019, ktorý uverejnil Journal of Medical Ethics, novozélandskí vedci zistili, že “zdraví mladí muži [nestrácajú] významnú svalovú hmotu (ani silu), keď sa im na 20 týždňov zníži hladina cirkulujúceho testosterónu na (pod úroveň smerníc Medzinárodného olympijského výboru),” a “nepriame účinky testosterónu” na faktory, ako je štruktúra kostí, objem pľúc a veľkosť srdca “sa hormonálnou terapiou nezmenia;” preto “výhoda pre transsexuálov [biologických mužov], ktorú im poskytujú smernice [Medzinárodného olympijského výboru], je neúnosnou nespravodlivosťou.”

Obidva aspekty sporu vyzdviholbývalý plavec z Pensylvánskej univerzity William “Lia” Thomas, ktorý si údajne ponechal mužské genitálie a stále ho priťahujú ženy, ale “identifikuje” sa ako žena a lesbička. Thomas po prestupe z mužského tímu začal rýchlo dominovať v ženskom plávaní’a vyvolal nepokoj svojich spoluhráčok, pretože s nimi zdieľal šatne. Napriek tomu Národná kolektívna atletická asociácia (NCAA) údajne vyvíjala na plavcov a ich rodičov nátlak, aby sa nevyjadrovali.