Príbehy zo života October Baby a Doonby prichádzajú do kín

2,433
Kultúra života

23. marca 2012 (Breakpoint.org) – Filmy, ktoré sa zaoberajú posvätnosťou života, sa začali hromadne objavovať v médiách. Jeden z nich, dlho očakávaný nezávislý film Doonby, by mal prísť do kín na konci tohto roka. Ďalší film October Baby sa začal premietať 23. marca.

Oba tieto filmy sa hlboko zavŕtali do témy, od ktorej zábavný priemysel poväčšine dáva ruky preč.

Ale, samozrejme, najväčšia otázka vystupuje pri tom, ako sú tieto témy spracované. Ako už bolo viackrát povedané, kresťanskí filmári musia mať vždy na pamäti, že film potrebuje byť filmom, nie kázňou. Filmy zasiahnú ľudí nie tým, že im budú kázať, ale rozprávaním príbehov – príbehov, ktoré v nás rezonujú a dojímajú nás.

A to je presne to, čo títo filmári robia. Rozprávajú príbehy o ľuďoch, ktorých životy sú hlboko a trvalo poznačené potratom. A tak nám pripomínajú ľudský rozmer tejto otázky, ktorá je často prezentovaná len ako politický futbal.

Vo filme October Baby máme príbeh Hannah, vysokoškolskej študentky, ktorá sa zrazu dozvie zničujúcu správu. Nie len že je adoptovaná, ale jej biologická matka sa ju snažila potratiť. Jej prehnane úzkostliví adoptívni rodičia sa ju snažili ochrániť pred touto krutou pravdou, ale pretrvávajúce zdravotné problémy spôsobené touto procedúrou ich nakoniec donútili povedať jej, čo sa stalo.

Zničujúce správy poženú Hannah na cestu za svojimi koreňmi, kde zistí oveľa viac ako čakala.

Filmový príbeh Hannah bol inšpirovaný skutočným príbehom Gianny Jessen. Gianna sa narodila s detskou mozgovou obrnou po zbabranom potrate a stala sa známou prolife rečníčkou. Potom, ako si pozrela film October Baby, povedala, že pozeranie filmu bolo pre ňou terapiou.

Pre tých z nás, ktorí nič podobné ako Gianna nezažili, je film cenným pohľadom na skúsenosti, ktoré si sotva vieme predstaviť. Zvýši to povedomie o ľuďoch, ktorých nevidíme, ale ktorí sú súčasťou potratu a vyzve nás to stotožniť sa s touto osobou spôsobom, akým sme to ešte nikdy predtým neurobili.

Ďalšie z pozitív filmu October Baby je, že neukazuje len jeden pohľad. Hannah hovorí so sestričkou, ktorá bola pri jej potrate. Dozvie sa o bombardovaní kliniky, ktoré sa dotklo jej života.

Tento film nič nedémonizuje: ukazuje bolesť obklopujúcu túto otázku u každej osoby, ktorej sa dotýka. Od matky, ktorá plánovala potrat k adoptívnym rodičom, ktorí sa vyrovnávajú s následkami jej rozhodnutia.

Film October Baby, ktorý bol pre svoju tému označený ako nevhodný do 13 rokov, je už v kinách. Choďte a pozrite si toto silné a citlivé zobrazenie ľudskej stránky potratu a vezmite aj svojich priateľov.

Ako ukazujú filmy October Baby a Doonby, dobrý príbeh dokáže veľa – dokonca viac ako kázeň alebo prednáška – zasiahnuť ľudí a pomôcť im pozrieť sa na život úplne novým spôsobom.

A my kresťania by sme mali podporovať filmy a filmárov, ktorí to robia.