Nechala sa oplodniť vo veku 57 rokov. Teraz vraví, že to bola chyba.

3,302
Kultúra života

Veľká Británia, 26. marca 2012, (LifeSiteNews.com) - Susan Tollefsenová, ktorá spôsobila rozruch, keď sa stala v roku 2008 najstaršou prvorodičkou vo Veľkej Británii, teraz hovorí, že tehotenstvo vo veku 57 rokov pomocou oplodnenia in vitro (IVF) bola chyba a vyzýva všetky IVF kliniky, aby stanovili vekový limit 50 rokov.

Tollefsenová, učiteľka na dôchodku, otehotnela pomocou spermie svojho o 11 rokov mladšieho niekdajšieho partnera Nicka Mayera a darcovského vajíčka. Médiá oznámili, že vtedy ona a Mayer minuli 15 000 libier na liečbu plodnosti v Rusku, potom čo ich pre jej vek odmietli britské kliniky.

Dcéra Freya sa narodila cisárskym rezom v marci roku 2008. Tollefsenová a Mayer sa rozišli kvôli tomu, čo Tollefsenová médiám označila ako šok pre ich vzťah – že mali dieťa v takom vysokom veku.

Momentálne 61-ročná Tollefsenová pre Telegraph newspaper odhalila, že počas vážnej choroby počas Vianoce sa nebola schopná postarať o 4-ročnú Freyu a pochopila, že možno nebude žiť tak dlho, aby mohla svoje dieťa vychovávať.

„Bola som taká chorá, že som si naozaj myslela, že zomieram. Stále som myslela na Freyu – a po prvý raz som si uvedomila, že už tu viac pre ňu nemusím byť,“ povedala. „Je to taká pravda, že človek sa učí na vlastných chybách a mojou chybou bolo, že som ju nemala skôr. Keby som mala byť úplne úprimná, moja skúsenosť ma naučila, že  50 rokov by pravdepodobne mala byť pre matky horná hranica.“

Informácie o Susan Tollefsenovej viedli k výzvam na prijatie zákona na ochranu žien po menopauze, aby dostali liečbu neplodnosti pomocou IVF oplodnenia.

Britský Inštitút pre ľudskú fertilizáciu a embryológiu v súčasnosti ponúka iba „smernice“, ktoré stanovujú pre liečbu metódou IVF vekový limit 40 až 50 rokov, ale poznamenávajú, že blaho dieťaťa musí mať prednosť.

Michaela Aston z prolife organizácie Life (Život) povedala, že otehotnenie metódou IVF u žien po menopauze je dôvodom pre veľké obavy.

„Hoci chápeme, že žena v tomto veku môže chcieť dieťa a pripúšťame, že veda jej môže pomôcť to dosiahnuť, to ešte nerobí z tohto postupu ani vhodný ani správny. Tu treba použiť zdravý rozum a nesebeckosť,“ povedala Aston pre Telegraph, keď sa hovorilo o tehotenstve Tollefsen.

„Matky potrebujú energiu a potrebujú byť schopné  nadviazať kontakt so svojimi deťmi a samozrejme potrebujú byť nažive, aby sa o ne starali. Žena v tomto veku z jasného dôvodu prirodzene nepočne, preto by sme sa mali v tomto nechať viesť matkou prírodou,“ povedala.

Josephine Quintavilleová z prolife organizácie Comment On Reproductive Ethics (http://corethics.org) dodala: „Je najvyšší čas, aby sme sa pridali k ďalším krajinám v Európe a vytvorili národný bioetický výbor, ktorý by zvažoval veľmi dôležité otázky ako túto na národnej úrovni. Namiesto toho, aby boli závislé od vrtochov miestnych výborov spojených so samými klinikami. Je dôležité, aby sa reflektovali želania všeobecnej verejnosti a existuje jasný odpor voči liečbe neplodnosti u žien po menopauze.“

Quintavalleová ocenila nedávne priznanie Tollefsenovej, že liečba metódou IVF v jej veku bola chybou.

„Človek musí obdivovať jej čestnosť otvorene vystúpiť a hovoriť o ťažkostiach matky v takom vysokom veku,“ povedala Quintavalleová pre the Daily Mail.

„Človeku jej musí byť ľúto, pretože využila niečo, čo jej spoločnosť ponúkla. Myslím si však, že si potrebujeme väčšmi vážiť prírodu, ktorá ako sa zdá, vie, aké ťažké je starať sa o dieťa vo vyššom veku. Existuje veľmi dobrý dôvod, prečo menopauza prichádza, kedy prichádza. Metóda IVF a darcovské vajíčka tvoria veľa neprirodzených situácií.“

„Ako spoločnosť musíme sa začať pozerať na všetky tieto otázky z perspektívy dieťaťa a pýtať sa, čo je preňho najlepšie. Ideálna situácia pre dieťa je byť s matkou a octom, ktorí sú mladí a dostatočne zdraví, aby sa o nich starali.

„Môžeme len dúfať, že toto poslúži ako varovanie pre ďalších, ktorí vo vyššom veku uvažujú nad dieťaťom,“ povedala Quintavalleová.

„Dúfam, že budem žiť, aby som videla ako pôjde Freya na vysokú školu, ako sa vydá a bude mať vlastnú rodinu,“ povedala Tollefsenová. „To je teraz moje jediné prianie.“

Dr. John Shea, lekársky poradca pre Kanadskú Campaign Life Coalition sa pre LifeSiteNews vyjadril, že  situácie ako prípad Tollefsenová a jej dcéry sú výsledkom ignorácie „prirodzených, morálnych a Božích zákonov“ jednotlivcami, lekárskou profesiou a štátu.

„Oplodnenie in vitro je nemorálne samé o sebe, povedal Dr. Shea „a keď ľudia nedbajú na prirodzené, morálne a Božie zákony, spôsobia si všetky druhy problémov.“

„Ak jednotlivci vynechajú z rovnice Boha, ktorý je v skutočnosti tvorcom života, potom uveria, že môžu urobiť čokoľvek, čo sa im zapáči a výsledkom je zmätok a utrpenie, ktorému nemôžu uniknúť,“ povedal Dr. Shea.