Prehľad udalostí v Európe: 4 dobré správy

2,898
Kultúra života

Nový zákon mesta St. Petersburg vyhlasuje propagáciu homosexuality za nezákonnú

Mestský parlament St. Petersburgu, druhého najväčšieho mesta a kultúrneho centra Ruska, prijme zákon zakazujúci propagovanie homosexuality.

Zákon, ktorý zakazuje „verejné aktivity propagujúce homosexualitu“ bol označený skupinou homosexuálnych aktivistov za „protihomosexuálny“ a výslovne sa proti nemu postavilo americké Ministerstvo zahraničných vecí.

Zákon navrhuje vyhlásiť za nezákonné rozširovanie informácií, „ktoré by mohli zapríčiniť ujmu na zdraví alebo na morálke a duševnom vývoji mladistvých, vrátane ich presviedčania, aby si utvárali  pokrivené myslenie, že tradične a netradične zosobášené vzťahy sú rovnako spoločensky prípustné.“

Ak bude zákon prijatý, môžu byť uložené pokuty jednotlivcom alebo skupinám propagujúcim homosexualitu, pedofíliu alebo „transsexualitu“ mladistvým.

Americké ministerstvo zahraničných vecí tieto plány odsúdilo: „Ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová povedala, že práva homosexuálov sú ľudskými právami a ľudské práva sú právami homosexuálov. Vyzvali sme ruských úradníkov, aby strážili slobodu (prejavu a zhromažďovania sa) a podporovali prostredie, ktoré podporuje rešpekt voči právam všetkým občanom.

„Tiež sme konzultovali tento problém s našimi EÚ partnermi. Zdieľajú naše obavy a tiež sa kvôli tomuto stretávajú s ruskými úradníkmi. Spojené štáty kladú veľký dôraz na boj s diskrimináciou proti komunite homosexuálov, bisexuálov a transsexuálov a všetkým menšinovým skupinám.“

Autor zákona, poslanec Jednotného Ruska Vitaly Milonov, však odmietol, že zákon zasiahne do občianskych práv a slobôd. „Hovoríme len o propagovaní týchto informácií o sexuálnych úchylkách, pretože sa dotýkajú našich detí,“ povedal.

Vedúci britský homosexuál pripúšťa, že homosexualita nie je ani geneticky daná ani trvalá

Peter Tatchell, jeden z  najznámejších britských obhajcov homosexuálneho politického hnutia, pripustil, že osoby so záujmom o rovnaké pohlavie sa s tým ani „nenarodili“, ani to nie je nezvratný stav.

Väčšina argumentov, na ktorých spočíva propagácia homosexuality ako „legitímneho výberu životného štýlu“, je založená na paradoxnom vyhlásení, že to vôbec nie je voľba, ale trvalý stav bytia, pravdepodobne určený génmi. Toto je základ tvrdenia, že odpor voči homosexuálnym aktivitám je „homofóbiou“ a rovná sa rasizmu.

Avšak Tatchell minulý týždeň napísal do Huffington Post článok s názvom: „Sex budúcnosti:  v pozadí homosexuálov a heteresexuálov“ citujúc všeobecne známeho výskumníka Alfreda Kinseyho, často nazývaného dedkom sexuálnej revolúcie, ktorý popiera, že „homosexuálny a heterosexuálny“ sú rozdielne kategórie.

Kinseyho výskum, hovorí Tatchell, „bol prvým väčším štatistickým dôkazom, že homosexualita a heterosexualita nie sú jednoznačné a vzájomne sa vylučujúce sexuálne orientácie.“

„Zistil, že ľudská sexualita je v skutočnosti súvis túžob a správania sa v rozmedzí od výlučnej heterosexuality po výlučnú homosexualitu. Podstatná časť obyvateľstva zdieľa zmes pocitov k rovnakému pohlavia a opačnému – hoci podľa nich nekonajú.“

Tvrdil, že homofóbie v rozvinutom svete ubúda a premýšľa, ako bude svet vyzerať „keď budúce spoločnosti eventuálne príjmu posthomofóbnu kultúru.“

„Ak sa ľudská civilizácia rozvinie do štádia sexuálneho osvietenstva, kde už nič neznamená rozdiel medzi hetero a homo, čo to bude znamenať pre budúcnosť túžby po rovnakom pohlaví a homosexuálnej identite?“ uvažoval Tatchell.

Maďarský premiér hovorí: „Keby bola cirkev silnejšia, bol by silnejší národ.“

Kým jeho krajina odoláva vzplanutiu medzinárodného pobúrenia pre navrhnutú novú ústavu, maďarský premiér sa pevne vzoprel a otvorene opísal Maďarsko ako kresťanský národ.

V rozhovore s poľským novinárom Viktor Orban po nemecky povedal, že nedostatok rešpektu k ľudskému životu je pozostatkom komunistického režimu, ktorý opovrhuje ľuďmi a životom.

„Keby sme mali silnú cirkev, potom by bol národ oveľa silnejší.“ Orban povedal, že  spolu s Ústavou a inými legislatívnymi zmenami, je „ v procese pokusu o spojenectvo s politikmi, pre ktorých sú kresťanstvo a tradičné hodnoty dôležité,“ oznámila nemecká katolícka spravodajská sieť Kreuz.net.

Nová ústava, silne podporovaná voličmi, hlása, že ľudský život musí byť chránený od počatia a hovorí, že manželstvo môže byť uzavreté len medzi mužom a ženou. To rozzúrilo sekularistov Európskej únie, ktorí zverejňujú hrozby, aby sa ho tak pokúsili prinútiť vrátiť sa k štandardom EÚ.

Orban povedal, že politické frakcie v EÚ a inde sú rozhnevané, pretože maďarský parlament rozdeľuje EÚ fondy na podporu adopcie namiesto interrupcie.

O veľkej tradícii modlitby v kultúre strednej Európy povedal: „Pre mňa má táto tradícia veľký význam.“ Protestant Orban povedal, že ľudia, ktorí sa za neho modlia, „boli pre mňa veľkou posilou a pomocou“ v politickom živote.

„Chcel by som sa vám poďakovať za tento rozhovor a zaželať Božie požehnanie každému jednotlivému občanovi poľského národa.“

Vladimír Putin sa zaviazal ochraňovať prenasledovaných kresťanov za hranicami, európski Kopti vyštvaní zo svojich domovov moslimskými extrémistami

Ruský premiér a kandidát na prezidenta Vladimir Putin povedal médiám, že chce chrániť prenasledovaných kresťanov za hranicami. Zatiaľ čo správy o mohutnom protikresťanskom násilí v Afrike, na Strednom východe a v Ázii neutíchajú, Putin urobil tento prísľub v stredu, v Moskve, na stretnutí  členov rozličných kresťanských denominácií.

Putina citovala ruská spravodajská agentúra RIA Novosti hovoriac, že je dôležité, že „rôzne vyznania“ pokračujú v medzinárodnej spolupráci.

Putin odpovedal na vyhlásenie ruského pravoslávneho metropolitu Illariona, že „každých päť minút musí jeden kresťan zomrieť za svoju vieru.“ Nedávna štúdia ukázala, že vo svete, dokonca v rozvinutých krajinách sveta, je veľká väčšina nábožensky motivovaného násilia zameraná na kresťanov, páchaná predovšetkým moslimami a vládami komunistických národov ako Čína, Severná Kórea a Vietnam.

Riaditeľ Úradu pre zahraničie Moskovského patriarchátu povedal, že prenasledovanie je „zvlášť povšimnuteľné“ v dominantne moslimských krajinách ako Irak, Egypt, Pakistan a India. Štedrovečerné bombardovania katolíckych kostolov a kostolov iných kresťanských denominácii v Nigérii islamskou skupinou Boko Haram sa stalo takmer každoročným rituálom.

Piatkové titulky v egyptských novinách upozorňujú na kritickú situáciu kresťanských Koptov, keďže demonštrácie "arabskej jari" skončili prevahou parlamentu vedeného radikálnymi moslimmi. 62 koptských rodín bolo údajne odvlečených zo svojich domovov do dediny Kobry-el-Sharbat mimo Alexandrie.

Miestni moslimovia podpálili domy a obchody so súhlasom miestnej polície. Násilie vraj spustili po tom, ako koptský obchodník údajne odfotografoval moslimku mobilným telefónom.