Novej Obamovej smernici odporuje 2500 náboženských vodcov

1,832
Kultúra života

Nashville, Tennessee, USA, 20. februára 2012 (LifeSiteNews.com) - Organizácia Family Research Council (FRC) zverejnila list podpísaný viac ako 2500 pastormi a evanjelickými lídrami protestujúcimi proti poistnej smernici na kontrolu pôrodnosti Obamovej administratívy (každý zamestnávateľ bude musieť podľa tohto nariadenia prispievať v rámci poistného balíčka na prostriedky vyvolávajúce predčasný potrat, sterilizáciu a antikoncepciu - tieto prostriedky budú musieť poskytovať všetky americké zdravotné zariadenia; pozn. prekl.). Do opozície proti tejto smernici zapojili každého katolíckeho biskupa, ktorý stojí na čele nejakej diecézy v USA.

„Toto nie je katolícka záležitosť,“ povedal prezident FRC Tony Perkins na dnešnej tlačovej konferencii počas uvádzania listu. „Nebudeme tolerovať, zasahovanie vlády do náboženskej slobody akejkoľvek denominácie.“

Perkinsa doprevádzal biskup Harry Jackson, doktor Richard Land, pastor Gary Simons a Star Parkerová.

V liste zverejnenom FRC lídri citovali slová Thomasa Jeffersona z The Virginia Act for Estabilishing Religious Freedom (zákon štátu Virginia, ktorým bola ustanovená náboženska sloboda) z roku 1779, predchodcu prvého dodatku Ústavy USA: „Donútiť človeka poskytovať peňažné príspevky na propagáciu názorov, ktorým neverí, je hriešne a despotické.“

„Väčšina cirkevných organizácií si bude musieť vybrať medzi konaním proti svojmu svedomiu alebo zrieknutím sa zdravotného krytia zamestnancov,“ uviedli lídri poukazujúc na to, že táto smernica je „ešte neslýchanejšia“ kvôli zahrnutiu liečiv spôsobujúcich potrat, ako napríklad „pilulka po“ Ella.

„Žiadna cirkev by nemala byť nútená vzdať sa svojej viery, aby si mohla pokľaknúť pri oltári vlády. A pokiaľ administratíva hovorí, že to je zlé, zjednotíme sa so svojimi spojencami z odlišných tradícií viery, v požadovaní toho, čo George Washington nazval "nedoceniteľné práva slobodných občanov",“ povedal Perkins.

Signatári taktiež upozornili, že administratíva dostala počas pripomienkovacieho obdobia vyše 200 tisíc správ proti smernici. Smernica napriek tomu zostala vo svojej podstate v takej istej forme, ako keď bola predložená prvýkrát v lete minulého roka.

Aj katolícki biskupi stojaci na čele amerických diecéz, i 65 kanonických biskupov ortodoxnej cirkvi, zverejnilo popri signatároch listu vyhlásenie odmietajúce smernicu. Dokonca aj Sestry za život (Sisters for Life), cirkevný rád zameraný na podporu úcty k životu, uviedli, že aj ony budú v súvislosti s novým zákonom nútené platiť za liečivá spôsobujúce potrat a vyjadrili svoj odpor.

„Trvalo to iba tri týždne a každý jeden katolícky biskup v USA oficiálne odsúdil prezidentovu smernicu,“ povedal Perkins. „Hoci médiá túto skutočnosť prevažne skrývali, každý z nich sa postavil proti tomuto zákonu, ktorý prikazuje cirkevným skupinám, aby platili za liečivá, ktoré ničia alebo zabraňujú tehotenstvu. Je to skupina vzbudzujúca rešpekt a dnes tu nie sú sami.“

„Každá peňaženka cirkevnej Ameriky pripája svoju výzbroj v predných líniách tejto vojny o náboženskú slobodu.“

Zdá sa, že aj americkí občania sa obrátili proti tejto smernici. V minulotýždňovom prieskume verejnej mienky televíznej stanice CNN, 44 - 50 percent dospelých Američanov odpovedalo, že sú proti smernici.