Juhoafrická republika sťahuje z obehu deravé kondómy

1,373
Kultúra života

JOHANNESBURG, 31. januára 2012 (LifeSiteNews.com) - Africký národný kongres stiahol z obehu 1,35 miliónov kondómov vydaných pri oslavách vládnej politickej strany v Juhoafrickej republike pre sťažnosti, že tieto ochranné prostriedky domácej výroby sú defektné.

Jabu Mbalula, hovorca Ministerstva zdravotníctva juhoafrickej provincie Slobodný štát, ktoré kondómy pred oslavami 6. - 8. januára distribuovalo, pre agentúru Associated Press uviedol, že okolo 18. januára stiahli celý balík 1 350 000 kondómov.

Hovorca Akčnej Kampane na liečbu AIDS Južnej Afriky (South Africa’s AIDS Treatment Action Campaign) Sello Mokhalipi povedal, že jeho organizácia podala sťažnosť na vládu po tom, ako im „zástup ľudí prišiel nahlásiť, že kondómy počas sexuálneho styku praskli.“ Dodal, že ľudia boli v panike, pretože buď oni alebo ich partneri boli nakazení AIDS.

„Naliali sme do kondómov vodu a tie pretekali. Nielen na jednom mieste, ale ako sitko,“ povedal Mokhalipi opisujúc improvizované testy vykonané v kancelárii Akčnej kampane v meste Bloemfontein, kde sa konala oslava Afrického národného kongresu.

„Ľudia prišli zo všetkých kútov krajiny a pravdepodobne si so sebou zobrali veľa kondómov, takže tieto kondómy sú teraz po celej krajine,“ povedal Mokhalipi.

Vláda musela stiahnuť deravé kondómy už aj v minulosti. Po stiahnutí 20 miliónov chybných kondómov miestnej výroby v roku 2007 sa zistilo, že testovací manažér z Juhoafrického úradu pre normalizáciu zobral úplatok, aby im udelil známku kvality.

Hovorca ministerstva zdravotníctva Mbalula pre médiá potvrdil, že všetky kondómy rozdané jeho úradom pochádzali z nákladu testovaného Juhoafrickým úradom pre normalizáci.

Južná Afrika ma celosvetovo najvyšší počet prípadov AIDS, údajne až 5,6 miliónov. Vládne úsilie o zníženie počtu infekcií distribúciou stoviek miliónov kondómov zadarmo majú len slabý účinok.

Dr. Edward Greene, bývalý riaditeľ projektu na výskum AIDS na univerzite v Harvarde, v rozhovore o africkej epidémii AIDS pre Vatikánsky rozhlas v júni minulého roka povedal, že v populáciách, kde sa HIV neobmedzuje na prostitútky, ale nachádza sa v celkovej populácii, sú kondómy kontraproduktívne. „Nikdy sa nezistilo, žeby kondómy boli dôsledne používané akoukoľvek celkovou populáciou.“ 

„Teraz vieme, že viacero súbežných sexuálnych partnerov je to, čo poháňa tzv. hyperepidémiu južnej a východnej Afriky. Preto odrádzanie od viacerých súbežných partnerov je jediný najdôležitejší zásah do zmeny správania, ktorý môže znížiť výskyt HIV,“ povedal Dr. Greene.

„Kondómy sa neukázali ako dobré riešenie,“ dodal.