Gynekológ má odškodniť rodičov, ktorým sa narodila postihnutá dcérka

1,968
Kultúra smrti

23. decembra 2011 (LifeSiteNews.com) – Súd v Belgicku nariadil gynekológovi, aby rodičom postihnutého dievčaťa zaplatil odškodné za to, že im v dostatočnom čase neoznámil , že sa pravdepodobne narodí s rázštepom chrbtice. Rodičia sa tak nemohli včas rozhodnúť, či ísť na potrat.

Každý rodič má dostať kompenzáciu vo výške 50 000 eur (vyše 65 000 dolárov každý z nich) od gynekológa, ktorý súdu povedal, že si „mohol všimnúť” veľkú pravdepodobnosť, že dieťa bude postihnuté chorobou počas testu, ktorý robil v 15. týždni tehotenstva. Odvolací súd v Ženeve potvrdil skorší rozsudok tribunálu v Kortrijku, ktorý rozhodol, že gynekológ sa dopustil „chyby.”

Dievčatko má teraz deväť rokov a okrem rázštepu chrbtice, ktorý ju pripútal na vozíček, nedokáže zadržať moč a je mentálne postihnutá.

Počas tehotenstva obžalovaný doktor údajne poslal pár za kolegom v nemocnici v Kortrijku. Keď tento doktor informoval rodičov, že dieťa, ktoré očakávajú, bude trpieť na vážnu formu rázštepu chrbtice, bola žena už v 33. týždni tehotenstva, čo bolo  „príliš neskoro” na potrat. 

Dva roky po narodení dievčaťa sa jej rodičia rozhodli podniknúť právne kroky proti prvému lekárovi, ktorý sa neúspešne snažil presunúť prípad na svojho kolegu v nemocnici s tvrdením, že mohol navrhnúť rodičom potrat,  keď ich o tom v 33. týždni informoval.

Tribunál ani odvolací súd túto obranu neprijal, namiesto toho odvolací súd zdvojnásobil náhradu škody priznanú rodičom.

Rozhodnutie sudcu môže mať za následok zvýšenie tlaku na belgických lekárov, aby si boli dvojnásobne istí, že nenarodené dieťa nemá žiadne „chyby” a odporučiť potrat, ak tomu tak nie je.

Prípad tiež odhalil nejasnosť belgického interrupčného zákona, ktorý sa realizuje rozlične v jednotlivých oblastiach a dokonca sa líši v jednotlivých nemocniciach.

Potrat je v Belgicku legálny do 12. týždňa tehotenstva. Po tomto období je dovolený, keď má dieťa ťažkú a neliečiteľnú chorobu alebo keď  tehotenstvo ohrozuje život matky. Zákon nestanovuje žiadny presný termín a teoreticky sa potrat môže vykonať kedykoľvek pred narodením dieťaťa.

Právny poradca páru Thierry Vansweevelt, ktorý je tiež profesorom Lekárskeho práva na Univerzite v Antverpách, nazval štvrtkové rozhodnutie odvolacieho súdu „dôležitým.”

„Sudca rozhodol, že situácia je pre každého nejasná, vrátane nemocničného gynekológa, ktorému sme povedali, že mal žene poradiť (ísť na potrat). Lekári, ako aj tehotné ženy, musia mať istotu, či je potrat možný až do dňa pred pôrodom,” komentoval.

Vansweevelt tiež odporučil, aby Národná interrupčná komisia, ktorá registruje všetky potraty v Belgicku mala prehľad o všetkých „prerušeniach tehotenstiev”, ktoré sa konajú po 24. týždni: „To by nám prinajmenšom umožnilo zistiť, aká dôležitá je táto skupina. V tomto bode sa komisia iba pýta, či sa potrat konal pred alebo po dvanástich týždňoch,” povedal.

Znamená to, že belgické rozhodnutie odškodniť pár za narodenie vážne postihnutého dieťaťa by mohol skončiť oveľa katastrofálnejšími následkami pre túto krajinu. Kým teraz niektoré zdravotnícke zariadenia predkladajú všetky potraty po dvanástom týždni tehotenstva „etickým” komisiám, iní tak konajú iba po termíne uskutočniteľnosti. „Objasnenie” zákona by pravdepodobne rozšírilo priestor na potrat bez otázky, kedy boli vážne poruchy diagnostikované a mohlo by úplne zrušiť časovú lehotu, čím by sa Belgicko pridalo k svojmu dánskemu a francúzskemu susedovi.