Kasínu povedala Petržalka zásadné nie

1,552
Kultúra života

Metropolis americkej spoločnosti Harrahs a slovenského developera TriGránit má na konte ďalší nesúhlas. Po Jarovciach a primátorovi ho dnes zamietla aj Petržalka. Diskutovalo sa 2,5 hodiny.

PETRŽALKA. Takto významná otázka sa v Petržalke neprerokovávala 20 rokov. Odznelo to na prerokovaní urbanistickej štúdie projektu Metropolis samosprávou. Poslanci dnes štúdiu odmietli na návrh KDH.

Je otázne, či vlastne dnes investor stavať môže. Projekt zakreslený v štúdii by zrejme potreboval zmenu v územnom pláne. V určitom rozsahu sa podľa starostu Petržalky Milana Ftáčnika (s podporou Smeru) môže stavať aj dnes. Na kasíno akéhokoľvek rozsahu by však Metropolis potreboval licenciu a súhlas magistrátu.

Gábor Zászlós z TriGránitu hovorí, že hoci aj Petržalka projekt stopla, budú sa snažiť pokračovať. „Máme už vyše 10 kladných stanovísk od dotknutých orgánov štátnej správy," povedal Gábor Zászlós z TriGránitu. Hoci aj primátor sa vyjadril, že magistrát štúdiu odmieta, toto stanovisko ešte developer oficiálne nedostal. „Magistrát požiadal o odklad doručenia," povedal Zászlós.

Ako ale povedala námestníčka primátora Anna Dyttertová (KDH), mesto stanovisko odoslalo 3. marca na adresu spracovateľa - teda firme I.P.R. Slovakia.

Občianska vybavenosť

Hoci väčšina projektu s medializovanými piatimi miliónmi návštevníkov ročne by stála v katastri susedných Jaroviec, malou časťou by zasahovala aj Petržalku. Tamojší poslanci vplyv komplexu nevidia len na Petržalku, ale aj na mesto a Slovensko.

„Kasíno s rozlohou 20-tisíc metrov štvorcových už podľa európskej legislatívy nemôže byť brané ako funkcia občianska vybavenosť," povedal mestský poslanec Ernest Huska (SDKÚ).

„Nie som si istá, či to náš nesúhlas dokáže zastaviť," povedala Ľudmila Farkašovská (SF).

„Keď si vezmete Aupark, denne sem chodí 30-tisíc ľudí, krát 365 je asi 10 miliónov ľudí ročne. To je na porovnanie," povedal starosta Petržalky Milan Ftáčnik.

Odmietol názor, že kto by do Metropolisu šiel, hazardu by sa nevyhol. „V meste máme kasíno, je v priestore filharmónie a bežne sem chodíme na kultúrne podujatia," vysvetľoval.

Vášne na uzde

Poslancov na zasadnutí pred petržalským domom kultúry vítalo asi dvesto aktivistov s transparentmi. „Bratislava by týmto projektom dosiahla smutné prvenstvo - stala by sa mestom s najväčším kasínom v Európe," povedal Martin Dilong. On aj ostatní sa obávajú negatívnych dôsledkov - úpadku mravov, zvýšenia kriminality a množstva nových hráčov, závislých na gamblerstve.

Aktivisti do debaty vstupovali, často mali problém udržať vášne na uzde. Investora vypískali. „Je to predovšetkým multifunkčný pojekt. Potrebuje mesto kongresové centrum? Zaslúži si Bratislava hygienický nezávadný akvapark? Nerozhodujte vášňami," povedal Gábor Zászlós z TriGránitu. Reakcia petičníkov bolo hlasné „fúj!"

Referendum

V diskusii, ktorá trvala vyše 2,5 hodiny, potvrdili obavy aktivistov takmer všetci petržalskí poslanci - ani jeden z diskutujúcich nevyslovil zámeru podporu. „Zámer sem vznáša aktivity v rozpore s cieľom plánovania. Ekologické a kultúrne hodnoty nie sú optimálne zabezpečené," povedala námestníčka primátora Anna Dyttertová (KDH).

Časť poslancov (najmä SDKÚ) bola za miernejšie riešenie - vyhlásiť referendum alebo prieskum verejnej mienky a dožadovať sa sociologickej a environmentálnej štúdie. Rozhodovalo by sa až potom. „Nepotrebujem referendum, v tomto prípade mi stačí vlastné presvedčenie. Aj keby 99 percent Petržalčanov bolo za, ja budem proti," povedal František Šebej (OKS).

 

Výsledok hlasovania o odmietavom stanovisku na návrh KDH aktivisti odmenili dlhým potleskom. Napriek tomu si KDH vypočulo aj silnejšie slová. „Ak chceme investorov vychovávať k slušnosti, možno by sme mali začať o seba. Mesto samo dáva príklad na vzory správania investorom," povedal poslanec Michal Radosa (SDKÚ) aj v súvislosti s kauzou búrania Parku kultúry a oddychu.

Michal Belohorec (SDKÚ) pripomenul, že v meste niekoľko kasín funguje a herne pribúdajú. „Vyžadujme od mesta konzistentný názor na hazard na všetkých úrovniach. Na jednej strane bojuje proti megakasínu a malé herne povoľuje."

Dyttertová argumentuje, že tak musia urobiť. "Ak herne spĺňajú zákonné podmienky, nemôžeme inak, iba to zobrať na vedomie. Aj tie, ktoré boli zakázané, sa neskôr museli odsúhlasiť," povedala.

Podľa nej je to podobné ako v prípade plánovanej gay-parády v meste, ktorá tu bude na jar. "Volajú nám obyvatelia, aby sme to zakázali, ale my nemôžeme, tu stačí len ohlasovacia povinnosť."