Fico: Ústava na registrované partnerstvá nemá najmenší vplyv

3,044
Kultúra smrti

BRATISLAVA - Od dohody vládneho Smeru-SD a KDH o posilnení manželstva muža a ženy v Ústave SR ešte neuplynuli ani dva týždne, no do spolupráce sa už vkrádajú prvé náznaky pochybností. Premiér Robert Fico totiž v rozhovore pre Aktuálne.sk povedal, že zmeny v základnom zákone nebudú mať vplyv na budúcu diskusiu o registrovaných partnerstvách. Čo na to hovoria Kresťanskí demokrati?

Kandidát socialistov pripomenul, že do ústavy sa len snažia preniesť definíciu manželstva, ktorú už obsahuje aj zákon o rodine - teda ako jedinenčého zväzku medzi mužom a ženou. Neobáva sa pritom, že by sa takouto úpravou mohli cítiť ohrozené niektoré menšiny.

“Táto právna úprava nemá žiadny vplyv na akúkoľvek diskusiu v budúcnosti o registrovaných partnerstvách. Vôbec žiadnu,” zareagoval Fico.

Celý rozhovor si môžete prečítať TU

Do istej miery s ním súhlasia aj jeho noví partneri z radov kresťanských demokratov. Poslanec Alojz Přidal si napríklad myslí, že premiér má pravdu v tom, že takáto podoba ústavy nebude v budúcnosti brániť prijatiu zákona o registrovaných partnerstvách.

“Ale úspech navrhovaných zmien v ústave je v tom, že sa nedá hovoriť o manželských pároch rovnakého pohlavia ani v budúcnosti. Teda pokiaľ by nedošlo k ďalšej zmene ústavy, ak sa schváli súčasný návrh,” dodáva Přidal.

Ak by však s návrhom o zavedení registrovaných partnerstiev prišiel samotný Smer, považoval by to poslanec za vnútornú schizofréniu a najmä nekonzistentnosť s jeho v súčasnosti prezentovaným postojom. “Iste, že by mi to prekážalo,” doplnil Přidal.

Veľa si však od premiérovych slov nesľubuje LGBTI aktivistka z Queer Leaders Forum Romana Schlessinger. Ako vysvetlila, prísľub podobnej diskusie už dostali od Fica viackrát, no zatiaľ ho nikdy nesplnil.

“To, či sa premiér nebráni diskusii, zistíme až po prezidentských voľbách. Neviem, či toto nie je len posledný pokus ako stiahnuť na svoju stranu aspoň zopár LGBTI voličov,” odhaduje aktivistka s tým, že na prípadnú debatu sú pripravení.

Navrhovanému zneniu ústavy z dielne KDH a Smeru napríklad vyčítajú, že môže o ústavnú ochranu pripraviť nielen páry rovnakého pohlavia, ale napríklad aj iné skupiny obyvateľov, ako sú rozvedené páry, ovdovené ženy či slobodné matky a otcovia.