Cukrár: Radšej väzenie ako torty na ‘svadby’ geyov

2,511
Kultúra života

DENVER - Minulý týždeň nariadil súd cukrárovi z Denveru poskytovať svoje služby na „svadby“ rovnakého pohlavia. Inak bude musieť platiť pokuty. Pre Fox News tento cukrár povedal, že radšej zatvorí svoj obchod a pôjde do väzenia, ako by mal porušiť svoju vieru a spolupracovať pri uľahčovaní svadieb geyov.

interview pre Fox s Elisabeth Hasselback cukrár Jack Phillips povedal: „Viete, [pôjdem aj do väzenia, ak] si práve to situácia vyžiada. Nejde o to, na ktorú stranu som sa postavil. Toto som jednoducho ja a toto je to, v čo verím.“

„Stať sa podnikateľom teda znamená, že musíte kontrolovať svoje presvedčenie?“ pýta sa Hasselback. „Prečo je pre vás také dôležité podnikať a neopustiť pritom svoje osobné náboženské presvedčenie, keď potrebujete niečo zarobiť?“

„Neplánujem sa vzdať môjho náboženského presvedčenia... Nemám pocit, že by som sa mal podieľať na ich svadbe, pretože keď robím tortu, je to akoby som sa zúčastňoval slávnosti, spoločenskej udalosti alebo oslave, pre ktorú je torta určená, povedal Phillips. „Mojou prioritou je skôr moja viera ako moja bezpečnosť.

Phillips je majiteľom Masterpiece Cakeshop na predmestí Denveru Lakewood. Útočia naňho od júla 2012, kedy David Mullins a Charlie Craig podali naňho sťažnosť za diskrimináciu, pretože im odmietol predať svadobnú tortu.

V ústave štátu Colorado je stanovené, že „v tomto štáte môže byť právoplatný a uznaný za manželstvo iba zväzok jedného muža a jednej ženy“. Napriek tomu sa Mullins a Craig rozhodli „zosobášiť“ v Massachusetts, kde súd uznal „manželstvá“ rovnakého pohlavia za legálne v roku 2004. Po sobáši plánovali mať oslavu v Colorade. Keď však navštívili Phillipsovu cukráreň a požiadali ho, aby im upiekol tortu na túto udalosť, odmietol s vysvetlením, že jeho náboženské presvedčenie mu nedovoľuje podieľať sa na „svadbách“ rovnakého pohlavia. Phillips povedal, že by im s radosťou predal sušienky alebo iné pochúťky na pohostenie, nie však svadobnú tortu.

Títo dvaja muži však zareagovali nahnevane. „Bolo to trápne, bizarné a veľmi krátke stretnutie,“ povedal Mullins v tom čase pre Denver Westword. „Dali sme sa na odchod, a aby som bol úplne úprimný, povedal som ‚j... teba aj tvoju homofóbnu cukráreň‘ a možno som mu aj ukázal prostredník.

Po tom, čo odišli z Phillipsovho obchodu, podali sťažnosť na Colorado Civil Rights Commission (Colorádska komisia pre občianske práva) za pomoci ACLU (Americký zväz pre občianske slobody). V tejto sťažnosti tvrdili, že Phillips porušil štátne protidiskriminačné zákony, ktoré boli v roku 2008 rozšírené o sexuálnu preferenciu a rodovú identitu.

Phillips a jeho právnici argumentovali, že náboženský charakter jeho námietky voči „manželstvu“ geyov garantuje výnimku v tomto protidiskriminačnom zákone, ktorý má okrem iného ochraňovať aj nábožensky orientovaných ľudí.

7. decembra však sudca Robert Spencer rozhodol v prospech homosexuálnej dvojice. Postavil totiž Phillipsove hlboké náboženské presvedčenie proti „manželstvám“ geyov na rovnakú úroveň s rasovými predsudkami. Sudca tvrdil, že ak by dovolil Phillipsovi odmietnuť poskytovať svoje služby na „svadby“ geyov, „znamenalo by to umožniť podnikateľovi, ktorý slúžil všetkým rasám, aby napriek tomu odmietol poskytnúť svoje služby páru rozličných rás z dôvodu majiteľových predsudkov voči takýmto manželstvám.

Spencer napísal, že „sa zdá byť pochopiteľné, ak by mal súkromný obchod možnosť neposkytnúť svoje služby hocikomu, ak nechce. Tento názor by však mal brať do úvahy to, za akú cenu to obchod urobí a že zraní osoby, ktoré sú odmietnuté len kvôli tomu, kým sú.

Sudca tiež odmietol Phillipsov argument, že jednoducho konal v súlade s ústavou štátu, keď odmietol uznať vzťah ľudí rovnakého pohlavia za „manželstvo“.

„Aj keď [Phillips a jeho právnici] majú pravdu v tom, že Colorado neuznáva manželstvá rovnakého pohlavia, napísal Spencer, „tento fakt neospravedlňuje diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie“.

Phillipsova právna zástupkyňa Nicolle Martinová pre Associated Press povedala, že Spencerovo rozhodnutie bolo „nehanebné” a „v rozpore so všetkým, čo Amerika reprezentuje”. 

„[Jack Phillips] nemôže pri zarábaní konať proti vlastnému svedomiu, povedala Martinová. „Ak Jack nemôže piecť svadobné torty, nebude môcť zabezpečiť svoju rodinu. A na to, aby ich mohol piecť, musí porušiť svoj systém hodnôt.

Martinová tvrdí, že jej klient ešte nevylúčil možnosť odvolať sa.