Southwest_airlines-810x500.jpg

Pracovníčka, ktorú spoločnosť Southwest Airlines prepustila pre nesúhlas s potratovým aktivizmom, pokračuje v právnom boji

18
Kultúra života
  • Letušná bojuje proti Southwest Airlines a odborom za spravodlivosť.
  • Carterovú prepustili za pro-life názory a odmietnutie podporiť politické ciele odborov.
  • Súdny spor medzi Carterovou a spoločnosťou Southwest Airlines a odbormi.
  • Spoločnosť prepustila Carterovú za náboženské presvedčenie, federálny súd podporil jej argumenty.

Letušná sprievodkyňa, ktorá je za život, pokračovala v boji o spravodlivosť proti spoločnosti Southwest Airlines a vlastným odborom.

Právnici spoločnosti Southwest Airlines, odborového zväzu pracovníkov v doprave a Charlene Carterová sa 3. júna opäť stretli na súde v rámci odvolania proti rozsudku vo výške 5 miliónov dolárov v prospech letušky, ktorá je za život.

Carterovú, ktorá je po potratoch, prepustili po tom, čo sa podelila o svoje pro-life názory a postavila sa proti tomu, aby odbory využívali jej honoráre na podporu politických cieľov, s ktorými nesúhlasila. Odbory použili členské príspevky, teda peniaze, ktoré idú z výplat ich zamestnancov, na financovanie cesty svojich vedúcich predstaviteľov na pro-potratový Pochod žien’v roku 2017, ako už predtým informoval portál LifeSiteNews. Carterová vystúpila z odborov v roku 2013, ale stále musela platiť niektoré poplatky.

Trojčlenný senát piateho obvodného odvolacieho súdu vypočul odvolanie odborov Southwest a Transport Workers Union 556.

Southwest uviedol, že Carterovú prepustili pre jej “správanie spočívajúce v posielaní obťažujúcich grafických správ spolupracovníčke,” počas pojednávania 3. júna, tvrdil právny zástupca spoločnosti’

Jednou z grafických správ bolo video vysvetľujúce, čo sa deje počas potratu. “Toto ste podporovali počas platenej dovolenky spolu s ostatnými na pochode žien’v DC,” napísala predsedníčke odborov Audrey Stoneovej.

PREČÍTAJTE SI: Google zakazuje virálne video zobrazujúce bývalého potratára, ktorý opisuje, ako sa robia interrupcie

Zprávy však poslala predsedníčke odborov, ktorá je zároveň letuškou. Poslala správy, aby namietala proti podpore odborovej organizácie Pochod žien’

Southwest’Argumenty zrejme dostali výčitku od sudcu Coryho Wilsona. Spoločnosť “prešla jej osobný kanál na Facebooku, našla veci, ktoré sa jej nepáčili, a potom ju vyhodila,” povedal sudca Wilson počas pojednávania.

Letecká spoločnosť tvrdila, že správy prešla až po sťažnosti predsedníčky odborov Audrey Stoneovej. Spoločnosť Southwest tvrdila, že vyhodila niekoho iného, kto sa vyjadril proti ľuďom, ktorí nechceli vstúpiť do odborov.

Southwest Airlines neodpovedala na žiadosť LifeSiteNews zo 6. júna o komentár k pojednávaniu a žalobe.

TWU 556 tiež neodpovedala na e-mail zo 6. júna. LifeSiteNews požiadal o komentár k žalobe a o reakciu na prípadnú kritiku, že odbory sa stavajú na stranu manažmentu proti vlastnému členovi.

Federálny sudca tiež nakázal spoločnosti Southwest absolvovať osemhodinový kurz o náboženskej slobode od neziskovej kresťanskej právnickej skupiny Alliance Defending Freedom. Tento príkaz je však v súčasnosti zmrazený vzhľadom na rozhodnutie zo 7. júna , ktorým sa táto požiadavka pozastavila. Carterová napadla spôsob, akým spoločnosť Southwest prezentovala rozsudok v internom memorande.

Národná nadácia Právo na prácu, ktorá podporuje Carterovú, však uviedla, že rozhodnutie zo 7. júna “vôbec nemení hlavné skutočnosti prípadu pani Carterovej’ani to, že spoločnosť Southwest’nerešpektovala pôvodný príkaz sudcu.”

“Porota zistila a sudca rozhodol, že spoločnosť Southwest’vyhodila pani Carterovú z práce. Carterovej bolo diskriminačné a priamo súviselo s jej prejavom chráneným hlavou VII zákona o občianskych právach a s jej prejavom kritizujúcim odborových funkcionárov, a potom spoločnosť vydala oznámenia pre svojich zamestnancov, ktoré v skutočnosti vyjadrovali presný opak toho, čo okresný súd nariadil leteckej spoločnosti oznámiť v súvislosti s jej nezákonným a diskriminačným správaním,”prezident Mark Mix uviedol vo vyhlásení pre médiá LifeSiteNews.

‘Fakty aj právo sú na strane pani Carterovej’’, tvrdí právnická skupina

Právnická skupina pred rozhodnutím zo 7. júna, ale po pojednávaní uviedla, že je jasné, že letuška bola prepustená pre svoje náboženské presvedčenie.

“Sme presvedčení, že fakty aj právo sú na strane pani Carterovej’a že porota pochopila jej argumenty,” uviedol viceprezident Patrick Semmens prostredníctvom vyhlásenia pre médiá pre LifeSiteNews.

“Hlava VII aj zákon o práci na železnici úplne jasne hovoria o práve pracovníkov’vyjadrovať sa k náboženským témam a kritizovať odborových funkcionárov bez represií a zo záznamu vyplýva, že pani Carterová’bola prepustená. Carterová’sa do tohto chráneného správania zapojila práve preto, že ju spoločnosť Southwest prepustila,” uviedol Semmens.

Nadácia reagovala aj na tvrdenia o obťažovaní zo strany spoločnosti Southwest, ktoré boli vznesené voči Carterovej.

Semmens uviedol:

Zdá sa, že spoločnosť Southwest sa stále spolieha na argument, že jej interné zásady týkajúce sa toho, čo sa považuje za “obťažovanie” zamestnanca, možno použiť na prekonanie federálneho zákona a ísť po zamestnancoch, ktorí sa zapájajú do náboženských prejavov, ktoré sa odborom a spoločnosti nepáčia”. Tento postoj je poburujúci a treba pripomenúť, že pani Carterová len zaregistrovala svoj nesúhlas s tým, čo v jej mene robia s jej peniazmi odboroví funkcionári, ktorým musí podľa zákona platiť mzdu.

Právnická skupina tiež uviedla, že zamestnanci by mali mať obavy, že ich odbory spolupracujú so spoločnosťou Southwest na umlčaní nesúhlasu.

“Zdá sa, že Southwest a TWU zaujímajú stanovisko, že môžu spolupracovať na umlčaní nesúhlasu s odbormi z akéhokoľvek dôvodu,” uviedol Semmens.

“To by malo vážne znepokojovať zamestnancov všetkých odborov.”