paglia-pope-francis-810x500.jpg

Katolícki odborníci označili knihu Pápežskej akadémie pre život pápeža Františka za "zavádzajúcu" a nevedeckú

21
Kultúra smrti
  • Austrálska katolícka lekárska asociácia kritizuje heterodoxnú knihu Pápežskej akadémie pre život.
  • Výskumný článok odhaľuje chyby knihy týkajúce sa antikoncepcie a umelého oplodnenia.
  • Katolícki odborníci odporúčajú lepšie pochopenie metód podpory plodnosti v súlade s učením Cirkvi.
  • Pápež František a Pápežská akadémia pre život sú v rozpore s katolíckym učením o antikoncepcii.

Členovia Austrálskej katolíckej lekárskej asociácie kritizovali knihu, ktorú vydala heterodoxná Pápežská akadémia pre život (PAV) pápeža Františka’za “zavádzajúce a mätúce” lekárske a teologické informácie a nedostatočné pochopenie “súčasnej vedy.

Odborníci publikovali výskumný článok, ktorý podrobne opisuje chyby knihy Etica Teologica Della Vita (ETV), ktorá sa má zaoberať “Teologickou etikou života:

Autormi výskumného článku sú odborníci z oblasti medicíny, bioetiky a teológie.

Čítajte: Nová kniha Pápežskej akadémie pre život’sa odchyľuje od učenia Cirkvi o antikoncepcii, umelom oplodnení

Odborníci uvádzajú, že časti knihy “obsahujú tvrdenia, ktoré sa odchyľujú od prijatého katolíckeho učenia o antikoncepcii a ART [technológiách asistovanej reprodukcie] a sú s ním v rozpore.”

Autori ďalej tvrdia, že “v knihe PAV’zrejme chýbajú dôkladné aktuálne poznatky a chápanie vhodných súčasných alternatív antikoncepcie a ART (napr. oplodnenie in vitro, IVF), ktoré sú bezpečné, účinné, ľahko dostupné a v súlade s katolíckou etikou”.

Článok dodáva, že “je potrebné lepšie pochopiť v súčasnosti dostupné metódy na pomoc pri starostlivosti o plodnosť, k čomu by mali prispieť katolícki zdravotnícki odborníci pôsobiaci v oblasti metód na podporu plodnosti (FAM) a obnovujúcej reprodukčnej medicíny (RRM)”. Veriacich treba povzbudiť “k tomu, aby sa venovali týmto alternatívam, ktoré sú účinné a zároveň v súlade s učením Cirkvi o ľudskej sexualite a morálke.”

Autori tiež upozorňujú, že z jazyka ETV’vyžaruje “nejasnosť a zmätok”, ktoré by mohli veriacich zavádzať, pokiaľ ide o morálne učenie Cirkvi’o sexualite.

Pápež František’Pápežská akadémia pre život je v rozpore s učením Cirkvi

Aj napriek tomu, že antikoncepciu Cirkev definitívne odsúdila vo všetkých jej formách, ako napríklad pápež Pavol VI’v magisteriálnom odsúdení antikoncepcie v Humane Vitae, PAV vo svojej knihe hovoril o tejto otázke, akoby to bola otvorená otázka.

“Zodpovednosť v generácii si vyžaduje praktické rozlišovanie, ktoré sa nemôže zhodovať s automatickým uplatňovaním a materiálnym dodržiavaním normy,” uvádza sa v siedmej kapitole knihy, podľa Askanews, čo je vo výslovnom rozpore s katolíckym učením.

Akadémia tvrdila, že všetky možné techniky na zabránenie počatiu, okrem potratových, sú na stole, aby ich pár zvážil, a že tie formy antikoncepcie, ktoré nie sú potratové, jednoducho “nezabezpečujú” život. Nepravdivo tvrdila, že takéto úkony by neboli v rozpore so všeobecnejšou otvorenosťou voči životu a že by to predstavovalo “múdre rozlišovanie v konkrétnom prípade.”

Ako však učí Humanae Vitae, “každý manželský úkon si musí nevyhnutne zachovať svoj vnútorný vzťah k plodeniu ľudského života.”Katolícka cirkev odsudzuje ako vážne nemorálne “akékoľvek konanie, ktoré buď pred pohlavným stykom, v okamihu pohlavného styku alebo po ňom má výslovne zabrániť plodeniu—či už ako cieľ alebo ako prostriedok,” vyhlásil pápež Pavol VI.

Mnohé formy antikoncepcie, ako napríklad hormonálna antikoncepcia alebo antikoncepčné tabletky, majú aj abortívne vlastnosti, o ktorých používatelia nemusia vedieť.

Autori z Austrálskej katolíckej lekárskej asociácie odporúčajú, aby PAV konzultoval s katolíckymi lekárskymi odborníkmi, ktorých zastupuje FIAMC (medzinárodné združenie katolíckych lekárov) pre budúce texty týkajúce sa morálnych a medicínskych otázok ľudskej sexuality.

Od svojho vydania bola disidentská kniha PAV’široko kritizovaná. V roku 2022 skupina deviatich medzinárodných odborníkov odhalila chyby v publikácii v otvorenom liste.

Odvtedy, ako pápež František zmenil PAV vymenovaním heterodoxného Arcibiskupa Vincenza Pagliu za predsedu PAV v roku 2016 a odstránenie členov vymenovaných jeho predchodcami, akadémia čoraz viac protirečila katolíckej viere. Pápež František vymenoval do PAV aj mnohých pro-potratových, pro-kontraceptívnych a pro-LGBT členov.

RELATED

Arcibiskup Paglia v najnovších zmätočných vyjadreniach k téme neodsúdil eutanáziu

EXKLUZÍVNE: Ateistka Mariana Mazzucato obhajuje členstvo v Pápežskej akadémii za život, bagatelizuje potraty

Predseda Pápežskej akadémie za život tvrdí, že katolícke morálne učenie ‘si vyžaduje pokračovanie v reflexii’

Herétický gnosticizmus preniká do Pápežskej akadémie za život