DeSantis-1-810x500.jpg

Najvyšší súd Floridy potvrdil, že DeSantis prepustil druhého ľavicového prokurátora podporovaného Sorosom

16
Kultúra života
  • Floridský najvyšší súd potvrdil odvolanie radikálne ľavicovej prokurátorky.
  • Prokurátorka bola podporovaná Georgeom Sorosom a Black Lives Matter.
  • DeSantis odstavil prokurátorku za nerešpektovanie zákonov a nekompetentnosť.
  • DeSantis menoval nového prokurátora a sľúbil zmeny v oblasti trestných činov.

Floridský najvyšší súd vo štvrtok potvrdil odvolanie republikánskeho guvernéra Rona DeSantisa’ z funkcie ďalšieho radikálneho ľavicového prokurátora, keď konštatoval, že guvernér preukázal jasný dôvod na takýto postup v súvislosti s výkonom práce Monique Worrellovej’.

Worrellová, bývalá štátna zástupkyňa 9. floridského obvodného súdu, bola zvolená v roku 2020 s podporou krajne ľavicového finančníka Georgea Sorosa pre svoju históriu ľavicového väzenského “reformného” aktivizmu. “Náš hlas, náš hlas”, nový politický akčný výbor financovaný floridskou ľavicovou skupinou aj 1 miliónom dolárov od Sorosovho ”Democracy PAC, podporoval jej kandidatúru.

Podporovateľka protipolicajnej skupiny Black Lives Matter bola Worrellovej v auguste 2023 pozastavená DeSantisom, ktorý okrem iného uviedol jej zvyk nerešpektovať povinné minimálne tresty za trestné činy súvisiace s drogami a strelnými zbraňami, čím podľa guvernéra “fakticky anulovala niektoré zákony v štáte Florida.”

Worrellová napadla svoje pozastavenie výkonu funkcie, ale najvyšší súd slnečného štátu’sa postavil na stranu DeSantisa, Florida’s Voice reported. Republikánski sudcovia konštatovali, že guvernér uviedol dostatočné právne dôvody na jej odvolanie. “Medzi ne patria citácie údajov o prijatí do väzenia z deviateho súdneho obvodu; informačné správy z floridského ministerstva spravodlivosti pre mladistvých; a dokumenty ilustrujúce údajné škody, ktoré podľa guvernéra predstavujú zanedbanie povinností a nekompetentnosť,” napísal súd.

Na jej miesto nastúpil DeSantis vymenoval bývalého sudcu a asistenta štátneho zástupcu Andrewa Baina, ktorý okamžite oznámil zamestnancom, že v nasledujúcich mesiacoch dôjde k “mnohým zmenám,” a pokračoval zriadilnovú jednotku pre násilné trestné činy.

Worrell je druhým Sorosom podporovaným prokurátorom, ktorého DeSantis odstavil po tom, čo jeho 2022 odvolanie štátneho zástupcu 13. obvodu Andrewa Warrena po tom, ako Warren otvorene vyhlásil, že odmietne presadzovať floridské pro-life’zákony aj po tom, ako Najvyšší súd USA výslovne potvrdil ústavnosť priameho zákazu interrupcií vo svojom zvrátenie rozhodnutia vo veci Roe v. Wade.

Warren sa pokúsil zvrátiť svoje pozastavenie aj na súde, ale aj konečne prehral na Najvyššom súde Floridy.

DeSantis’ odstavenie dvoch Sorosom podporovaných prokurátorov je len jedným z bodov jeho dlhého, aktívneho konzervatívneho záznamu zameraného na to, aby sa Florida stala miestom “kam chodí umierať prebudený”, ako povedal vo svojom druhom inauguračnom prejave.