Steve_Bannon__credit_Edward_Pentin-e1717755871455-810x500.jpeg

Steve Bannon sa má 1. júla dostaviť do väzenia za ignorovanie predvolania zo 6. januára

14
Neutral
  • Steve Bannon dostal príkaz nastúpiť do väzenia 1. júla.
  • Bannon bol odsúdený za pohŕdanie Kongresom a odmietnutie predvolania.
  • Ministerstvo spravodlivosti USA rýchlo uväznilo Bannona po zamietnutí odvolania.
  • Bannon verí, že hnutie MAGA a Donald Trump zvíťazia a nebudú umlčaní.

Bývalý Trumpov poradca a konzervatívny politický komentátor Steve Bannon dostal príkaz dostaviť sa do väzenia, aby si 1. júla začal odpykávať štvormesačný trest po tom, ako vo štvrtok prehral svoje odvolanie na súde vo Washingtone.

Bannon bol v októbri 2022 odsúdený na štyri mesiace väzenia a nariadené mu bolo zaplatiť pokutu 6 500 dolárov za to, že odmietol vyhovieť predvolaniu výboru zo 6. januára.

Podľa správy agentúry Associated Press (AP) “americký okresný sudca Carl Nichols vo Washingtone vyhovel žiadosti prokurátorov’, aby Bannon nastúpil do výkonu trestu odňatia slobody po tom, ako trojčlenný senát federálneho odvolacieho súdu minulý mesiac potvrdil jeho odsúdenie za pohŕdanie Kongresom. Nichols však vo svojom rozhodnutí tiež jasne uviedol, že Bannon môže požiadať o pozastavenie jeho príkazu, čo by mohlo oddialiť dátum jeho odovzdania.”

Čítajte: Tucker Carlson, Donald Trump Jr. búšia na demokratov ‘prenasledovanie’ Trumpa

Po tom, ako senát odvolacieho súdu District of Columbia Circuit zamietol Bannonovo’odvolanie, ministerstvo spravodlivosti (DOJ) pristúpilo k rýchlemu uväzneniu Bannona s tým, že už nie je “podstatná právna otázka, ktorá by pravdepodobne viedla k zrušeniu alebo nariadeniu nového procesu,” podľa správy The Hill.

Stál pred budovou súdu vo Washingtone a doručil Bannonovi silné posolstvo pre celú USA.Ministerstvu spravodlivosti USA, pričom spomenul najmä generálneho prokurátora Merricka Garlanda a Lisu Monacovú: “Neumlčia Trumpa, neumlčia ho“Navarro, nebudú’umlčiavať Bannona a určite’nebudú umlčiavať MAGA.” 

“Za dva a pol alebo tri roky, čo sme tu, sa pozrite na vzostup MAGA, pozrite sa na vzostup Donalda Trumpa,” vyzval novinárov. “Keby sa voľby konali dnes…, prezident Trump by vyhral s prehľadom.”

“Všetko toto je o jednej veci: ide o to, aby sme zastavili hnutie MAGA. Vypnutie radových konzervatívcov [a] vypnutie prezidenta Trumpa,” vyhlásil silným hlasom.

“Nielenže vyhráme, ale aj zvíťazíme,” povedal Bannon.“Ukazujú to všetky prieskumy verejnej mienky.”

“Neexistuje nič, čo by ma mohlo umlčať, a nič ma neumlčí,”pokračoval Bannon. “Nie je postavené žiadne väzenie ani väznica, ktoré by ma niekedy umlčali.”

“Celé víťazstvo MAGA! My’to vyhráme. Vyhráme na Najvyššom súde. A čo je ešte dôležitejšie, 5. novembra zvíťazíme s úžasným náskokom, keď získame Senát, Snemovňu reprezentantov a tiež Donalda J. Trumpa späť ako prezidenta Spojených štátov.”