shutterstock_2434697029-e1716317961667-810x500.jpg

7 dôvodov, prečo sa kresťania nemusia obávať o klímu

116
Kultúra života
  • Teologická perspektíva na klimatickú problematiku
  • Biblia ako hlavný zdroj pre skúmanie témy
  • Investičná spoločnosť a jej záujem o klímu
  • Sedem teologických predpokladov z Biblie

Diskusia o klíme sa viedla predovšetkým z faktického alebo vedeckého hľadiska. Ale čo teologická perspektíva? Mohol by Boh skutočne niečo povedať o klíme, ktorú stvoril? Pýcha je určite nebezpečenstvom pri snahe určiť Boží názor, ale zdá sa, že snaha rozoznať jeho myšlienky na túto dôležitú tému stojí za riziko. Dúfajme, že bude predstavená teologická pravda a vznikne ďalšia diskusia o Božom’názore na jeho klímu.

Hlavným zdrojom bude Biblia. Budeme skúmať sedem základných teologických predpokladov. Tento článok nie je koncipovaný ako hlboké teologické pojednanie, a preto sa diskusia bude držať na základnej úrovni. Aby bolo jasné, autor nie je profesionálny teológ, ale človek, ktorý verí v pravdy obsiahnuté v Biblii.

Očividne sa v súvislosti s klimatickou problematikou vytvorilo veľa negatívnych predsudkov a zlé správy majú väčšiu publicitu. Dúfame, že čitateľov povzbudia naše optimistické zistenia. Hovorím “naše”, pretože som dostal niekoľko cenných podnetov zvonku.

Prečo by sa investičná spoločnosť mala zaujímať o klímu? Náš firemný záujem o túto tému sa začal približne pred dvoma rokmi, keď sme ako investičná spoločnosť začali hlbšie skúmať vplyv CO2 na klímu v dôsledku fosílnych palív. Museli sme si odpovedať na otázku: “Mala by spoločensky zodpovedná investičná firma používať tradičné energetické akcie na ťažbu ropy a zemného plynu v našich investičných portfóliách?" ” Urobili sme značný rozsah výskumu založeného na faktoch a dospeli sme k záveru, že CO2 produkovaný fosílnymi palivami nepredstavuje pre klímu problém. Výskum však priniesol niekoľko ďalších teologických úvah, ktoré nakoniec viedli k tomuto článku.

PREČÍTAJTE SI: Vláda Trudeau vyhodila 2,9 milióna dolárov z prostriedkov daňových poplatníkov na summit OSN COP28

Sedem teologických predpokladov. Každá z nasledujúcich siedmich premis obsahuje biblický verš a krátky záver. Každá premisa je krátka, aby sa ľahšie zmestila ako samostatný tweet na Twitter.

Premisa č. 1 – Trvalé základy. “Založil zem na jej základoch, aby sa nekývala na veky vekov.” Žalmy 104,5

Boh postavil zem vrátane jej podnebia tak, aby pretrvala DÁVNO.

Premisa č. 2 – Čo Boh stvoril, bolo dobré. “Boh videl všetko, čo stvoril, a bolo to veľmi dobré.” Gn 1, 31

Boh stvoril CO2 s cennými vlastnosťami vrátane toho, že je základným palivom pre zelené rastliny, z ktorých sa tešíme, a tie, ktoré nás živia.

Predpoklad č. 3 – Miesto pre miliardy. “Ploďte a množte sa a naplňte zem” - 1. Mojžišova 1, 22

Ak by milujúci Boh chcel naplniť zem ľuďmi, určite by vytvoril klímu, ktorá by zvládla miliardy. Urobil to.

Predpoklad č. 4 – Rovnováha CO2 a O2. “Poznáte rovnováhu oblakov, podivuhodné diela toho, ktorý je dokonalý v poznaní?"” -Jób 37,16

Ľudia, zvieratá a fosílne palivá spotrebúvajú O2 a vypúšťajú CO2. Rastliny využívajú CO2 a emitujú O2. Aký úžasný systém automatickej rovnováhy!

Predpoklad č. 5 – Oceány majú hranice. “Veď piesok som postavil ako hranicu pre more, večné nariadenie, takže ho nemôže prekročiť. Aj keď sa vlny zmietajú, … aj keď hučia, predsa ho nemôžu prekročiť." ” Jeremiáš 5,22

Boh nedovolí, aby more zaplavilo naše pobrežné územia.

Predpoklad #6 – Boh nám dal fosílne palivá. “Každý dobrý dar a každé dokonalé obdarovanie je zhora, zostupuje od Otca svetiel.” Jak 1,17

Dal Boh Amerike obrovské množstvo ropy a plynu a povedal nám, aby sme ich nepoužívali? Nepredstaviteľné!

Predpoklad č. 7 – Boh zostáva aktívny. “Dáva rásť tráve pre dobytok a rastlinstvu pre prácu človeka, aby prinášal zo zeme pokrm a víno, ktoré poteší srdce človeka”” Žalm 104,15-16

Boh zostáva aktívny, aby udržal naše podnebie zdravé.

Záver Boh vo svojej nekonečnej múdrosti a milosrdenstve zariadil Zem spolu s jej podnebím tak, aby bola stabilná, samoregulujúca sa a schopná zvládnuť miliardy ľudí. Okrem toho Boh zostáva aktívny v “riadení” Zeme a jej klímy v prospech jej obyvateľov. Samozrejme, človek má dôležitú zodpovednosť, ale malo by byť upokojujúce vedieť, že všemohúci, všemilujúci Boh aktívne dohliada na svoje stvorenie. Z teologického hľadiska preto existuje veľká nádej pre našu klímu.

PREČÍTAJ: Prečo klimatickí extrémisti navrhujú, aby ‘popieračov’ poslali do väzenia?

Tento článok pôvodne uverejnil Carter LeCraw, výkonný riaditeľ spoločnosti American Values Investments, Inc. na X (predtým Twitter). Zverejnený bol so súhlasom autora.