Untitled-15-810x500.png

Rozhovor pápeža Františka v 60 minútach je klasickým cvičením v modernistickom klamstve

208
Kultúra smrti
  • Pápež František odmietol požehnať homosexuálne zväzky, ale povolil požehnanie ľudí.
  • František a Fernández obhajujú Fiducia Supplicans ako možnosť požehnania homosexuálnych párov.
  • Cirkev neschválila požehnanie zväzkov osôb rovnakého pohlavia, ale len ľudí.
  • František sa vyhýba priamej odpovedi na otázku o požehnaní homosexuálnych párov.

Pápež František v nedávnom rozhovore v relácii 60 minút televízie CBS’ je pozoruhodný pre rôzne pápežove výroky, medzi ktorými vynikli jeho zdanlivo protirečivé a zavádzajúce tvrdenia o Fiducii Supplicans.

V teraz už úplne zverejnenom rozhovore pre CBS 60 Minutes ktorý viedla Norah O’Donnellová, bol pápež František opäť vypočutý o texte Fiducia Supplicans (FS) z decembra 2023, ktorý bol vydaný z Dikastéria pre náuku viery (DDF), na ktoré dohliada prefekt kardinál Victor Manuel Fernández. V bode 31 tohto dokumentu pápež povolil požehnanie “párov v neregulárnych situáciách a párov rovnakého pohlavia.” 

O’Donnell sa Františka pýtal: “Minulý rok ste nariadili, aby katolícki kňazi mohli požehnávať páry rovnakého pohlavia. To’je veľká zmena. Prečo?" ”

Odpovedajúc po španielsky, František neodpovedal na otázku tak, ako bola položená, pričom O’Donnell použil výraz “páry” a pápež namiesto toho vo svojej odpovedi hovoril o “zväzkoch” a uviedol:  

Nie, to, čo som povolil, nebolo požehnanie zväzku. Nemôžete’to urobiť, pretože to’nie je sviatosť. Nemôžem’to. Pán to tak urobil. Ale požehnávam každú osobu. Požehnanie je pre všetkých. Pre každého. Požehnanie zväzku homosexuálneho typu je proti zákonu, prirodzenému zákonu, cirkevnému zákonu. Ale požehnanie každého človeka, prečo nie? Požehnanie je pre každého. Niektorí sa nad tým pohoršovali. Prečo? Pre každého. Pre každého!

O’Donnell pokračoval: “Povedali ste: ‘Kto som ja, aby som súdil? Homosexualita nie je zločin.’” Na čo František odpovedal: “Nie. Je to ľudská skutočnosť.”

O’Donnell’otázky boli položené v angličtine, pričom prekladateľ ich pre Františka prekladal do španielčiny pomocou slúchadiel do uší. 

Od vzniku napadnutého textu FS sa František a Fernández snažili obhajovať dokument pri mnohých príležitostiach, vrátane 15. januára 2024, 7. februára 2024 a 15. marca 2024. V príhovore na zhromaždení DDF koncom januára František potvrdil, že FS požehnáva len ľudí, ale nie zväzok:

Keď sa spontánne priblíži pár, ktorý o to požiada, nepožehnáva sa zväzok, ale len ľudia, ktorí spoločne podali žiadosť. Nie zväzok, ale ľudí – samozrejme, s prihliadnutím na kontext, citlivosť, miesta, kde ľudia žijú, a najvhodnejšie spôsoby, ako to urobiť.

Celý zoznam: Kde stoja biskupi v otázke požehnania homosexuálnych párov?"

Táto línia je v súlade s tým, čo Fernández povedal tomuto korešpondentovi v septembri minulého roka, keď sa snažil rozlišovať medzi požehnaním homosexuálnych zväzkov a požehnaním homosexuálnych párov: 

Cirkev povedala, že homosexuálny zväzok nie je požehnaný, pretože má [Cirkev] jasnú definíciu manželstva, ktoré je zväzkom medzi mužom a ženou otvoreným novému životu…

Ale možno aj [oni] potrebujú požehnanie, nielen jedna izolovaná osoba, ale dve osoby, ktoré žiadajú o požehnanie, pretože chcú byť verné Bohu, chcú byť lepšie, chcú rásť vo svojom kresťanskom živote.

Vyslovenie FS, Fernández uviedol, že dokument predstavuje možnosť požehnania párov rovnakého pohlavia “bez toho, aby sa oficiálne potvrdil ich stav alebo sa nejakým spôsobom zmenilo večné učenie Cirkvi o manželstve,”; napriek tomu, že prefekt DDF poznamenal, že text “teologická reflexia, založená na pastoračnej vízii pápeža Františka, znamená skutočný vývoj oproti tomu, čo bolo o požehnaní povedané v Magistériu a oficiálnych textoch Cirkvi.”

Vydaním textu sa František a Fernández pokúsili urobiť rozdiel medzi oficiálnym homosexuálnym zväzkom a homosexuálnym párom. “Nepožehnávam ‘homosexuálne manželstvo,’ požehnávam dvoch ľudí, ktorí sa majú radi, a zároveň ich prosím, aby sa za mňa modlili,” povedal František v februári.

Na papieri sa zdá, že dvojica sa bráni udeleniu požehnania právne uznanému homosexuálnemu zväzku, ak by to bolo vnímané ako schvaľovanie samotného zväzku, ale nevidí problém udeliť požehnanie dvom ľuďom, ktorí žijú spolu ako pár v homosexuálnom štýle života. 

Spojenia osôb rovnakého pohlavia nemožno požehnať ako také, uviedla dvojica: ale naopak, dvaja ľudia, prípadne aj v zväzku osôb rovnakého pohlavia, môžu spolu vystupovať ako pár a požiadať o požehnanie ako pár. To je podľa Františka a Fernándeza úplne prijateľné – za predpokladu, že takéto požehnanie nebude’napodobňovať sviatostné manželstvo. 

Tvárou v tvár takejto očividnej dvojzmyselnosti sa objavila globálna opozícia voči FS z celého sveta. 

Cirkev nepožehnala a ani nemôže požehnať či schváliť zväzky osôb rovnakého pohlavia. Zdôraznil to aj kardinál Robert Sarah vo svojej vlastnej zdrvujúcej kritike FS: “Niektorí v médiách tvrdia, že Katolícka cirkev podporuje požehnanie zväzkov osôb rovnakého pohlavia. Klamú.”

František a Fernández tvrdili, že FS je v súlade s vtedajšou nótou CDF’z roku 2021, ktorá zakazuje požehnávať zväzky osôb rovnakého pohlavia. Vtedy CDF jasne uviedla, že Cirkev nemá “právomoc udeľovať požehnanie zväzkom osôb rovnakého pohlavia.”

CDF však zašla ďalej než len k zákazu požehnávania legálnych zväzkov a uviedla, že nie je “dovolené udeľovať požehnanie vzťahom alebo partnerstvám, dokonca ani stabilným, ktoré zahŕňajú sexuálnu aktivitu mimo manželstva (t. j, mimo nerozlučiteľného zväzku muža a ženy, ktorý je sám osebe otvorený odovzdávaniu života), ako je to v prípade zväzkov medzi osobami rovnakého pohlavia.”

Odmietnutím FS sa Sarah pripojil aj k hlasu kamerunských biskupov, ktorí vydali mimoriadne dôrazné vyhlásenie, v ktorom zakázali “akékoľvek požehnanie ‘homosexuálnych párov’” a homosexualitu označili za “neresť, ktorá sa stala predmetom nároku na právne uznanie a dnes aj predmetom požehnania.”

Tak veľký zmätok šíri FS, uviedol Sarah, že vylúčil, že by sa pustil “do diskusie” s dokumentom, namiesto toho sa odvolal na “Božie slovo a Magistérium a tradičné učenie Cirkvi.”

Saira izoluje jeden z hlavných problémov: Cirkev neschválila požehnanie zväzku osôb rovnakého pohlavia in se, ale tým, že ponúka požehnanie homosexuálnym párom, ktoré môžu, ale nemusia byť v legálnom zväzku, spoločnosť pochopí len to, že Katolícka cirkev schvaľuje zväzky osôb rovnakého pohlavia.

Čítajte: Pápež František opäť obhajuje požehnanie homosexuálnych ‘párov,’ bagatelizuje myšlienku, že to spôsobuje ‘schizmu’

Ale František ďalej neustálym vyhlasovaním, že neschválil zväzky osôb rovnakého pohlavia, odmieta odpovedať na danú otázku. V rozhovore pre CBS išlo skutočne o odmietnutie odpovedať na samotnú otázku, ktorá mu bola položená, a to: “Nariadili ste, aby katolícki kňazi mohli požehnávať páry rovnakého pohlavia. To je veľká zmena. Prečo?" ”

Neexistuje spôsob, akým by František mohol takéto vyhlásenie poprieť, keďže FS výslovne uvádza, že takéto požehnanie homosexuálnych párov je povolené. Namiesto toho sa uchýlil k odpovedi na otázku, ktorá nebola položená – odmietol názor, že schvaľuje samotné zväzky osôb rovnakého pohlavia.

“Musíme si prečítať, čo sa v dokumente skutočne píše,” napísal biskup Joseph Strickland, ktorý v reakcii na Františkov komentár pre CBS News zdôraznil, že FS’schvaľuje požehnanie párov rovnakého pohlavia.

Takýto štýl argumentácie je zrejmý aj pri súčasnom presadzovaní diakoniek. Zdá sa, že František si uvedomuje, že nie je možné povoliť ženám diakonát, pretože by to porušilo nemenné učenie Cirkvi. Obhajcovia ženských diakoniek však presadzujú alternatívne chápanie diakonátu: úlohu, ktorá by nemusela zahŕňať vstup do klerického stavu, ale napriek tomu by sa stále nazývala diakonátom. Pri obhajobe tejto tézy sa cítia bezpečne, pretože vedia, že technicky by ponechali sviatostný diakonát na pokoji, a pritom by vlastne dosiahli svoj cieľ. 

Podobným spôsobom v Cirkvi dominuje snaha o schválenie homosexuálneho správania. František a Fernández sa zatiaľ nepokúsili o priame schválenie zväzkov osôb rovnakého pohlavia per se. Ale tým, že ponúkajú požehnanie ľuďom v takýchto zväzkoch a homosexuálnym párom, ktoré sa možno neobťažovali s legálnym uzavretím takéhoto zväzku, v praxi sa zdá, že schvaľujú správanie, životný štýl a samotný zväzok.