CBS-francis-810x500.jpg

Pápež František v rozhovore pre 60 minút povedal, že "konzervatívni" biskupi majú "samovražedný postoj

71
Kultúra smrti
  • Pápež František kritizuje "konzervatívnych" biskupov za uzavretie v dogmatickej škatuli.
  • František označuje konzervatívcov za tých, ktorí nechcú vidieť ďalej a majú samovražedný postoj.
  • Kardinál Viganò podporuje Františkovu kritiku konzervatívcov a ich postoj k Tradícii.
  • František vyjadruje nespokojnosť s americkými katolíkmi, ktorí kritizujú jeho postoje a učenie.

Pápež František označil “konzervatívnych” biskupov za tých, ktorí majú samovražedný postoj” kvôli tomu, že sú uzavretí “v dogmatickej škatuli.”

“Konzervatívec je ten, kto na niečom lipne a nechce vidieť ďalej,” povedal František v odpovedi na otázku o “konzervatívnych biskupoch v Spojených štátoch”, ktorých moderátorka relácie CBS “60 Minutes” označila za odporcov Františkových” “snáh o prehodnotenie učenia a tradícií.” 

“Je to samovražedný postoj, pretože jedna vec je brať do úvahy Tradíciu a zvažovať situácie z minulosti, ale niečo celkom iné je uzatvárať sa do dogmatickej škatuľky,” pokračoval František.

Jeho komentáre boli súčasťou hodinového rozhovoru s Norah O’Donnellovou zo CBS’s. Rozhovor sa uskutočnil koncom apríla, vtedy bola zverejnená malá časť rozhovoru, pričom celá hodina bude odvysielaná na CBS túto nedeľu a pondelok. 

V predchádzajúcej ukážke z rozhovoru Francis ohováral kritikov argumentácie o klimatických zmenách ako “hlupákov.”

Čítajte: Pápež František: ‘Popierači klimatických zmien’ sú ‘hlúpi’ 

“Sú ľudia, ktorí sú hlúpi, a hlúpi aj vtedy, keď im ukážete výskum; neveria’tomu,” vyhlásil František. “Prečo? Pretože nerozumejú’situácii alebo kvôli svojmu záujmu, ale klimatické zmeny existujú.”

V reakcii na najnovší klip bývalý pápežský nuncius v USA, arcibiskup Carlo Maria Viganò, podporil Františkovo’ vyhlásenie. “Pre raz má Bergoglio absolútnu pravdu: konzervativizmus chce ‘zachovať’ vonkajšie prejavy Tradície bez doktrinálnej podstaty, ktorá ju robí živou,” povedal. 

Konzervativizmus je postoj tých, ktorí kritizujú excesy synodálnej cirkvi, ale dávajú si pozor, aby nespochybnili ich príčiny, ktoré treba hľadať v Druhom vatikánskom koncile. Konzervativizmus je v skutočnosti “samovražedné správanie”, pretože vytvára umelú “dogmatickú škatuľku,” z Novus Ordo ad orientem s rímskymi ornátmi a gregoriánskym chorálom a tiež z Vetus Ordo; z vybraných citátov niektorých koncilových dokumentov, náhodou nekontrastujúcich s katolíckym magistériom všetkých čias; z apoteózy Jána Pavla II. a ľútosti Benedikta XVI.

Viganò sa ďalej rozišiel s Františkom v otázke Tradície, keď povedal, že “Tradícia nie je konzervativizmus; Tradícia nie je ‘dogmatická škatuľa’, pretože čerpá z priezračnej a čistej vody božského prameňa, čerpá z milosti a vernosti evanjeliu a Depositum Fidei životodarnú silu, ktorá ju robí schopnou hľadieť do budúcnosti bez toho, aby popierala minulosť.”

Podľa všetkého František už dlho vyjadruje nespokojnosť s americkými katolíkmi, pričom na ich adresu často používa svoj opis “rigidný”. Niektorí členovia amerického episkopátu sa vyznačovali obhajobou prvkov katolíckeho učenia, často v zdanlivom protiklade k Františkovmu” vlastnému postoju – vrátane takých mužov, ako sú biskup Joseph Strickland a kardinál Raymond Burke. 

Ďalší členovia amerického episkopátu zaujali menej hlasný postoj ako Strickland a Burke, napriek tomu však zastávali postoje v súlade s katolíckym učením, ktoré boli v rozpore s pápežom Františkom. Napríklad arcibiskup Salvatore Cordileone zakázal pro-potratovej Nancy Pelosiovej prijímať sväté prijímanie, čo však bolo v praktike zrušené súčasným pontifikom. 

Samozrejmosťou je, že František’ vzťah k Cirkvi v USA a jeho argumentovaná ignorancia voči nej boli počas jeho pontifikátu pravidelnou témou rozhovorov. V posledných dňoch redaktor v National Catholic Register vyzval Františka, aby navštívil USA “aby vyvrátil nepresnosti o Cirkvi v USA, ktoré v Ríme šíria niektorí pápežovi poradcovia.”

“Takéto nedorozumenia podporili aj karikatúry veriacich amerických katolíkov, ktoré bežne propaguje naša vlastná národná”sekulárna tlač,”napísali redaktori Registra”. 

Britský pápežský životopisec Austen Ivereigh, argumentoval v odpovedi, že František je “prekvapivo dobre informovaný o americkej Cirkvi”, ale svoje tvrdenie bližšie nešpecifikoval.

Pápežský nuncius v USA, kardinál Christophe Pierre, je nepochybne verejne verným a lojálnym spojencom Františka – vlastnosti, ktoré nie sú u pápežského nuncia neočakávané, ale ktoré francúzsky kardinál stelesňuje obzvlášť ostrým spôsobom.  

ČÍTAJTE: Kardinál Hollerich opäť nepravdivo tvrdí, že katolícke učenie o kňazstve len pre mužov ‘sa dá zmeniť’

Napokon aj Pierre’ovi priaznivci majú kritizovali jeho účinnosť pri pretváraní U.S. episkopátu na Františkov’ obraz, pričom poznamenal, že hoci sú niektoré kľúčové menovania s Františkovými’ ideálmi, Pierre nepriniesol takú veľkú zmenu, ako sa očakávalo.

Takáto zmena by sa mohla uskutočniť v najbližších mesiacoch, ak sa tak s Františkom rozhodnú, vzhľadom na veľkú časť reholí, ktoré v súčasnosti alebo v krátkom čase majú dostať nový ordinár.