pro-life_signs-e1702982020225-810x500.jpg

Organizácia Pro-Life Global sa snaží vycvičiť jedného advokáta za každé dieťa, ktoré je každoročne zabité pri potrate

6
Kultúra života
  • Pro-Life Global sa snaží vyškoliť milióny zástancov života na celom svete.
  • Organizácia má členov v 13 krajinách a zameriava sa na mládež.
  • Strach je najväčšou výzvou pre zástancov života, ale láskavosť mení srdcia.
  • Pro-Life Global organizuje školenia a podporuje pro-life aktivizmus vo svete.

Bethany Janzen, prezidentka organizácie Pro-Life Global, sa opäť pripojila k Jonathonovi v tohtotýždňovej epizóde The Van Maren Show, tentoraz aby hovorila o skúsenostiach zástancov života na celom svete a o tom, ako sa jej organizácia snaží vyškoliť milióny zástancov života.

Janzen sa v krátkosti dotkne začiatku Pro-Life Global a potom prejde k súčasnému cieľu organizácie: vycvičiť 73 miliónov “záchrancov života”, aby zachránili 73 miliónov detí, ktoré každý rok zomrú na potrat. Hoci Pro-Life Global vznikla pred necelými tromi rokmi, konštatuje, že organizácia má členov v 13 krajinách vrátane krajín Afriky, Latinskej Ameriky, Ázie a najmenej dvoch krajín v Európe.

Aj keď organizácia pomáha organizovať pro-life aktivizmus na celom svete, Janzenová poznamenáva, že strach je “najväčšou výzvou”, ktorej ľudia čelia.

“Byť schopný skutočne vystúpiť, byť schopný viesť rozhovory, byť schopný skutočne hovoriť o ťažkých veciach tvárou v tvár niekomu, kto vás môže odmietnuť,” poznamenáva. “A tak je tento strach najväčšou výzvou na prekonanie, a keď už raz vystúpite, rozprávate sa, vidíte, že ste skutočne zmenili niečí názor, že ste skutočne zachránili život.”

Popisujúc skúsenosti dvoch pro-liferov v Afrike spojených s Pro-Life Global, Janzen hovorí, že zachraňované životy sú “krásne” a priznáva, že hoci prostredie nepripomína “tradičné tehotenské centrum,” pro-liferi nemajú peniaze na budovu. Zároveň poznamenáva, že “budova môže byť len budovou.”

“Verím, že potrebujeme záchrancov života, ktorí idú tam, kde nie je budova, pretože musíme ísť tam, kde sú ľudia, nemusíme očakávať, že prídu k nám,” hovorí Jonathon.

Popisujúc, ako sa Pro-Life Global usiluje vyškoliť milióny pro-liferov, Janzen hovorí, že je ťažké bojovať osamote, a preto Pro-Life Global vyzýva “Cirkev,” pretože má zodpovednosť za to, aby sa vyjadrila k otázke potratov. Spôsob, akým by to chcela dosiahnuť, je vyzvať cirkvi, aby sa zhromaždili z každého mesta, školy alebo univerzity, aby založili skupiny na boj proti potratom, a to v celosvetovom meradle. Ako dodáva, zameranie na školy a univerzity je preto, lebo Pro-Life Global sa sústreďuje na mládež, pričom poznamenáva, že školy a univerzity sú bojiskami o mysle mladých ľudí.

K tomu, ako sa vytvárajú tímy zástancov života, Janzenová hovorí, že niekto sa zvyčajne dostane do kontaktu s Pro-Life Global, buď tak, že ich kontaktuje prostredníctvom ich webovej stránky, účasťou na jednom z ich online školení alebo osobným nadviazaním kontaktov na podujatí.

Inokedy má Pro-Life Global jeden “kontakt” na jednom mieste, organizácia pošle ľudí na “kontakt”, aby sa spojili s ďalšími kontaktmi, prípadne zorganizuje Zoom hovor a nakoniec vyšle tím, keď je to možné, aby urobil dvoj- alebo trojdňový workshop s miestnymi pro-life lídrami. Obsah workshopu’sa zaoberá tým, čo je to potrat, čo znamená byť pro-life, otázkou antikoncepcie, ako argumentovať v prospech pro-life pozície a ďalšími témami.

Janzen vysvetľuje, že súčasťou školenia je nevystupovať pri pro-life aktivizme príliš tvrdo. Opisuje príbeh, ktorý sa jej stal na jeseň minulého roka v Keni, keď sa rozprávala s niekým, kto emotívne reagoval na to, čo hovorila. Janzenová sa jej spýtala, či pozná niekoho, kto podstúpil potrat, na čo ona odpovedala “možno.” Janzenová zasa poznamenala, že Kristus prišiel zomrieť za naše odpustenie, a žena, ktorá s ňou hovorila, uznala, že Boh je Bohom milosrdenstva.

Keď sa jej Janzenová spýtala, či by chcela vidieť existenciu podporného systému na pomoc ženám, ktoré uvažujú o potrate, a či by chcela byť jeho súčasťou, dala Janzenovej svoje kontaktné údaje, aby sa mohla porozprávať s miestnymi vedúcimi. Keď hovorí o potrebe láskavosti, Janzen Jonathonovi hovorí: “Myslím si, že’to je tá krásna sila skutočne transformujúcich rozhovorov, ktoré skutočne menia srdcia a mysle.”

Po seminári nasledujú dve “základné školenia.”Prvé sa zaoberá tým, ako založiť miestnu pro-life skupinu, druhé “základmi vedenia” a “duchovnou pevnosťou” Janzen uvádza, že pro-liferi pôjdu na duchovné bojisko. Pro-Life Global bude poskytovať priebežné poradenstvo miestnym pro-life lídrom, aby pokračovali v mentorovaní študentov na školách a univerzitách, a bude organizovať stretnutia s miestnymi pro-life lídrami, aby skupina prežila.

Pohľad na samotnú kultúru Janzen hovorí, že je “v mnohých ohľadoch stratená.”Opisujúc skúsenosť Pro-Life Global’na kenskej univerzite, Janzen hovorí Jonathonovi, že skupina viedla rozhovory s ľuďmi len pol hodiny a zistila, že niečo vyše polovica z nich obhajovala potraty. Približne 90 percent prítomných však zmenilo svoj postoj, čo Janzen považuje za dôkaz toho, ako im boli podávané “lži”

K situácii v Latinskej Amerike Jonathonovi hovorí, že zmeniť názor je o niečo ťažšie, pretože Latinská Amerika bola “indoktrinovaná akosi dlhšie alebo rýchlejšie” ako Afrika. Má však podozrenie, že by to mohlo byť spôsobené kultúrnym a jazykovým rozdielom a že Latinská Amerika sa stáva “prebudenou.” Hoci je Latinská Amerika vnímaná ako katolícka, poznamenáva, že v Mexiku pôsobí len jedna pro-life univerzitná skupina, a to na univerzite v Monterey, pretože mexické univerzity často zatvárajú pro-life študentské skupiny. Skupina v Monterey bola síce v istom okamihu zatvorená, ale po troch mesiacoch, po rozhovore s médiami, bola opäť obnovená.

Pri porovnaní Mexika s krajinou, ako je Honduras, z hľadiska toho, ako sú pro-life, Janzenová poznamenáva, že Mexiko podlieha väčšiemu vplyvu Západu, ale tiež má podozrenie, že Hondurasania nesledujú západné filmy, ktoré propagujú veci, ako je potrat, pravdepodobne preto, že sú “chudobnejší” – jav, ktorý si všíma na celom svete, pričom samotné médiá sú prostriedkom “kazenia” mysle mladých.

Priznávajúc, že Honduras ešte nenavštívila a nemôže sa k nemu “vyjadriť”, Janzenová uvádza, že “z krajín, v ktorých som bola, ako napríklad Bolívia, keď máte menší prístup k západným médiám, potom vás viac ovplyvňuje často vaše cirkevné spoločenstvo.” Pritom v krajinách, o ktorých by sme si mysleli, že sú pro-life alebo duchovne zdravé, sú potraty a interrupčné praktiky stále aktuálne, zatiaľ čo mladí bojujú s pornografiou. Janzen spomína príbeh o tom, ako prostitútka najatá jamajským potratárom hodila tehlu na modliaceho sa pro-lifera počas prvej kampane 40 dní za život v krajine.

Koncom relácie Janzen hovorí o vplyve, ktorý môžu mať pro-liferi. Rozpráva o tom, ako skupina asi 20 pro-liferov protestovala proti rozhodnutiu nigérijskej vlády’schváliť zmluvu, ktorá by povolila rôzne formy sexuality a potraty v krajine a podkopala národnú suverenitu. Zástanci života poskytli médiám rozhovory a večer pred tým, ako bola zmluva určená na ratifikáciu, ju krajina odmietla schváliť.

“Ukazuje to, aký vplyv môže mať, ” hovorí. “V celej krajine, keď máte jedného človeka, ktorý povie: ‘Hej, ja’zmobilizujem ľudí a ja’podniknem kroky a toto nie je v poriadku.’ … [Nigéria] a mnohé z týchto krajín sú v takom zlomovom bode, že to, že sa títo ľudia vzbúria, môže všetko zmeniť.”

“Vy môžete niečo zmeniť a vy môžete byť záchrancom života bez ohľadu na to, kde sa nachádzate,” hovorí Janzen neskôr v epizóde.

“Ak ešte nie ste’súčasťou hnutia za život aktívne vo vašom meste, vo vašej škole, na vašej univerzite, teraz je pre vás výzva, aby ste ho skutočne začali,” pokračuje. “Ak neviete, čo robiť, môžeme vám pomôcť na Pro-Life Global a spojiť vás s tým správnym partnerom vo vašej krajine, aby ste to mohli spustiť, a ak vo vašej krajine nie je’študentské hnutie za život, môžeme vám pomôcť ho vytvoriť.”

The Van Maren Showje umiestnená na mnohých platformách, vrátane SpotifySoundCloudYouTubeiTunes, a Google Play.

Plný zoznam epizód a možnosť prihlásiť sa na odber rôznych kanálov nájdete na našej webovej stránke Acast tu.