Sarah-JH-e1707219026483-810x500.jpg

Kardinál Sarah: Africkí biskupi "hovorili za celú Cirkev", keď odmietli homosexuálne "požehnania

0
Kultúra smrti
  • Kardinál Sarah vyzval afrických katolíkov, aby bránili univerzálnosť viery.
  • Kamerunskí biskupi odmietli Fiducia Supplicans a získali podporu od Saraha.
  • Sarah varoval pred relativizmom a obrátil sa proti plánu synody o synodalite.
  • Sarah vyzval biskupov, aby odmietli ateizmus a bránili vieru s radosťou.

Upozorňujúc, že “Cirkev zomiera”, kardinál Robert Sarah vydal údernú výzvu africkým katolíkom, aby boli “obrancami univerzálnosti viery” najmä na synode o synodalite, a zároveň ich pochválil za odmietnutie požehnania osôb rovnakého pohlavia. 

Kardinál z Guiney vo svojom prejave v Kamerune v rámci aktuálnej návštevy pochválil kamerunských biskupov za ich “odvážne a prorocké vyhlásenie” odmietajúce Fiducia Supplicans. Tým, že ste “pripomenuli katolícku náuku v tejto otázke, ste veľmi a hlboko poslúžili jednote Cirkvi,” povedal Sarah. “Pripomínaním pravdy ste vykonali dielo pastoračnej lásky.”

Príhovor 78-ročného kardinála”zverejnil vatikánsky novinársky veterán Sandro Magister, ktorý napísal, že Sarah predniesol príhovor 9. apríla. 

‘Hovorí za celú Cirkev’

Text z 21. decembra od kamerunských biskupov’reagujúci na Fiduciánov Suplikánov zostáva jedným z najsilnejších zásahov proti vatikánskemu dokumentu. Pridali sa k nim početné africké biskupské konferencie a diecézy’– spolu so Sarom samotným –, keďže takmer celý kontinent odmietol vatikánsky’dokument navrhujúci požehnanie pre homosexuálne“páry.”

Čítajte: Kardinál Sarah dôrazne odmieta Fiducia Supplicans, ‘herézu’ požehnania’osobám rovnakého pohlavia’

Takýto nesúhlas označili sekulárne médiá a čo je rozhodujúce sám pápež František, ako pochádzajúce od “malých ideologických skupín”, pričom František dodal, že Cirkev v Afrike je “osobitný prípad” kvôli svojej kultúre.

Ale Sarah toto zobrazenie odmietla. “Niektorí na Západe chceli vzbudiť dojem, že ste konali v mene afrického kultúrneho partikularizmu. Je nepravdivé a smiešne pripisovať vám tieto ciele,” povedal.

Kamerunskí biskupi “hovorili za celú Cirkev ‘v mene pravdy evanjelia a za ľudskú dôstojnosť a spásu celého ľudstva v Ježišovi Kristovi,” povedal Sarah.

“Táto vízia viery prispôsobenej kultúram odhaľuje, do akej miery relativizmus rozdeľuje a rozkladá jednotu Cirkvi,” dodal v jemne zahalenom útoku na pápeža”vlastný mierny postoj voči africkým”biskupom.

‘Diktatúra relativizmu’

Aj keď Sarah nie je účastníkom prebiehajúcej viacročnej synody o synodalite, nedištancoval sa od nej a využil príležitosť, aby upozornil na nebezpečenstvá, ktoré vyzdvihol v jej priebehu. 

Týmto spôsobom vyzval afrických biskupov, aby na zasadnutí Synody’v októbri 2024 pamätali na univerzálny charakter viery: 

Drahí bratia biskupi, toto je bod, ktorý si vzhľadom na nadchádzajúce zasadnutie Synody vyžaduje veľkú ostražitosť. Vieme, že niektorí, hoci hovoria niečo iné, sa na nej pripravujú presadzovať program reforiem. Medzi nimi je aj deštruktívna myšlienka, že pravda viery by sa mala prijímať diferencovane podľa miest, kultúr a národov.

Odvolávajúc sa na túto myšlienku ako na “prekrútenie diktatúry relativizmu,” Sarah varoval, že jej “cieľom je umožniť porušovanie učenia a morálky na určitých miestach pod zámienkou kultúrneho prispôsobenia.” 

Čítajte: Kardinál Sarah: ‘Veľmi hrdý’ na afrických biskupov za to, že odmietli pápeža Františka’ homosexuálne ‘požehnanie’

V bývalý prefekt Kongregácie pre Boží kult vymenoval viacero kontroverzných otázok, ktoré v Cirkvi presadzujú rôzni aktivisti, a načrtol ich ako súčasť “diktatúry relativizmu.”

V Nemecku by chcel povoliť ženský diakonát, v Belgicku ženatých kňazov, v Amazónii zámenu vysväteného a krstného kňazstva. 

Urobil aj ďalší skrytý útok na niektorých pápežských menovcov na synode, ktorí sú za ženské diakonky: “Niektorí nedávno menovaní teologickí experti neskrývajú svoje plány. A s falošnou láskavosťou vám povedia: ‘Buďte si istí, že v Afrike vám nebudeme vnucovať tento druh inovácie. Nie ste na to kultúrne pripravení.’”

Ale citujúc z textu kamerunských biskupov’ z 21. decembra, Sarah ich vyzval, aby sa bránili takýmto rečiam, pretože “my, nástupcovia apoštolov, sme boli vysvätení nie preto, aby sme podporovali a bránili naše kultúry, ale univerzálnu jednotu viery.”

Úloha Afriky’na synode

Znovu vyzval afrických biskupov, aby na synode hlasno bránili katolícku vieru, Sarah povedal, že “tajomným zámerom prozreteľnosti sú to teraz práve africkí biskupi, ktorí sú obrancami univerzálnosti viery proti zástancom roztrieštenej pravdy, obrancami jednoty viery proti zástancom kultúrneho relativizmu.”

“Na nadchádzajúcom zasadaní synody [o synodalite] je nevyhnutné, aby africkí biskupi hovorili v mene jednoty viery a nie v mene jednotlivých kultúr,” povedal.

Sarah prezradil podrobnosti o zasadaní synody v októbri 2023 a poznamenal, že hoci africkí preláti “dôrazne obhajovali dôstojnosť muža a ženy stvorených Bohom,” boli “ignorovaní a opovrhovaní tými, ktorých jedinou posadnutosťou je vyhovieť západným loby.”

Očakávajúc možno boj o otázku diakoniek – ktorú nastoľujú niektoré kľúčové hlasy na synode – Sarah potvrdil, že “Cirkev v Afrike bude musieť čoskoro brániť pravdu o kňazstve a jednotu viery.”

Čítajte: Top synod kardinál hovorí, že ‘ženy diakonky’ sú ‘prirodzeným prehĺbením Pánovej’vôle’

Zdá sa, že v ďalšom vydá výzvu pre širšiu Cirkev, Sarah potom vyzval neafrických účastníkov synody, aby počúvali africké hlasy:

Ale budú mať ľudia odvahu počúvať ich na ďalšom zasadaní synody o synodalite? Alebo si máme myslieť, že napriek sľubom, že ich budú počúvať a rešpektovať, ich varovania nebudú vypočuté, ako to vidíme už dnes?"

Znovu zaútočil na pápežom riadený plán synody a naznačil, že štýl “rozhovoru v Duchu” bude “inštrumentalizovaný… tými, ktorí pod rúškom vzájomného počúvania a ‘rozhovoru v Duchu,’ slúžia svetskému reformnému programu.”

‘Mnohí západní preláti sú paralyzovaní myšlienkou postaviť sa proti svetu’

Zrejme v odhodlanom kroku hovoriť jasne proti modernej nejasnosti Sarah zaútočila na Františkovu’ koncepciu, podľa ktorej má osobné svedomie prednosť pred učením Cirkvi – ako sa navrhuje v Amoris Laetitia   pričom uviedol, že niektorí ľudia využívajú II. vatikánsky koncil a  hovoria nám, že odteraz je pre biskupa dôležitejšie prijímanie jednotlivcov v ich subjektivite než ohlasovanie obsahu zjaveného posolstva.”

ČÍTAJ: Kardinál Sarah o kríze v kňazstve: Vychádzajúc z Benedikta XVI. a z Písma Sarah zhromaždeným biskupom pripomenul, že Cirkev má byť “znamením protikladu” voči svetu, ale mnohí biskupi na Západe k tejto praxi pristupujú slabo:

Mnohí západní preláti sú však paralyzovaní myšlienkou protikladu voči svetu. Svetom snívajú o tom, že sú milovaní. Stratili vôľu byť znakom protirečenia. Možno nadmerné materiálne bohatstvo vedie ku kompromisom so svetskými záležitosťami. Chudoba je zárukou toho, že sme slobodní pre Boha. 

Myslím si, že Cirkev našej doby prežíva pokušenie ateizmu. Nie intelektuálny ateizmus, ale tento jemný a nebezpečný stav ducha: tekutý a praktický ateizmus. Ten je nebezpečnou chorobou, aj keď sa jeho prvé príznaky zdajú byť neškodné.

‘Už sa nechcem zrieknuť svetla viery’

Odmietajúc “tekutý ateizmus” ako “poslednú pascu Pokušiteľa, Satana,” Sarah vyzval svojich spolubratov biskupov, aby proti nemu zaujali uvážlivý a definitívny postoj.

“Chcem vás dnes vyzvať, aby ste urobili toto rozhodnutie,” vyzval, aby “lož ateizmu už vo mne nenašla miesto. Už sa nechcem zrieknuť svetla viery, už nechcem, aby vo mne z pohodlnosti, lenivosti alebo konformizmu spolunažívali svetlo a tma. Je to veľmi jednoduché rozhodnutie, zároveň vnútorné a konkrétne."”

Africký kardinál ďalej biskupom zdôraznil spojenie medzi vierou a radosťou a povedal, že viera “je jediným možným zdrojom pokoja a miernosti.”

V pozoruhodnom závere svojho príhovoru Sarah potvrdil, že – v istom zmysle – Cirkev “zomiera.” Vyhlásil: 

Cirkev zomiera, je zamorená zatrpknutosťou a straníckym duchom a jedine duch viery môže uzemniť skutočnú bratskú dobrosrdečnosť. Svet umiera, pohltený lžou a súperením, a len duch viery mu môže priniesť pokoj.

Stará’výzva kamerunským biskupom je, ako poznamenal, súčasťou širšej cesty, ktorú v súčasnosti podniká. Zdá sa, že Sarah, ktorý si je vždy vedomý svojho afrického dedičstva, v posledných mesiacoch zdvojnásobil svoje úsilie verejne a hlasno vyslovovať ortodoxiu v africkej cirkvi na rôznych podujatiach, čím pravdepodobne povzbudil biskupov, ktorých vyzýva, aby sa ujali vedúcej úlohy na synode.