Screenshot-2023-09-14-140136-e1697713373578-810x500.png

Alberta podporuje Saskatchewan v súdnej bitke na obranu rodičovského súhlasu so zmenami zámen

10
Kultúra života
  • Alberta podporuje politiku Saskatchewanu vyžadujúcu súhlas rodičov v školách.
  • Obidve provincie sa zhodujú, že rodičia sú kľúčoví pre život detí.
  • Alberta intervenuje v prípade Saskatchewanu’Parents’Bill of Rights.
  • Prípad má potenciál ovplyvniť rodičovské práva a klauzulu o nadradenosti parlamentu v Kanade.

Alberta oznámila, že podporuje politiku Saskatchewanu, ktorá vyžaduje súhlas rodičov, aby deti v škole používali iné zámená, a to v situácii, keď proti tejto politike podala žalobu skupina LGBT aktivistov.  

Dňa 9. apríla minister spravodlivosti a generálny prokurátor Alberty Mickey Amery a ministerka spravodlivosti a generálna prokurátorka Saskatchewanu Bronwyn Eyreová prezradili, že Alberta bude intervenovať v prípade Saskatchewanu’Parents’Bill of Rights, ktorý spochybňuje ich nové prorodinné zákony.  

“Saskatchewan a Alberta sa zhodujú v tom, že kľúčovými postavami v živote detí sú ich rodičia a naše provincie sú odhodlané podporovať rodiny a deti, aby mohli spoločne riešiť svoje jedinečné potreby,” uvádza sa v spoločnom vyhlásení.  

“Oznámenie rodičom a vyžadovanie ich súhlasu pred tým, ako sa v školách zmení meno alebo zámená dieťaťa, a pred tým, ako sa v triede začne diskutovať o rodovej identite a iných citlivých témach, zabezpečuje, že vzťah medzi rodičmi a deťmi je rešpektovaný a prvoradý,” pokračovalo sa v ňom.  

Politiky týkajúce sa zámen sú len jednou zo súčastí nového “Saskatchewanského’Politiky rodičovskej inklúzie a súhlasu,” ktoré zahŕňajú aj ustanovenia, ktoré zabezpečujú, že rodičia budú môcť svoje deti zo sexuálnej výchovy vylúčiť a že prezentácie tretích strán od skupín, ako je napríklad plánované rodičovstvo, budú zakázané.   

Po predložení týchto zásad podala skupina LGBT aktivistov UR Pride Centre for Sexuality and Gender Diversity pri University of Regina, ktorú zastupuje Egale Canada, žalobu na zrušenie prorodinných zákonov.  

Kým sudca rozhodol v prospech LGBT skupiny, saskatchewanský premiér Scott Moe oznámil v reakcii, že sa odvolá na klauzulu svojej vlády’notwithstanding clause na ochranu legislatívy pred súdmi.   

Na notwithstanding clause, zakotvená v článku 33 kanadskej Listiny práv a slobôd, umožňuje provinciám dočasne zrušiť časti Harty chrániť nové zákony pred zrušením, kým vyššie súdy rozhodnú o ústavnosti zákona. 

Prípad sa bude prejednávať na Saskatchewanskom odvolacom súde. Počas neho bude Saskatchewan teraz podporovať Alberta, ktorá sa zaviazala vstúpiť do odvolacieho konania. 

“Alberta sa bude snažiť presadiť právne argumenty, že Saskatchewan’použitím článku 33 Charty (klauzula o nadradenosti parlamentu) mal zabrániť Saskatchewan’s Court of King’s Bench preskúmať ústavnosť legislatívy Education (Parent’s Bill of Rights) Amendment Act, 2023,” sľúbila provincia.   

“Tento prípad má potenciál ovplyvniť nielen rodičovské práva v celej Kanade, ale aj uplatňovanie klauzuly o nadradenosti parlamentu, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou Kanadskej charty práv a slobôd a Ústavy Kanady od roku 1982,” vyhlásila. 

Podobne ako Saskatchewan aj Alberta nedávno zaviedlasvoju dlho očakávanú prorodinnú legislatívu chrániacu deti a rodičovské práva pred najhoršími dôsledkami transgender ideológie, vrátane zákazu lekárom medicínsky ‘transformáciu’detí, vyžadovanie súhlasu rodičov so zmenou zámen v škole a zákaz vstupu mužov, ktorí sa vydávajú za ženy, do ženských’športov.   

Nedávne prieskumy ukázali, že Moeová koná v záujme rodičov zo Saskatchewanu, keď zavádza legislatívu chrániacu školské deti pred LGBT propagandou.   

Podľa August 2023 survey, 86 percent účastníkov prieskumu zo Saskatchewanu sa vyslovilo za rodičovské práva a podporilo nový prístup provincie’k LGBT agende v školách.  

Viac ako 40 000 Kanaďanov sľúbilo svoju podporu Saskatchewanu’v boji za rodičovské práva v triede a zároveň vyzvalo všetky ostatné provincie, aby nasledovali ich príklad.    

Ďalej jedna učiteľka zo Saskatchewanu, ktorá si želá zostať v anonymite, už skôr pre LifeSiteNews povedala, že sa cíti vinná za to, že pred rodičmi niečo tají, a podporuje rozhodnutie rodičov informovať.    

“Obávam sa, že nepodporujeme žiakov ani rodičov, keď zachovávame tajomstvá,” vysvetlila. “Máme veľa žiakov, ktorí používajú alternatívne mená, ktoré sa niekedy počas roka často menia, a potom sa nás rodičia pýtajú, či sme o zmenách vedeli až po tom, čo sa stali. Cítim sa zodpovedná za udržiavanie tajomstva a nemyslím si, že je to’fér. Myslím si, že školy už teraz preberajú príliš veľa ‘rodičovských úloh’ a je’dôležité, aby rodičia hrali ‘rodičovskú úlohu’ nie učitelia!" ”