Screenshot-2024-04-10-at-11.06.07-e1712743778463-810x500.png

Otvorený biskup z Charlotte, ktorý dohliadal na rast latinskej omše, odchádza do dôchodku uprostred zásahu Ríma

25
Kultúra života
  • Biskup Jugis odchádza do dôchodku po 20 rokoch vedenia diecézy Charlotte.
  • Páter Martin ho nahradí a zatiaľ neplánuje meniť dostupnosť tradičnej latinskej omše.
  • Vatikán obmedzil počet miest, kde je povolené sláviť starú liturgiu v diecéze.
  • Biskup Jugis sa v minulosti postavil proti podpore potratov a odmietol odchýliť sa od učenia Cirkvi.

Vyslovene konzervatívny biskup Peter Jugis z diecézy Charlotte v Severnej Karolíne, ktorá zaznamenala veľký nárast návštevnosti tradičnej latinskej omše a otvorenie nového seminára, odchádza vo veku 67 rokov do dôchodku po 20 rokoch vedenia diecézy.

Odchádzajúceho biskupa nahradí františkán páter Michael Martin OFM Conv. z Atlanty. Martin, 62-ročný, je v súčasnosti farárom farnosti svätého Filipa Beniziho v Jonesboro v štáte Georgia. 

Jugis podal pápežovi Františkovi rezignačný list v júni minulého roka, teda oveľa skôr, ako je bežný biskupský vek odchodu do dôchodku 75 rokov, s odvolaním sa na chronické, ale život neohrozujúce ochorenie obličiek, ktoré mu podľa jeho slov sťažovalo zdĺhavé liturgické obrady a cestovanie po celej rozsiahlej diecéze Charlotte, ktorá zahŕňa 46 okresov. Martin bude vysvätený a inštalovaný ako nový diecézny biskup budúci mesiac. 

Zmena vo vedení prichádza v čase, keď Rím zasahuje proti rozširovaniu tradičnej latinskej omše (TLM) v diecéze Charlotte a požaduje, aby Jugis  ktorý dohliadal na rast miest s TLM, vrátane nového menšieho seminára, ktorý ponúkal vzdelávanie v starom obrade  obmedzil šírenie tradičnej omše, znížil počet miest, kde je povolené sláviť starú liturgiu, a udelil toto povolenie na dva roky. 

Podľa Catholic News Herald, oficiálneho tlačového orgánu diecézy Charlotte, Vatikán v decembri 2023 nariadil Jugisovi, že môže povoliť len štyrom farnostiam, aby naďalej ponúkali tradičnú latinskú omšu. Povolenie pre tieto štyri miesta by platilo len do 2. októbra 2025. 

O povolenie pokračovať v ponúkaní TLM by sa muselo v roku 2025 opäť požiadať Rím, pričom v žiadosti by sa mali podrobne uviesť počty účastníkov latinskej omše a mal by sa k nej pripojiť opis “krokov, ktoré boli podniknuté na to, aby ich priviedli k účasti na súčasnej forme liturgie,” podľa miestnych správ. 

Obmedzenia uvalené na slávenie latinskej omše v diecéze prirovnali účastníci TLM k situácii Arlingtonskej diecézy, ktorá podobne utrpela rozsiahly útlm miest ponúkajúcich tradičnú liturgiu kvôli obmedzeniam z Ríma. 

Na tlačovej konferencii za účasti Jugisa zvolený biskup Martin ubezpečil katolíkov z Charlotte, že nemá v úmysle robiť žiadne zmeny v súčasných rozhodnutiach o dostupnosti latinskej omše v diecéze.  

Počas tlačovej konferencie, keď sa ho novinári pýtali na postoj pápeža Františka’ k homosexualite a transgenderizmu, Martin pochválil pápežov’ prístup, ktorý “prijíma” každého, pričom tvrdil, že pápež dôsledne zachováva učenie Cirkvi’ o živote a manželstve. 

“Myslím si, že Svätý Otec bol nesmierne dôsledný v rámci evanjeliového mandátu vychádzať v ústrety a prijímať všetkých ľudí ku Kristovi… nesmierne dôsledný v rámci celého učenia Cirkvi a v tom, ako sa to žije na mnohých miestach sveta,” povedal Martin napriek tomu, že mnohí biskupi odsúdili Rímom navrhované “požehnanie” párov rovnakého pohlavia ako odporujúce viere. 

ČÍTAJTE: Kardinál Müller: Fiducia Supplicans ‘vedie k heréze,’ katolíci ju nemôžu akceptovať  

“Som rád, že náš Svätý Otec nám všetkým pomohol prehodnotiť spôsoby, ktorými sme ústretoví voči všetkým ľuďom a zároveň zachovávame našu Cirkev’a zároveň zachovávať dlhodobé presvedčenie a učenie o posvätnosti ľudského života a posvätnosti manželstva ako niečoho medzi mužom a ženou,” pokračoval Martin. 

Uvidíme, či Martin bude nasledovať príklad Vatikánu a povolí požehnanie manželstva; pre páry rovnakého pohlavia, ktoré navrhuje Fiducia Supplicans, ktorej autor a hlava doktríny kardinál Victor Manuel Fernández a pápež František naďalej obhajujú, pričom Fernández vyzýva na zmenuv Katechizme’s učením o vnútorne neusporiadanej povahe homosexuálnych skutkov. 

Naopak, v rámci amerického episkopátu sa biskup Jugis vyznačoval otvorenou obhajobou katolíckeho morálneho učenia. 

Na začiatku svojho episkopátu sa charlottský biskup pripojil k ďalším dvom diecézam, Atlantskej a Charlestonskej, a prijal spoločnú politiku zakazuje katolíckym politikom, ktorí podporujú potraty, podávať sväté prijímanie.  

Biskupi troch diecéz v ostro formulovanom dekréte vyhlásili: 

Katolícki verejní činitelia, ktorí dôsledne podporujú potraty na požiadanie, verejne spolupracujú so zlom. Podporou propotratovej legislatívy sa podieľajú na zjavnom ťažkom hriechu, čo je stav, ktorý ich vylučuje z prístupu k svätému prijímaniu, pokiaľ zotrvávajú na propotratovom postoji.

Vzhľadom na vplyv, ktorý majú katolíci vo verejnom živote na vedenie nášho každodenného života a na formovanie budúcnosti nášho národa’vyhlasujeme, že katolíci pôsobiaci vo verejnom živote, ktorí zastávajú postoje odporujúce učeniu Cirkvi o posvätnosti a nedotknuteľnosti ľudského života, najmä tí, ktorí sa uchádzajú o verejné funkcie alebo sú do nich zvolení, nesmú byť pripustení k svätému prijímaniu v žiadnom katolíckom kostole v rámci našich jurisdikcií: arcidiecézy Atlanta, diecéz Charleston a Charlotte.

Pouze po zmierení s Cirkvou, s vedomím a súhlasom miestneho biskupa a po verejnom zrieknutí sa predchádzajúcej podpory umelého prerušenia tehotenstva bude jednotlivcovi dovolené pristúpiť k sviatosti svätej Eucharistie. Toto opatrenie podnikáme, aby sme chránili posvätnú dôstojnosť Najsvätejšej sviatosti oltárnej, uistili veriacich a zachránili hriešnikov.

V roku 2014 Jugis vyhodil zamestnanca diecéznej školy, ktorý oznámil plánovanú “svadbu” s partnerom rovnakého pohlavia. Biskup tento krok obhajoval v súdnom procese, keď vyhlásil, že by bolo “škandálom”, keby katolícke kostoly a školy naďalej zamestnávali každého, kto uzavrie “manželstvo” s osobou rovnakého pohlavia alebo verejne oznámi plány na jeho uzavretie, a diecéza by bola “nenapraviteľne poškodená”, keby nemohla prepustiť zamestnancov, ktorí otvorene nerešpektujú učenie Cirkvi. 

Diecéza Charlotte vo vyhlásení pre LifeSiteNews uviedla v tom čase že “ľudia, ktorí pracujú pre diecézu Charlotte, súhlasia s tým, že nebudú odporovať učeniu Katolíckej cirkvi. Nemôžeme a nebudeme zamestnávať suplujúceho učiteľa, ktorý sa stavia proti učeniu Cirkvi.” 

V tom istom roku biskup obhajoval sestru dominikánku, ktorá presne prezentovala katolícke učenie o homosexualite na Charlotskej katolíckej strednej škole. 

Takisto sa pripojil k viac ako 50 kolegom biskupom, ktorí podporili univerzitu Notre Dame kvôli udeleniu čestného titulu propotratovému prezidentovi Barackovi Obamovi v roku 2014. 

V roku 2015 Jugis zasiahola zakázal jednej farnosti hostiť disidentskú pro-LGBT sestru Jeannine Gramick, ktorú na roky odsúdila aj U.Konferencia biskupov’USA a Vatikán za jej neustále verejné popieranie učenia Katolíckej cirkvi o homosexualite. 

Gramicková, ktorú v posledných rokoch rehabilitoval pápež František, je spoluzakladateľkou heretickej skupiny na podporu homosexuálov New Ways Ministry. Chystala sa prednášať o “svojich skúsenostiach s prácou na väčšom začlenení LGBT ľudí a ich rodín do Cirkvi,” než jej to zakázal Jugis, ktorý odsúdil jej odklon od katolíckeho učenia. 

V roku 2016 diecéza Charlotte zrušila svoj galavečer Catholic Charities Gala for Hope v Asheville po tom, čo sa dozvedela, že zabávač objednaný na toto podujatie je v homosexuálnom “manželstve.”Diecéza uviedla, že je neprijateľné, aby na niektorom z jej podujatí vystupoval niekto, kto žije v otvorenom konflikte s učením Cirkvi. 

Počas 20-ročného pôsobenia vo funkcii biskupa v Charlotte vysvätil Jugis 57 kňazov a v roku 2016 založil nový menší kňazský seminár St. Joseph’s College Seminary, ktorý spočiatku zahŕňal aj vzdelávanie v slávení tradičnej formy omše. V roku 2005 založil každoročný eucharistický kongres, na ktorom sa naďalej každoročne zúčastňuje viac ako 10 000 katolíkov.