fernandez-mass-e1702640650343-810x500.jpeg

V pondelok vyjde očakávaný text kardinála Fernándeza o ľudskej dôstojnosti

33
Kultúra života
  • Nový dokument CDF o ľudskej dôstojnosti bude vydaný 8. apríla.
  • Autorom dokumentu je kardinál Victor Manuel Fernández.
  • Dokument sa zaoberá sociálnymi a morálnymi otázkami, vrátane zmeny pohlavia.
  • Pápež František podporuje nový dokument a jeho posolstvo o bratstve.

Najnovší a dlho očakávaný dokument vatikánskeho úradu kardinála Victora Manuela Fernándeza’bude vydaný 8. apríla, pričom kardinál ho predstaví na tlačovej konferencii.

Akreditovaným novinárom Svätej stolice bol v utorok oznámený 8. apríl ako dátum vydania pripravovaného dokumentu Kongregácie (teraz už Dikastéria) pre náuku viery o ľudskej dôstojnosti. (CDF)

Nový text, ktorého hlavným autorom je prefekt CDF kardinál Victor Manuel Fernández, nesie názov “Dignitas infinita.” Jeho blížiace sa zverejnenie sa očakávalo už niekoľko mesiacov, pričom Fernández najprv naznačoval, že vyjde v marci, a potom uviedol, že sa objaví v apríli.

La Croix’s vatikánsky korešpondent Loup Besmond de Sennevile v marci napísal, že text pripravovali teológovia v CDF päť rokov, ale že pápež František výslovne poveril Fernándeza, aby ho úplne prepracoval.

Od dokumentu sa, podľa samotného Fernándeza, očakáva, že sa bude zaoberať “nielen sociálnymi otázkami, ale aj silnou kritikou morálnych otázok, ako je zmena pohlavia, prenájom maternice, genderové ideológie atď.”

V januári kardinál potvrdil, že neočakáva veľkú kritiku dokumentu. Ale de Sennevile napísal, že text sa týka aj “migrácie a životného prostredia” a poznamenal, že prvá – už nefunkčná – verzia dokumentu “sa obmedzovala na bioetické otázky.”Predpokladal, že “by mohol vyvolať moresové vlny v celej Cirkvi.”

Fernández’nádej, že text pravdepodobne nebude kontroverzný, je pravdepodobne živená celosvetovým ohlasom na dokument Fiducia Supplicans, ktorý v tichosti zverejnil 18. decembra a ktorý otvoril dvere “požehnávaniu” párov rovnakého pohlavia” v rozpore s katolíckym učením.

Čítajte: Pápež František zverejnil normy pre duchovných, ktorí môžu ‘žehnať’ homosexuálne páry

Od kardinálov, mnohých biskupov a biskupských’ konferencií spolu so skupinami kňazov, ktorí varovali pred nebezpečenstvom, ktoré tento text predstavuje pre katolícku vieru, zaznelo pobúrenie nad dokumentom. Fernández aj František sa pustili do kampane, aby získali späť priaznivé mediálne ohlasy, a krátko nato Fernández z veľkej časti zmizol z dohľadu verejnosti. Jeho neprítomnosť bola výraznou zmenou po tom, čo do jesene vydal množstvo dokumentov.

V rámci množstva dokumentov, ktoré vyšli z Fernándezovho úradu od jeho nástupu do funkcie prefekta v septembri, sa objavilo niekoľko textov, ktoré medzi katolíkmi vyvolali všeobecný zmätok a zdesenie, vrátane:

V januárovom príhovore k CDF František vyjadril nádej, že pripravovaný dokument “nám ako Cirkvi pomôže byť vždy nablízku všetkým tým, ktorí bez proklamácií, v konkrétnom živote každého dňa, osobne bojujú a platia za obranu práv tých, ktorí sa nepočítajú.”

Pápež citoval zo svojej kontroverznej encykliky Fratelli Tutti a dodal, že nový dokument pomôže “zabezpečiť, aby sme ‘tvárou v tvár rôznym súčasným spôsobom eliminácie alebo ignorovania druhých dokázali reagovať novým snom o bratstve a sociálnom priateľstve, ktoré sa neobmedzuje na slová.’”

Pri predstavovaní textu v pondelok na tlačovej konferencii sa k Fernándezovi pridajú Mons. Armando Matteo, sekretár Doktrinálnej sekcie CDF, a Paola Scarcella, ktorá je profesorkou na univerzite Tor Vergata a rímskej univerzite Lumsa’s.

Uvidíme, v akom predstihu vatikánsky tlačový zbor dostane text, a teda aká kontrola bude môcť byť venovaná jeho obsahu a Fernándezovi počas kardinálovho zriedkavého verejného vystúpenia na tlačovej konferencii. 

Najnovšie dvojica dlhých dokumentov, ktoré zverejnila Synoda o synodalite, bola vydaná necelých 30 minút pred začiatkom tlačovej konferencie.

LifeSiteNews bude o pripravovanom texte Dignitas infinita informovať priamo z Ríma.