Screen-Shot-2023-07-05-at-2.03.24-PM-810x500.png

Arcibiskup Aguer: Cirkevní predstavitelia zlyhávajú pri hlásaní evanjelia mladým ľuďom

16
Neutral
  • Arcibiskup vyzval mladých, aby neopúšťali krajinu a snívali o lepšej budúcnosti.
  • Snívanie o lepšej budúcnosti je dôležité, ale nesmie nahradiť skutky a vieru.
  • Slová sa môžu opotrebúvať a strácať svoj význam, treba ich používať múdro.
  • Arcibiskup mal využiť príležitosť evanjelizovať deti a ukázať im cestu kresťanského života.

Monsignor Jorge García Cuerva, arcibiskup Buenos Aires, celebroval v metropolitnej katedrále omšu na začiatku školského roka 2024. V denníku La Prensa som sa dočítal, že požiadal “mladých ľudí, ktorí sú sklamaní, aby neopúšťali krajinu a urobili všetko pre to, aby vybudovali Argentínu, po akej túžia.”Všimol som si arcibiskupov”pastoračný zmätok; hovoril k stredoškolákom, ktorí vo všeobecnosti nie sú sklamaní a zatiaľ neuvažujú o odchode z krajiny. Citoval aj heslá pápeža Františka, podľa ktorého “musíme robiť neporiadok a žiť s nadšením.” Ústrednou témou však bola výzva k snívaniu: “Prosím nás všetkých, aby sme snívali o lepšej Argentíne,” a “Neprestávajte snívať.”

“myslieť fantasticky a považovať za pravdivé a isté to, čo nie je, ” a tým “vytrvalo po niečom túžiť” a “mať túžbu alebo vehementnú túžbu niečo dosiahnuť.” Predpokladám, že práve v tomto zmysle arcibiskup používa toto slovo. Sen je projekt, túžba alebo nádej, ktorá sa pravdepodobne uskutoční, a deti a dospievajúci sú potenciálni snílkovia. V homílii arcibiskupa García Cuervu’sú predmetmi navrhovaného sna šťastie, výber vytúženého povolania alebo zamestnania a, nad rámec čisto osobného, lepšia Argentína. Problém spočíva v nereálnosti snov, v ich pochybnej možnosti. Nádej nie je sen, ale možná budúcnosť, ktorá sa stáva prítomnou v očakávaní.

Slová sa používaním opotrebúvajú; vezmime si napríklad slovo “láska,” ktoré sa zneužíva, až stráca svoj presný význam, ako nás múdro upozornil zosnulý Benedikt XVI. vo svojej encyklike Deus caritas est. Julio Cortázar, veľký spisovateľ a autor románu Hopsadlo, predniesol v marci 1981 v Paríži prejav, v ktorom varoval pred postupným opotrebovaním slov:

Ak my spisovatelia niečo vieme, tak to, že slová sa môžu unaviť a ochorieť, tak ako sa unavia a ochorú ľudia alebo kone. Sú slová, ktoré sa v dôsledku opakovania a častého zneužívania nakoniec opotrebujú a postupne strácajú svoju vitalitu. Namiesto toho, aby vychádzali z úst alebo písma ako kedysi – šípy komunikácie, vtáky myšlienok a citlivosti – vidíme alebo počujeme ich padať ako nepriehľadné kamene. Začíname nie úplne prijímať ich posolstvo alebo vnímame len jednu stránku ich obsahu. Začíname ich pociťovať ako opotrebované mince, čoraz viac ich strácame ako živé znaky a používame ich ako vreckovky alebo použité topánky.

Cortázar uzatvára: “Hovoríme, lebo sme, ale sme, lebo hovoríme,” teda správne slová, jazyk a výroky, ktoré zodpovedajú situácii.

Podľa mňa som sa možno priveľmi zdržal pri tomto bode, pretože sa domnievam, že vyjadruje nezmyselnosť arcibiskupovho’kázania. Mal pred sebou obrovské množstvo detí a mal im hovoriť o Ježišovi. Bola to vhodná príležitosť “evanjelizovať” im Ježiša Krista, ako by povedal svätý Pavol, a nadchnúť ich pre jeho nasledovanie a napodobňovanie. Mohol im ukázať možnosť integrálneho kresťanského života a upozorniť ich na súčasné nebezpečenstvá, ktoré predstavujú skutočné pokušenia, ako napríklad zamotávanie sa do sociálnych sietí alebo neustále chodenie s telefónom v ruke, kde je možné vidieť to, čo by sa vidieť nemalo. Mohol by im ukázať modlitbu ako zdroj duchovnej radosti, ako sa starať o svoje vzťahy s druhými a ako pestovať úprimné priateľstvá v rámci výmeny, ktorá im umožní rásť ako osobnosti.

Nie je to teda otázka snívania, ale byť. Ako hovorí populárne príslovie: “Snívanie nič nestojí.” Na druhej strane byť dobrým kresťanom stojí uplatnenie a vytrvalosť vo viere. K týmto témam možno pristupovať jednoducho a jazykom prispôsobeným chápaniu detí. Tak ako dobrá katechéza, aj táto dáva zaznieť kerygme, ohlasovaniu Krista.

Pred ukončením tohto článku som dostal veľkonočný pozdrav arcibiskupa García Cuervu, uverejnený na kanáli Biskupskej konferencie Argentíny. Arcibiskupský primát v ňom ani raz nespomína Ježiša Krista. Je to sen?

+ Héctor Aguer
Emeritný arcibiskup La Platy

Buenos Aires, streda 3. apríla 2024
Oktáva Veľkej noci