Bishop-Vitus-Huonder-810x500.png

Švajčiarsky biskup Vitus Huonder, verný obhajca učenia Cirkvi, zomrel vo veku 81 rokov

41
Kultúra života
  • Biskup Vitus Huonder zomrel vo veku 81 rokov.
  • Huonder presadzoval katolícke morálne učenie v nepriateľskom prostredí.
  • Kritizoval gender ideológiu, homosexuálne akty a potraty.
  • Podporoval právo rodičov na vzdelávanie detí a odsudzoval antikoncepciu.

Švajčiarsky biskup Vitus Huonder zomrel vo veku 81 rokov.

Podľa tlačového vyhlásenia Spoločnosti svätého Pia X. (SSPX) Huonder “zomrel po ťažkej chorobe” 3. apríla.

“Generálny predstavený Spoločnosti sv. Pia X, don Davide Pagliarani, ho navštívil pri jeho lôžku,”napísala SSPX. “Každý deň mu kňaz zo školského spoločenstva Inštitútu Sancta Maria mohol priniesť sväté prijímanie. Biskup Huonder bol veľmi dojatý a vďačný za duchovnú a bratskú podporu, ktorej sa mu dostalo.”

Huonder bol biskupom diecézy Chur vo Švajčiarsku od roku 2007 do roku 2019. Bol známy tým, že vo Švajčiarsku neochvejne presadzoval katolícke morálne učenie v často nepriateľskom prostredí. Od svojho odchodu z funkcie biskupa v Chure v apríli 2019 žil až do svojej smrti v Inštitúte Sancta Maria vo Wangse (kantón St. Gallen), chlapčenskom internáte, ktorý spravuje (SSPX).

Huonder sa narodil 21. apríla 1942 v meste Trun v kantóne Graubünden vo Švajčiarsku. Za kňaza bol vysvätený v roku 1971 v Thalwile a v roku 1973 získal doktorát z teológie na univerzite vo Freiburgu. V rokoch 1993 až 1998 vyučoval liturgické vedy na univerzitách vo Fribourgu a Chure. Jeho zvolenie za biskupa Churu potvrdil pápež Benedikt XVI. 8. júla 2007.

V januári 2015 dostal Huonder od vtedajšieho prefekta Kongregácie pre náuku viery kardinála Gerharda Mülera pokyn, aby začal dialóg s SSPX s cieľom pripraviť pôdu pre plné kanonické uznanie Spoločnosti.

Huonder opakovane vystupoval proti útokom na manželstvo a rodinu, ako sú gender ideológia, homosexuálne akty a potraty, a bol za to ostro kritizovaný ľavicovými “progresívcami” v Katolíckej cirkvi aj mimo nej.

V roku 2011 švajčiarsky biskup obhajoval prirodzené práva rodičov na vzdelávanie svojich detí, argumentoval, že rodičia by mali mať právo stiahnuť svoje deti zo štátom sankcionovaných hodín sexuálnej výchovy v škole. Povedal, že štátom sponzorovaná sexuálna výchova škodí deťom tým, že podporuje “druh výchovy, ktorý ničí prirodzenú ochranu sexuality človeka’a to pocit hanby.”Kritizoval švajčiarske’školstvo za to, že neumožňuje rodičom právo na to, aby ich deti boli oslobodené od hodín sexuálnej výchovy v škole.

Čítajte: World Health Org. odporúča sexuálnu výchovu začínajúcu sa narodením, ‘masturbáciu v ranom detstve’ od roku 2010

V auguste 2015 Huondera žalovala pro-LGBT organizácia Pink Cross a obvinila ho z trestného činu z nenávisti za to, že citoval pasáže zo Starého zákona, ktoré odsudzujú homosexuálne akty. Žaloba bola po niekoľkých mesiacoch stiahnutá.

Svojim kňazom nariadil odoprieť posledné pomazanie katolíkom, ktorí sa rozhodnú pre eutanáziu, odvolávajúc sa na učenie Cirkvi, že samovražda, podobne ako vražda, “je tiež v rozpore s Božím poriadkom sveta.”

Huonder tiež odsúdil antikoncepciu ako “súčasť kultúry smrti” a pochválil prelomovú encykliku pápeža Pavla VI’Humanae Vitae pre jej “prorocký význam.”

V roku 2023 zverejnil kanál YouTube Certamen sériu videí s názvom “Veľká rana,” v ktorých biskup Huonder opísal svoju analýzu krízy Katolíckej cirkvi v posledných desaťročiach, najmä od Druhého vatikánskeho koncilu a zavedenia novej omše (Novus Ordo).

Hovoriac o kríze, Huonder povedal, že ju spôsobilo “kryptické vzďaľovanie sa od Tradície, od autentického učenia Cirkvi, a to tak v dokumentoch (Druhého vatikánskeho) koncilu, ako aj v následných magistériálnych dokumentoch a rozhodnutiach.”Preto sa podľa švajčiarskeho preláta arcibiskup Marcel Lefebvre, zakladateľ SSPX, “nemohol bezvýhradne riadiť pokynmi a doktrinálnymi vyhláseniami koncilu a oficiálnymi cirkevnými vyhláseniami, ktoré nasledovali po koncile.”

Pri diskusii o úlohe pápeža Františka zdôraznil, že jeho pontifikát je “pontifikátom ruptúry. Je to rozchod s tradíciou.”Tento pápež nielenže často kritizuje Tradíciu a tých, ktorí sa jej držia, ale “podniká kroky, ktoré sú v jasnom rozpore s Tradíciou.”

Biskup Huonder okrem toho povedal, že súčasný pápež je “otvoreným zástancom tzv. svetového náboženstva.”Pre mnohých veriacich, dodal prelát, je to “kameňom úrazu.”

ČÍTAJTE: PREHLIADKA: Švajčiarsky biskup na dôchodku žijúci s SSPX hovorí, že omša Novus Ordo je ‘odklon od tradície’

Po zverejnení videoseriálu sa šéfredaktor kath.ch, oficiálnej spravodajskej stránky Katolíckej cirkvi vo Švajčiarsku, vyzval k apoštolskému vyšetrovaniu Huondera za jeho kritiku pápeža Františka.

LifeSiteNews vyzýva čitateľov k modlitbe za odpočinok duše biskupa Vitusa Huondera’

ČÍTAJTE:

Katolícki laici podporujú švajčiarskeho biskupa pod paľbou kritiky za obhajobu manželstva

Pápež František povedal, že kňazi SSPX ‘nie sú schizmatici’: švajčiarsky biskup na dôchodku

Švajčiarsky biskup: ‘Antikoncepcia je súčasťou kultúry smrti’

Švajčiarsky biskup: Katolíci, ktorí sa rozhodnú pre eutanáziu, nemôžu dostať posledné pomazanie

Súd stiahol obvinenie zo zločinu z nenávisti voči švajčiarskemu biskupovi za to, že hovoril o homosexualite

Švajčiarski biskupi vedú súboj o sexuálnu výchovu v školách