Megyn-Kelly-810x500.png

Rozhovor Megyn Kelly s biskupom Barronom poukazuje na časté mylné predstavy o "anulovaní manželstva

34
Kultúra života
  • Megyn Kelly hovorila s biskupom o anulovaní manželstva a kríze viery.
  • Anulovanie manželstva nie je presný termín, cirkev neanuluje manželstvo.
  • Cirkev vydáva vyhlásenie neplatnosti, nie anuluje manželstvo.
  • Manželstvo je verejný akt, cirkev ho ctí a bráni jeho integritu.

Konzervatívna komentátorka Megyn Kellyová sa nedávno rozprávala s biskupom Robertom Barronom o tom, ako “prechádza procesom anulovania manželstva” a o svojej “kríze viery”

Rozhovor, ktorý bol zverejnený na Veľký piatok, poukazuje na niektoré rozšírené mylné predstavy o tom, čo je anulovanie manželstva.

Kelyová, bývalá moderátorka Fox News a NBC News, však obhajovala aj tradície Cirkvi a svoj cieľ napraviť problém, že len civilné manželstvo je dobré.

“Prechádzala som procesom anulovania môjho prvého manželstva,” povedala. “Som’teraz vydatá za Douga … už 16 rokov … Ale nikdy som neanulovala svoje prvé manželstvo s mojím prvým manželom, s ktorým sa stále veľmi dobre poznáme. Je to’skvelý chlap, len’to nevyšlo,” povedala biskupovi diecézy Winona-Rochester v Minnesote.

“A dohodli sme sa s ním, on je tiež katolík, že sa pokúsime o anulovanie manželstva a on sa ožení … a ja sa vydám za Douga v kostole … ja’nemôžem technicky prijímať rozhrešenie a spoveď, kým to neurobím, a tak ďalej a tak ďalej,” povedala.

“Získať anulovanie” je však nepresný termín.

Kelly nie je kanonická právnička ani teologička, takže je pochopiteľné, že jej jazyk nebude dokonalý. Cirkev však nemôže anulovať manželstvo.

Mnohí katolíci však hovoria o tom, že svoje manželstvo “anulujú”, čo vytvára mylnú predstavu, že anulovanie manželstva je “katolícky rozvod.” Napríklad prieskum Pew Research pýtal sa na katolíkov, ktorí “požiadali o anulovanie manželstva.” Cirkev skôr vydáva “vyhlásenie neplatnosti,” ktoré hovorí, že pravé manželstvo nikdy neexistovalo.

“V skutočnosti sa týmto procesom nič nestáva neplatným. Cirkevný tribunál (katolícky cirkevný súd) skôr vyhlási, že manželstvo, ktoré sa podľa cirkevného práva považovalo za platné, v skutočnosti nemalo aspoň jeden zo základných prvkov potrebných na záväzný zväzok,”Konferencia katolíckych biskupov Spojených štátov vysvetľuje.

Megyn Kelly tiež povedala, že tento proces nebol prospešný pre “obnovenie jej viery.”

“Musím vám povedať, že namiesto toho, aby obnovil moju vieru alebo ma viedol na cestu, na ktorej by som sa cítila bližšie k Bohu a prijala veci ako Veľký piatok, pôst a Veľká noc, ma to”hnalo iným smerom,” povedala.

“Tento rok som ani nedodržala pôst. Na Popolcovú stredu som nešla do kostola. Len keď o tom hovorím, cítim sa tak trochu emocionálne. … Bolo to … to, že sa mi medzi váš vzťah s Bohom vtláča človek.”

“Viete, ako vypĺňam tieto formuláre … ja’predkladám tieto formuláre o svojom prvom manželstve komu. Kto sú títo ľudia? Kto má právo skúmať moje osobné, súkromné údaje a vynášať súdy o mojom manželstve,” povedala.

“Kto je ten človek, ktorý ma núti preskakovať obruče, aby som mala autentickejší, požehnaný vzťah s Bohom,” pýtala sa.

Manželstvo je však verejný akt a nie súkromný. “Keďže manželstvo ustanovuje pár do verejného stavu života v Cirkvi, je vhodné, aby jeho slávenie bolo verejné, v rámci liturgického slávenia, pred kňazom (alebo svedkom povereným Cirkvou), svedkami a zhromaždením veriacich,” uvádza Katechizmus Katolíckej cirkvi vysvetľuje.

“Verejný charakter súhlasu chráni raz dané ‘áno’ a pomáha manželom zostať mu verní,” KKC 1631 stanovuje ďalej.

Biskup Barron povedal, že za celým týmto procesom stojí “hlboká úcta Cirkvi’k manželstvu. Aby Cirkev rešpektovala sviatosť manželstva.”

Vyzval ju, aby bola “trpezlivá.”

“Cirkev si manželstvo váži, a preto trvá na tom, aby sa manželstvo čo najviac ctilo,” povedal.

Prelát potom objasnil, že proces anulovania manželstva určuje, že “sa neuskutočnilo úplné, sviatostné manželstvo.”

“Mám s tým skúsenosť,” povedal a obhajoval Cirkev, že sa snaží brániť “integritu manželstva.”

Kellyová, biskup tvrdia, že cirkevné tradície, rituály sú dobré

Pres Kellyovú’napriek frustrácii zo snahy o vyhlásenie manželstva za neplatné, povedala, že rešpektuje tradície Cirkvi.

Podelila sa, že sa pokúšala ísť do episkopálneho kostola, ale odišla počas pro-transgenderovej kázne ženského “kňaza.”

“Úprimne, pán biskup, po homílii som vstala a hneď som odišla,” povedala.

Pravidlá Katolíckej cirkvi sa jej páčia, povedala biskupovi Barronovi.

“Sú tam tie prísne pravidlá a niekedy sa mi zdajú čudné a vtieravé, ale rezonujú so mnou, viete, od narodenia,” povedala.

“Katolícka cirkev má všetky dary, ktoré Kristus chce, aby mal jeho ľud,” povedal biskup Barron a citoval svojho učiteľa, zosnulého kardinála Francisa Georgea z Chicaga.

“Katolícka cirkev vždy zastávala integritu morálneho života, existuje“forma morálneho života,” povedal biskup Barron. “A tak ich môžeme chápať ako, viete, utláčajúce pravidlá, alebo ich môžeme chápať ako starobylú tradíciu, ktorá má oporu v Biblii, oporu v Ježišovi, hovorí nám o tom, kto sme a ako vyzerá dobrý život a ako sa oň usilovať.”

Kelly a Barron hovorili o tom, ako nás rituály Cirkvi menia na “bunkovej úrovni,” ako sú napríklad génflekty a to, ako stojíme, keď sa modlíme.

Kelly tiež potvrdil, že prijímanie “je skutočne Kristovým telom,” čo viedlo k ďalšiemu vysvetleniu transsubstanciácie zo strany biskupa.

“Keď hovoríme, že podstata chleba sa mení na Telo Kristovo, podstata vína sa mení, znamená to, že na najhlbšej úrovni svojho bytia sa stávajú tým, čím Boh hovorí, že sú,” povedal, uzatvárajúc tento segment.