Bill_Whatcott_Sept_2018_Toronto-e1709641655400-810x500.jpg

Kanadský kresťan musel podstúpiť druhý súdny proces s "trestným činom z nenávisti" po tom, ako bol už oslobodený

30
Neutral
  • Kresťanský aktivista Bill Whatcott čelí druhému súdnemu procesu za údajné podnecovanie nenávisti.
  • Po distribúcii letákov na Pride Parade v Toronte bol oslobodený, no najvyšší súd rozhodol inak.
  • Homosexuálni aktivisti žiadali 104 miliónov dolárov odškodného, no žalobu neskôr stiahli.
  • Nový zákon C-63 v Kanade zvyšuje tresty za šírenie nenávisti a obmedzuje slobodu prejavu.

LifeFunder: Pomôžte kanadskému kresťanovi Billovi Whatcottovi financovať jeho právnu obhajobu.

Anbertský kresťan je nútený podstúpiť druhý súdny proces “so zločinom z nenávisti” po tom, čo bol už v roku 2021 oslobodený.  

Kanadský najvyšší súd 15. februára rozhodol, že kresťanský aktivista Bill Whatcott musí byť opätovne súdený za “úmyselné podnecovanie nenávisti” za distribúciu letákov varujúcich pred homosexuálnym správaním počas “Pride Parade” v júni 2016 v Toronte. 

“Najvyšší súd Kanady dnes ráno vyniesol rozhodnutie a potvrdil rozhodnutie odvolacieho súdu v Ontáriu’o tom, že môj oslobodzujúci rozsudok za ‘úmyselnú propagáciu nenávisti’ sa ruší a nariaďuje sa nový proces,” Whatcott písal na svojom blogu.  

Whatcott’právny boj sa začal v roku 2016 po tom, čo on a pol tucta ďalších kresťanských aktivistov vstúpili na torontský gay “Pride Parade” pod zámienkou, že sú členmi “Združenia konzumentov konope gay zombie”.” 

Whatcott vysvetlil, že on a jeho priatelia vstúpili do sprievodu ako “gay zombie konzumenti konope”, pretože sprievod neakceptoval otvorených kresťanov, pričom usúdili, že ak sa pokúsia zapadnúť, budú efektívnejší. 

Počas sprievodu rozdali približne 3 000 malých balíčkov vyrobených tak, aby vyzerali ako kondómy, ktoré obsahovali úryvky z evanjelia a grafické fotografie ľudí trpiacich pohlavne prenosnými chorobami, varovali ľudí pred fyzickým a duchovným nebezpečenstvom spojeným s homosexuálnymi praktikami a zdieľali dobrú správu, že Ježiš Kristus zomrel za celé ľudstvo vrátane tých, ktorí prijali homosexuálny životný štýl. 

Po sprievode homosexuálni aktivisti oznámili hromadnú žalobu v hodnote 104 miliónov dolárov, zrejme v snahe finančne zruinovať Whatcotta a odradiť ho od akéhokoľvek budúceho aktivizmu.

Po dvoch rokoch súdnych sporov homosexuálni aktivisti žalobu stiahli.

V roku 2018 však vtedajšia liberálna vláda provincie Ontário obvinila Whatcotta z verejného podnecovania nenávisti v rozpore s článkom 319 kanadského trestného zákonníka, pričom tvrdila, že jeho leták sa rovnal trestnému “prejavu nenávisti.”

Whatcott sa dobrovoľne vzdal polícii v Calgary po tom, ako bol na neho vydaný celokanadský zatykač. Bol prepustený na kauciu, pričom jednou z podmienok prepustenia bolo, že jeho leták bude v Kanade zakázaný na zverejnenie.  

Prípad Whatcott’postupoval v systéme trestného súdnictva 3 roky, kým sa napokon v októbri 2021 začal prerokúvať na Najvyššom súde pre Ontário.  

Dňa 10. decembra 2021 vydal súdny sudca rozsudok, v ktorom konštatoval, že Whatcott “nie je vinný,” a vyniesol oslobodzujúci rozsudok. 

Generálny prokurátor Ontária však odmietol rozsudok prijať a namiesto toho sa 21. júna 2023 odvolal proti rozhodnutiu na Odvolacom súde Ontária. 

Vláda tvrdila, že v rozsudku z roku 2021 neboli riadne zohľadnené “odborné” analýzy homosexuálneho aktivistu Nicka Mulesa” Whatcotta”, pričom tvrdila, že leták propagoval “homofóbne tropy” a “mikroagresiu.”Odvolací súd v Ontáriu nakoniec rozhodol, že Whatcott musí skutočne čeliť druhému súdnemu procesu. 

“Zdá sa, že Najvyšší súd nesúhlasí s mojím právnikom a sudcom Goldsteinom a sú spokojní s tým, že budem musieť opäť absolvovať ďalší súdny proces s prispením Nicka Muleho””vyjadril ľútosť Whatcott. 

“Takže prvý súdny proces je anulovaný a vrátili sme sa do júna 2018, keď bol vydaný celokanadský zatykač, a ja pôjdem na súd opäť pravdepodobne niekedy koncom tohto roka,” dodal. 

LifeSiteNews spustil kampaň LifeFunder na pomoc Whatcottovi v jeho právnych bojoch, pričom tento fond je stále aktívny. Ak chcete prispieť na finančnú podporu Whatcotta, kliknite na tu.   

To, že je Whatcott nútený podstúpiť súdny proces za trestný čin, z ktorého už bol oslobodený, prišlo len niekoľko týždňov predtým, ako federálna liberálna vláda pod vedením premiéra Justina Trudeaua predstavila návrh zákona C-63, ktorým sa snaží vytvoriť “Online Harms Act.” 

Zákon C-63 vytvorí Online Harms Act a upraví existujúce zákony, čím sa zmení a doplní Trestný zákonník, ako aj Kanadský zákon o ľudských právach, čím sa podľa liberálov zameria na niektoré prípady odstraňovania internetového obsahu, najmä tie, ktoré sa týkajú sexuálneho zneužívania detí a pornografie. 

Pri týchto chvályhodných cieľoch sa však návrh zákona snaží aj podstatným spôsobom zvýšiť tresty za existujúce trestné činy šírenia nenávisti, ako aj usiluje sa rozšíriť rozsah možností vlády’potláčať prejav.  

Spičkový ústavný právnik upozornil LifeSiteNews, že legislatíva umožní zatiaľ nevytvorenej komisii pre digitálnu bezpečnosť viesť “tajné komisionálne pojednávania” proti tým, ktorí sa dopustia porušenia nového zákona, čo vyvoláva “vážne obavy o slobodu prejavu” Kanaďanov na internete.  

Navrhovaná komisia ombudsmana, spolu s ostatnými úradmi, bude mať za úlohu zaoberať sa sťažnosťami verejnosti týkajúcimi sa online obsahu, ako aj vystupovať s regulačnou funkciou v päťčlennej komisii “menovanej vládou.Tento panel bude mať za úlohu monitorovať správanie internetových platforiem s cieľom vyvodiť zodpovednosť.”  

Najznepokojujúcejšie je, že nový návrh zákona umožní, aby ktokoľvek mohol podať sťažnosť na inú osobu Kanadskej komisii pre ľudské práva za “zverejnenie nenávistných prejavov na internete”, ktoré sú považované za “diskriminačné” voči širokému spektru tzv. chránených kategórií, najmä pohlavia, rasy, sexuality alebo iných oblastí.  

Sankcie za porušenie navrhovaného zákona zahŕňajú pokuty vo výške 20 000 USD a väzenie.