confessional-810x500.jpg

Washingtonský návrh zákona schválený katolíckymi biskupmi by mohol prinútiť kňazov porušovať spovednú pečať

36
Neutral
V článku sa dočítate:
  • Kňazi by mali porušiť spovednú pečať
  • Senátorka chce nútiť kňazov nahlasovať zneužívanie detí
  • Katolícka cirkev odmieta návrh zákona
  • Legislatíva by mohla ohroziť náboženskú slobodu

Predkladateľka zákona o povinnom nahlasovaní zneužívania vo Washingtone navrhla, že kňazi by mali byť v ideálnom prípade povinní porušiť spovednú pečať, a vedenie katolíckej cirkvi v štáte’sa vyjadrilo, že jej návrh zákona by to mohol spôsobiť, aj keď legislatívu podporujú.

Demokratický senátor Noel Frame’by podľa návrhu zákona mali katolícki kňazi povinne nahlasovať zneužívanie detí, aj keď sa o trestnom čine dozvedia “čiastočne” prostredníctvom spovednej sviatosti.

Takisto by boli povinní porušiť pečať spovede, čo je exkomunikovateľný priestupok, ak je dieťa vystavené “bezprostrednému nebezpečenstvu”, že bude “zneužívané alebo zanedbávané.”

Katechizmus Katolíckej cirkvi uvádza:

Vzhľadom na delikátnosť a veľkosť tejto služby a úctu, ktorá prináleží osobám, Cirkev vyhlasuje, že každý kňaz, ktorý spovedá, je pod veľmi prísnymi trestami povinný zachovávať absolútnu mlčanlivosť o hriechoch, ktoré mu kajúcnici vyznali. Nemôže využívať poznatky, ktoré mu spoveď poskytuje o živote kajúcnikov. Toto tajomstvo, ktoré nepripúšťa žiadne výnimky, sa nazýva “sviatostná pečať”, pretože to, čo kajúcnik oznámil kňazovi, zostáva “zapečatené” sviatosťou.

Senátny návrh zákona 6298 je pozmenenou verziou návrhu zákona predloženého minulý rok. Predchádzajúci návrh zákona vyvolal kritiku zo strany katolíckych biskupov, ktorí namietali proti ustanoveniu, ktoré by nútilo kňazov porušovať spovednú pečať.

Sen. Frameová vyjadrila ľútosť nad tým, ako minulý rok zomrel zákon, ktorý by odstránil všetky “výnimky” (ochranu náboženskej slobody) a poďakovala svojim kolegom za snahu o prijatie zákona. Naliehavo však vyzvala svojich kolegov, aby prijali kompromisný návrh zákona.

“Minulý rok ste, samozrejme, všetci vo výbore úplne odstránili túto výnimku a toto rozhodnutie ste na pôde výboru energicky obhajovali, a to na oboch stranách uličky, a ja som vás za to chcela pochváliť a povedať vám, že som vám osobne vďačná, že ste to minulý rok všetci urobili,” povedala.

Tento zákon však nemohla schváliť, preto vyzvala svojich kolegov, aby schválili tento zákon, ktorý napísala spolu s katolíckym vedením štátu.

“Vyzývam vás, aby ste sa držali kompromisného prístupu, ktorý som’vypracovala, pretože je to verzia zákona, ktorú môžem prijať, tento rok,” povedala.

Frameová tiež uviedla, že duchovní nebudú musieť identifikovať páchateľa, myslí si, že nie je jasné, ako by sa zneužívanie mohlo nahlásiť bez uvedenia mena podozrivého. Povedala, že legislatíva nebude vyžadovať, aby duchovní prišli na súd.

Nevedela, aké budú tresty za neoznámenie.

Frameová potom požiadala svojich kolegov, aby “sa utešili” v ustanoveniach o ohlasovaní, ktoré vyžadujú “bezprostredné riziko” ohlásenia aj v prípade údajných trestných činov, ktoré zazneli počas spovede. Poznamenala, že Katolícka konferencia štátu Washington (WSCC) je v tejto časti “neutrálna”.

WSCC: SB 6298 ‘by mohol vyžadovať porušenie pečate spovede’

WSCC uznáva, že návrh zákona “by mohol vyžadovať porušenie pečate spovede”, ale napriek tomu legislatívu podporuje.

Je už schválená v štátnom senáte a čaká na prerokovanie v Snemovni reprezentantov štátu Washington. ďalším krokom je zajtrajšie vypočutie.

RELEVANTNÉ: Washington zažalovali za zákon, ktorý umožňuje deťom na úteku dostať transgenderové lieky, operácie bez súhlasu rodičov

Kňazi sú už podľa biskupov vo Washingtone a podľa Konferencie katolíckych biskupov Spojených štátov pravidiel povinní nahlasovať obvinenia zo zneužívania detí získané mimo spovednice.

Podľa navrhovaného zákona “duchovní [majú] povinnosť upozorniť ministerstvo alebo orgány činné v trestnom konaní, ak majú opodstatnený dôvod domnievať sa, že dieťaťu hrozí bezprostredné riziko zneužívania alebo zanedbávania, a to aj vtedy, ak je toto presvedčenie založené na informáciách získaných čiastočne v dôsledku kajúcej komunikácie,” uvádza sa v návrhu zákona.

Komentár k tejto časti podala WSCC uvádza:

Akkoľvek by si ustanovenie o povinnosti varovať mohlo na prvý pohľad vyžadovať porušenie pečiatky vyznania, sme k tomuto ustanoveniu neutrálni, keďže vďaka našim silným protokolom a politikám bezpečného prostredia by mali duchovní, laickí zamestnanci a dobrovoľníci nahlasovať dôvodné podozrenia zo zneužívania na základe svedkov správania dávno pred vyznaním.

“WSCC podporuje väčšinu tohto návrhu zákona, ktorý predstavuje kompromis medzi právami náboženskej slobody reholí a právami tých, ktorí prežili zneužívanie,” napísala skupina na obhajobu biskupov vo vyhlásení z 9. februára. “Návrh zákona tak poskytuje silnú výnimku z oznamovania akýchkoľvek informácií získaných výlučne vo sviatosti spovede.”

WSCC odmietla objasniť svoj postoj v odpovedi na e-mail LifeSiteNews.

“Keďže návrh zákona sa stále novelizuje, v súčasnosti sa k nemu nemôžeme vyjadriť,”napísala riaditeľka pre komunikáciu Adrienne Joyceová v e-maile pre LifeSiteNews zo 16. februára.

Navrhovaná oznamovacia povinnosť “sa vzťahuje na členov duchovenstva, s výnimkou informácií, ktoré člen duchovenstva získa v rámci svojej profesionálnej povahy ako náboženský alebo duchovný poradca, ak sú tieto informácie získané výlučne v kontexte kajúcej komunikácie.”

“Kajúcne tajomstvo duchovného sa neuplatňuje a príslušník duchovnej služby je povinný oznámiť zneužívanie alebo zanedbávanie dieťaťa, ak príslušník duchovnej služby získal informácie z iného zdroja ako z kajúcnej komunikácie,” uvádza sa v návrhu zákona.

Pozmeňovací návrh na “[potvrdenie], že poznatky, ktoré sú základom pre povinnosť varovať, sa nezískavajú v kontexte kajúcnej komunikácie,” nebol prijatý.

Alex Bond, uvedený hovorca senátora Framea, neodpovedal na e-mail od LifeSiteNews zo 16. februára.

Legislatívny poradca Luke Wickham potvrdil, že kňazi budú musieť zlomiť pečať spovede, ak existuje “bezprostredné riziko.”

Komentoval to na piatkovom vypočutí v odpovedi na otázku demokratickej zástupkyne Lillian Ortiz-Self.

The Catholic Accountability Project, skupina, ktorá pôsobí proti “sexuálnemu zneužívaniu duchovnými,” sa postavila proti zákonu, pretože obsahuje niektoré výnimky pre duchovných.

Kontaktné informácie 

Katolícka konferencia štátu Washington

Email: [email protected]

Phone: (360) 786-7670