cocco-masons-810x500.jpg

Kardinál známy z vatikánskych orgií sa zúčastnil na "historickom" stretnutí s talianskymi slobodomurármi

0
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Katolícki preláti a vatikánsky kardinál na konferencii slobodomurárov.
  • Veľký Orient Talianska organizuje konferenciu o vzťahoch medzi Cirkvou a slobodomurármi.
  • Kardinál Coccopalmerio, zapletený do skandálu, vystúpil na podujatí slobodomurárov.
  • Pápež František kritizovaný za podporu slobodomurárskej ideológie vo svojich encyklikách.

Prední katolícki preláti a škandálmi opradený vatikánsky kardinál sa dnes zúčastnili na konferencii o slobodomurárstve a Katolíckej cirkvi, ktorú organizuje popredná slobodomurárska lóža v Taliansku.

Konferencia, ktorú pred niekoľkými dňami ohlásil Veľký Orient Talianska, popredná slobodomurárska lóža v krajine, sa uskutoční 16. februára v Miláne. Pod názvom “Katolícka cirkev a slobodomurárstvo” ju vedie Stefano Bisi, ktorý pôsobí ako veľmajster Veľkého Orientu, spolu s významnými členmi katolíckej hierarchie:

Otvárací prejav predniesol arcibiskup Delpini, záverečné slovo mal Coccopalmerio. Veľmajster Bisi’mal prednášku s názvom “Slobodomurárstvo medzi Ratzingerom a Bergogliom.”

Medzičasom Giuseppe Ferrari, ktorý vedie Observatórium náboženského pluralizmu, bude hovoriť na tému “aký dialóg je možný medzi katolíkmi a slobodomurármi.”

Veľký Orient označil toto podujatie za “historické,” a také, “v ktorom sa bude hovoriť o stáročných a zložitých vzťahoch medzi Katolíckou cirkvou a slobodomurárstvom.”

Jednodňové kolokvium bolo ďalej označené za “dôležitý moment dialógu, ktorý umožní náboženským a slobodomurárskym predstaviteľom slobodne sa konfrontovať o zlučiteľnosti a nezlučiteľnosti slobodomurárskych hodnôt s katolíckymi.”

Coccopalmeriova’prítomnosť nie je v istom zmysle o nič prekvapujúcejšia ako prítomnosť jeho kolegov katolíckych klerikov vzhľadom na to, že ide o bývalého milánskeho arcibiskupa a bývalého šéfa Rady pre legislatívne texty, vatikánskeho orgánu, ktorý by sa mal podieľať na vydávaní akýchkoľvek oficiálnych textov, najmä tých, ktoré sa týkajú cirkevného’práva.

Jeho meno je však medzi stúpencami cirkevných správ najviac známe pre jeho účasť na neslávne známych kokaínových homosexuálnych orgiách vo Vatikáne v roku 2017. Ako uviedla Dr. Maike Hicksonová z LifeSite’reportovala, vatikánske zdroje uviedli, že Coccopalmerio “predsedal” podujatiu, a keď vatikánska polícia narušila večierok, “dala mu pokyn, aby sa vzdialil, než začnú zatýkať.”

ČÍTAŤ: Zdroj: Bisi povedal talianskym médiám, že konferencia zo 16. februára bola pokusom nájsť “spoločné hodnoty,” a obnoviť vzťah s Cirkvou. Odvolával sa pritom na konferenciu z roku 2016 článok kardinála Gianfranca Ravasiho – vtedajšieho predsedu Pápežskej rady pre kultúru – uverejnený vo vatikánskom denníku L’;Osservatore Romano, v ktorom uznal “ne‐kompatibilitu medzi slobodomurárstvom a katolicizmom,” ale dodal, že to nebráni “dialógu” medzi nimi.

Páter Zbigniew Suchecki, profesor na Pápežskej teologickej fakulte svätého Bonaventúra a odborník na slobodomurárstvo, vystúpi na podujatí, kde preskúma postoj a učenie Cirkvi v&nbspoblasti členstva slobodomurárov. Jeho úloha pri zavŕšení konferencie je zaujímavá vzhľadom na jeho verejné intervencie dôsledne upozorňujúce na nezlučiteľnosť katolicizmu so slobodomurárstvom.

V rozhovore pre Nový denník Compass ešte v roku 2022 Suchecki stručne načrtol nemenné učenie Cirkvi’o nemožnosti katolíkov stať sa slobodomurármi. 

Katolícka cirkev dôsledne a dôrazne zakazuje katolíkom vstupovať k slobodomurárom, čo v posledných týždňoch opätovne vyhlásil aj Vatikán znovu . Pápež Klement XII’v pápežskej bule z roku 1739, In Eminenti, posúdil slobodomurárstvo ako takú vážnu vec a členstvo v ňom ako také nebezpečné, že uložil automatickú exkomunikáciu, latae sententiae, každému katolíkovi, ktorý vstúpil do slobodomurárstva.

PREČÍTAJTE: Svätec, ktorý bojoval proti slobodomurárom, má plán boja proti dnešnej’diktatúre

Pápež Lev XIII. následne napísal v Humanum Genus že slobodomurári majú za “svoj konečný cieľ…úplné zvrhnutie celého toho náboženského a politického poriadku sveta, ktorý vytvorilo kresťanské učenie, a nahradenie ho novým stavom vecí v súlade s ich predstavami, ktorého základy a zákony budú vychádzať z obyčajného prírodného učenia.”

V CDF’s 1981 Deklarácia o postavení katolíkov, ktorí sa stanú slobodomurármi, Vatikán na základe obnovených otázok na túto tému potvrdil predchádzajúce učenie o tomto zákaze s tým, že exkomunikácia a všetky tresty zostávajú v platnosti pre katolíkov, ktorí sa chcú stať slobodomurármi. 

Nasledujúce texty o niekoľko rokov neskôr – Deklarácia o slobodomurárskych združeniach a Nezlučiteľnosť kresťanskej viery a slobodomurárstva – opätovne zopakovali postoj Cirkvi’a konštatovali “nezlučiteľnosť princípov slobodomurárstva a katolíckej viery.”

Pápež František a súčasný prefekt CDF kardinál Victor Manuel Fernández potvrdili učenie Cirkvi o slobodomurároch prostredníctvom dokumentu z 15. novembra. 

Ale napriek tomu František získal od slobodomurárov pochvalu za svoj postoj k “bratstvu” – ktoré bolo jednou z tém, na ktoré v roku 2016 kardinál Ravasi upozornil ako na oblasť vzájomnej diskusie medzi katolíkmi a slobodomurármi.  

Aj keď arcibiskup z Chieti-Vasto načrtol katolícky zákaz vstupu k slobodomurárom, miestna lóža citovala pápeža Františka’ Fratelli Tutti a uviedla, že sa obráti na pápeža so žiadosťou o podporu.

ČÍTAŤ: Slobodomurári žiadajú pápeža o podporu po tom, čo biskup zopakoval odsúdenie Cirkvi’

Fratelli Tutti propaguje univerzálne bratstvo a tiež sa odvoláva na svoj kontroverzný dokument z Abú Zabí z roku 2019 o ľudskom bratstve, pričom oba texty sú v katolíckych kruhoch široko kritizované. Výrazne hlasný nemecký kňaz tiež popisuje Fratelliho Tutti ako prepletený s “masonskou” ideológiou. František’tlačil na to, aby boli náboženstvá rovnocenné, otec Frank Unterhalt poznamenal, že ide o kľúčový prvok slobodomurárskych cieľov.

Zaiste, po Fratelliho Tutti’s publikácii sa privítala slobodomurárska lóža Španielska, ktorá uviedla, že ide o “najnovšiu encykliku”pápeža Františka, v ktorej “prijíma univerzálne bratstvo, veľký princíp moderného slobodomurárstva.”

“Posledná encyklika pápeža Františka’ ukazuje, ako ďaleko je súčasná Katolícka cirkev od svojich niekdajších postojov,” písal lóža.