francis-belgian-bishops-810x500.jpg

Belgickí biskupi zverejnili nadšené vyhlásenie na podporu požehnania homosexuálnych "párov

32
Kultúra smrti

Niekoľko notoricky heterodoxných katolíckych biskupov z Belgicka, známych ako flámski biskupi, zverejnilo prostredníctvom svojho pro-LGBT ministerstva spoločné vyhlásenie, v ktorom sa oháňajú nedávnym dokumentom Vatikánu, ktorý povoľuje kňazom požehnávať homosexuálne páry.”

“Spoločné rozlišovanie prostredníctvom formovaného svedomia bolo uprednostňované už v sociálnej náuke Cirkvi”- pokračuje sa vo vyhlásení. “To, že formované svedomie má teraz prednosť aj v sexuálnej etike, nie je nič viac ani nič menej ako lavína v reči a myslení Cirkvi. Okrem toho má vyhlásenie svetovej cirkvi významný vplyv na myslenie v krajinách, kde je homosexualita dodnes kriminalizovaná.”

“Pre tých, ktorí si v posledných dvoch rokoch kládli otázku, či celosvetový prieskum medzi veriacimi v Katolíckej cirkvi niečo zmení, možno pondelkové”vyhlásenie [z 18. decembra”smelo nazvať prvým ovocím tohto procesu. Všade sa čoraz viac prejavuje nadšená túžba po priateľskej a otvorenej Cirkvi. Prežívaný život sa nenechá uväzniť v klietke nehybných pravidiel,” dodal.

Preloženú verziu dlhého vyhlásenia si môžete v plnom znení prečítať nižšie:

‘Zosuv v cirkevnom hovorení a myslení’

Kontaktné body pre ‘Homosexualitu & Vieru’ Flámskej katolíckej cirkvi o publikácii ‘Fiducia Supplicans

Ve veriacom LGBTI+ svete je nedávne vyhlásenie Dikastéria pre náuku viery Fiducia Supplicans vnímané ako veľký krok smerom k uznaniu verných a trvalých homosexuálnych vzťahov. Ako LGBTI+ osoba ste plne akceptovaní a dokonca si teraz môžete dodatočne nechať požehnať svoj vzťah.

“Para todos, todos, todos,” povedal pápež František minulé leto na Svetových dňoch mládeže v Lisabone. Znovu to zopakoval pri slávnostnom otvorení synody o synodalite na Námestí svätého Petra’v Ríme, v taliančine: “Per tutti, tutti, tutti.” Dvakrát to boli nezabudnuteľné a historické chvíle pre tých, ktorí sa na nich zúčastnili. Dvakrát sa potom niektorí ešte pokúšali torpédovať rozsah jeho prejavu alebo ho aspoň zmenšiť. Ukázalo sa, že veľmi predčasne.

Láska k Bohu a blížnym

Počas prvého zasadnutia synody sa účastníci vyslovili za pastoračný prístup k tým, ktorí sa cítia byť cirkvou vylúčení, napríklad kvôli (vzťahovej) situácii, ktorá je pre cirkev ťažká. Týka sa to aj homosexuálnych párov a širšej komunity LGBTI+. V uplynulom roku sme mali tú česť stretnúť sa s veriacimi a cirkevne angažovanými homosexuálnymi osobami v rámci kontaktných miest “Homosexualita a viera”, ktoré zriadila flámska cirkev. Bez toho, aby sme zachádzali do detailov, boli to všetko intenzívne rozhovory a srdečné stretnutia, ktoré mali vždy jedno spoločné: bezhraničnú lásku k Bohu a k blížnym. Táto láska sa prejavila aj v srdečnej a modlitebnej atmosfére počas ekumenickej modlitbovej slávnosti pri príležitosti Antverpského Pride a nedávno na dúhovej omši v Merkseme.

Preferovaná možnosť pre pastoračnú prax

Vyjadrenie, ktoré v pondelok do sveta vyslalo Dikastérium pre náuku viery, strážca doktríny, preto predstavuje potvrdenie pastoračného prístupu kontaktných miest “Homosexualita a viera” vo Flámskej cirkvi v Belgicku. Fiducia Supplicans je rovnako dôsledkom pápežskej preferenčnej voľby pre pastoračnú prax. Konkrétny človek má vždy prednosť pred všeobecnými a zovšeobecňujúcimi pravidlami.

Spoločné rozlišovanie prostredníctvom formovaného svedomia bolo uprednostňované už v sociálnom učení Cirkvi’. To, že formované svedomie má teraz prednosť aj v sexuálnej etike, nie je nič viac ani nič menej ako lavína v reči a myslení Cirkvi. Okrem toho má vyhlásenie svetovej cirkvi významný vplyv na myslenie v krajinách, kde je homosexualita dodnes trestná.

Tí, ktorí si v posledných dvoch rokoch kládli otázku, či celosvetový prieskum medzi veriacimi v Katolíckej cirkvi niečo zmení, môžu pondelkové vyhlásenie pokojne nazvať prvým ovocím tohto procesu. Všade sa čoraz viac prejavuje nadšená túžba po priateľskej a otvorenej Cirkvi. Prežívaný život sa nenechá uväzniť v klietke nehybných pravidiel.

Život a smrť

Nie náhodou Synoda biskupov na svojom októbrovom zasadnutí v Ríme navrhla, aby sa pri riešení citlivých otázok začali iniciatívy spoločného rozlišovania. Odsek o tejto téme bol schválený drvivou väčšinou – mimochodom, rovnako ako zvyšok dokumentu. Svedectvá účastníkov počas synody nasmerovali cirkev na túto cestu. Jeden z príbehov, ktorý sa dostal do medzinárodných médií, sa týkal mladej Poľky. Nemala vzťah, ale v istom okamihu sa priznala k svojej bisexualite.

Po období odstupu od cirkvi sa snažila znovu spojiť s cirkvou, aby zažila Božiu blízkosť a požehnanie.

Kňaz jej nechcel dať spoveď, pretože bola “neusporiadaná.” Bola taká šokovaná a rozčarovaná, že prechádzala z jednej depresie do druhej a nakoniec odišla zo života. Rozvážny pastoračný prístup, ako to naznačuje vyhlásenie Dikastéria pre náuku viery, môže pre niektorých ľudí znamenať doslova rozdiel medzi životom a smrťou, najmä v extrémne zraniteľnej situácii, akou bola táto mladá žena”

Extrémna pravica

Tam i tam prostredníctvom sociálnych sietí čítame nesúhlasné hlasy. Niektorí sa pokúšajú zasiať zmätok prostredníctvom veľmi selektívneho a legalistického čítania vybraných biblických úryvkov. Iné, nie až také početné, však niekedy znejú hrubo a hlasno. Títo hlasní volajúci sú pozoruhodne často spojení so skupinami, ktoré hlásajú krajne pravicovú ideológiu nenávisti a násilia. Takéto výzvy možno len čo najostrejšie odsúdiť. Aj v mene slobody prejavu existujú hranice.

Počúvanie a sprevádzanie

Tým, ktorí nesúhlasia, môžeme len zopakovať výzvu na dialóg. Z kontaktných miest sme pripravení hovoriť s každým. Ak sme skutočne na ceste k počúvajúcej a sprevádzajúcej Cirkvi, v ktorej je priestor pre všetkých, platí to pre homosexuálne páry, ktoré túžia po požehnaní, ako aj pre tých, ktorí hlasujú proti. Preto všetkých srdečne pozývame na otvorený rozhovor v ‘bezpečnom priestore’ a najlepšie čo najďalej od všetkých ozvenových komôr sociálnych médií.

Kontakty pre ‘Homosexualitu & Vieru’ Flámskej katolíckej cirkvi:

Willy Bombeek (interdiecézny koordinátor)

Werner Van Laer (arcidiecéza, Vikariát flámskeho Brabantu)

Saskia van den Kieboom (Antverpská diecéza)

Luc Boudens ( Diecéza Bruggy)

Tom Van Wambeke (Diecéza Hasselt)

Geert De Cubber (Diecéza Gent)