Nigeria-Rosary-810x500.jpeg

Láska a trpezlivosť musia byť našou odpoveďou na toto ťažké obdobie v Cirkvi

69
Kultúra života

Nedávna smrť môjho manžela Roberta Hicksona istým spôsobom nadprirodzeným spôsobom zmenila môj pohľad na život. Čeliť koncu nášho pozemského života takým intenzívnym a konkrétnym spôsobom - modlitbou najprv za svätú smrť a potom za dušu zosnulého - mi pripomenulo to, o čom môj manžel vždy hovoril: štyri posledné veci - smrť, súd, nebo a peklo.

Vzhľadom na to, že náš život sa jedného dňa skončí a my sa potom budeme musieť postaviť pred nášho Pána a zodpovedať sa za svoje skutky - a opomenutia - tu na zemi, stojí za to priblížiť sa k Bohu už teraz a prosiť ho, aby viedol náš život tak, aby sme boli požehnaní svätou smrťou a večným šťastím s ním.

Keď ma John-Henry Westen požiadal, aby som koncom októbra vystúpila na Rímskom fóre života, pokúsila som sa prezentovať myšlienky, ktoré vyplývajú z vyššie uvedenej úvahy. Ak sa tieto úvahy budú brať vážne, zvýšia našu ochotu opustiť zónu pohodlia a konať podľa hrdinských noriem kresťanstva: z lásky k Bohu a k blížnym. Mohli by sme sa pokúsiť vnímať určité osoby tu na zemi nie ako nepriateľov alebo nepríjemnosti, ale skôr ako osoby, ktoré Boh chce, aby sme k nemu priviedli. Môžeme osloviť niekoho, o kom sme presvedčení, že sa mýli, ale koho sa tiež snažíme dotknúť svojou láskou. Láska prelomí mnohé múry a otvorí budúce možnosti.

Ako som povedal v Ríme, veľa som sa naučil z príkladu lásky biskupa Atanáza Schneidera’voči pápežovi Františkovi. Aj keď sa stavia proti jeho chybám, rozširuje svoju kresťanskú lásku voči pápežovi nielen modlitbami, ale aj činmi.

Kardinál Müller je ďalším príkladom človeka, ktorý bráni dôstojnosť pápežského úradu a zároveň sa stavia proti niektorým pápežským novotám.

Odpovedané: V 80 rokoch zomrel emeritný katolícky profesor Robert Hickson

Túto hrdinskú cnosť lásky by sme však nemali žiť len voči tým, o ktorých si myslíme, že prezentujú nesprávne učenie. Túto lásku by sme mali rozšíriť aj medzi tých, ktorí sa snažia bojovať dobrý boj za Krista. Ako často sa v posledných rokoch dobrí katolíci hádali kvôli otázkam, ako je kríza COVID, konflikt na Ukrajine alebo izraelsko-palestínsky konflikt? Nezabúdajme, že podstatou je, že všetci chceme slúžiť Bohu tu na zemi a stráviť s ním večnosť v nebi. To znamená, že by sme mali mať na pamäti, že sme jedno mystické telo, aj keď sa možno nezhodneme v otázkach, ktoré priamo nesúvisia s otázkami učenia alebo morálky.

Teda potrebujeme trpezlivosť. Trpezlivosť so sebou samými, s vlastnými chybami, ale najmä aj s našimi blížnymi v boji za Krista. Inak náš hlas zoslabne a satan dosiahne svoj cieľ v izolácii a rozdelení tých skupín v Cirkvi, ktoré sa snažia brániť Kristovu’pravdu.

Tento trpezlivý postoj môže v nás rásť, keď budeme pestovať dôverný život modlitby, rozhovor s Bohom, jeho Matkou a svätými. Ako som spomínala vo svojom príhovore, John-Henry Westen a Liz Yoreová sú pre mňa žiarivými príkladmi katolíkov, ktorí svoj apoštolát zakladajú na modlitbách.

Ako hovorieval môj manžel – citujúc otca Johna Hardona, SJ – spása je spoločenský proces. Hardon hovorieval Robertovi, že budeme súdení podľa toho, koľkým dušiam sme pomohli dostať sa do neba, ako veľmi sme sa snažili pomôcť jeden druhému dostať sa do neba.

Urobme všetko pre to, aby sme si navzájom pomohli dostať sa do neba, aby sme zahrnuli aj tých, ktorých považujeme za súčasných odporcov viery a omše všetkých vekov. A nezabudnime sa vložiť pod plášť Panny Márie a naďalej sa modliť a prosiť o zasvätenie Ruska presne tak, ako to žiadala ona, so splnením všetkých podmienok. Nech nás všetkých ochraňuje a vedie k svojmu Synovi.

Čítajte: Biskup Schneider: Krása katolíckej viery je nemenná a pre všetky vekové kategórie