Batzing-gadecki-2-810x500.jpg

Šéf nemeckej biskupskej konferencie obviňuje poľského kolegu z "nesynodálneho" správania

34
Kultúra smrti

Predseda nemeckej biskupskej konferencie, biskup Georg Bätzing, obvinil svojho poľského kolegu z “nebratského” a “nesynodálneho” správania pri kritike heretickej synodálnej cesty. 

V liste, ktorý zverejnil poľský denník Rzeczpospolita, Bätzing kritizoval hlavu poľskej biskupskej konferencie, arcibiskupa Stanisława Gądeckého. 

Gądecki napísal pápežovi Františkovi list, ktorý bol zverejnený v polovici novembra a v ktorom poľský biskup varoval pápeža pred vplyvom nemeckej synodálnej cesty a jej “neprijateľných a nekatolíckych téz.” 

“S určitým zdesením a veľkým sklamaním som vzal na vedomie list, ktorý ste 9. októbra 2023 poslali Svätému Otcovi a ktorý bol teraz zverejnený,” napísal Bätzing. “Počas štyroch týždňov trvania synody sme spolu niekoľkokrát hovorili. Je – dovolím si to povedať otvorene – masívne nesynodálne a nebratské správanie, ak mi v týchto rozhovoroch nepoviete ani slovo o liste. Namiesto rozhovoru ste sa rozhodli [napísať] list pápežovi Františkovi, v ktorom sa s veľkou vehemenciou a nepresnými a zavádzajúcimi vyjadreniami sťažujete na synodálnu cestu Katolíckej cirkvi v Nemecku.” 

Kým sa Bätzing sťažoval, že Gądecki údajne prerástol cez hlavu, keď sa obrátil priamo na pápeža Františka, poľský biskup osobne niekoľkokrát napísal Bätzingovi a varoval svojho brata biskupa pred dôsledkami heterodoxného “reformného projektu” s názvom Synodálna cesta, vrátane listz februára 2022. 

Šéf nemeckej biskupskej&nbspkonferencie obvinil Gądeckého, že prekročil svoje právomoci, keď označil synodálnu cestu za nekatolícku. 

“Vo svojom vystúpení prikladáte veľký význam konfrontácii vlastnej katolickosti a rozporu s katolíckou doktrínou, z ktorej obviňujete Katolícku cirkev v Nemecku,” uvádza Bätzing vo svojom liste. 

“Zaujímalo by ma však, podľa akého cirkevného práva je predseda biskupskej”konferencie určitej cirkvi oprávnený posudzovať katolicitu inej určitej cirkvi a jej episkopátu. Dovoľte mi preto, aby som Vám jasne povedal, že Váš list považujem za masívne prekročenie Vašich právomocí.” 

V rozpore s Bätzingovým’tvrdením, že Gądecki koná mimo svojej právomoci, Katechizmus Katolíckej cirkvi (KKC 886) uvádza, že diecézni biskupi nie sú zodpovední len za svoju diecézu “[b]ale ako člen biskupského kolégia má každý biskup účasť na starostlivosti o všetky cirkvi.” 

V Svätom písme svätý Pavol dokonca pokarhal svojho nadriadeného, svätého Petra, keď prvý pápež pochybil a konal v rozpore s Kristovým evanjeliom (porov. Gal 2, 11 - 14). Keďže nemecká Synodálna cesta sa jednoznačne snaží zaviesť učenie, ktoré je v rozpore s katolíckou náukou, Gądecký má určite právo pokarhať nemeckých biskupov. 

V jeho listz 9. októbra Gądecki napísal, že nemecká synodálna cesta sa snaží o to, aby sa Cirkev “čo najviac podobala svetu, ktorý je vo svojej liberálno-demokratickej verzii vzorom humanizmu.”Poznamenal tiež, že “liberálna demokracia” nie je jedinou platnou formou vlády, pričom citoval filozofa Aristotela. 

Bätzing vo svojej odpovedi tvrdil, že Gądecki”rezervovaný postoj”k “modernej parlamentnej demokracii” je znepokojujúci, pretože v tejto modernej forme vlády, “sa podľa nemeckého biskupa presadzuje uznanie ľudskej dôstojnosti a ľudských práv, princípy ústavného poriadku, ľudovej suverenity, právneho štátu, deľby moci, ochrany menšín a sociálneho štátu”. 

Bätzing tvrdil, že Synodálna cesta nespochybňuje hierarchickú štruktúru Cirkvi a že “cieľom Synodálnej cesty je posilniť episkopát a pápežstvo, a nie ich oslabiť.” 

“Samozrejme, musí byť možné diskutovať o súčasnom dizajne vedenia,” povedal. 

Začiatkom tohto roka Vatikán zakázal nemeckým biskupom zriadiť stálu “Synodálnu radu”, pretože by “vytvorila novú štruktúru riadenia Cirkvi v Nemecku, ktorá … sa zrejme stavia nad autoritu Nemeckej biskupskej konferencie” a v podstate ju chce nahradiť.”Heterodoxní nemeckí biskupi ignorovali smernicu Vatikánu’a pokračovali vo svojej “synodálnej komisii,” ktorej jediným cieľom bolo vytvoriť “synodálny koncil.” 

Čítajte: Pápež zakázal trvalú ‘Synodálnu radu’ v Nemecku, zatiaľ čo predseda biskupskej konferencie’ zostáva vzdorovitý 

Bätzing ďalej obvinil Gądeckého, že je “odsudzujúci” voči ľuďom vo vzťahoch osôb rovnakého pohlavia za to, že presadzuje morálne učenie Cirkvi o sexualite. 

Gądecki vo svojom liste a v interviewuvedol, že všetci účastníci októbrovej synody biskupov dostali na začiatku synody kópie heretických dokumentov Synodálnej cesty. Poľský prelát vyjadril obavu, že tieto dokumenty, ktoré “hojne čerpajú z protestantskej teológie a jazyka modernej politiky”, synodálni otcovia v roku 2024“prijmú do záverečného dokumentu a v skutočnosti schvália požiadavky Synodálnej cesty, aj keď v trochu inom znení.” 

Bätzing vo svojej reakcii uviedol, že Gądecki šíri “abstraktné konšpiračné teórie.” 

“Chcel by som zdôrazniť, že početné tematické a koncepčné podobnosti medzi synodálnou cestou Katolíckej cirkvi v Nemecku a Svetovou synodou nevyplývajú z toho, že by nemeckí biskupi infiltrovali, indoktrinovali alebo dokonca korumpovali svetový episkopát či Svetovú synodu,” napísal Bätzing. 

“Takéto myšlienky jednoducho patria do sféry abstraktných konšpiračných teórií.” 

Počas zasadnutí synodálnej cesty viac ako dve tretiny nemeckých biskupov hlasovali za dokumenty, ktoré sú v rozpore s učením Cirkvi vo viacerých otázkach, vrátane homosexuálne akty, same-sex “blessings,” ženské’svätenia a transgenderizmus. 

Stretnutie “zmierenia” medzi dvoma biskupmi 

Počas plenárneho zhromaždenia Rady európskych biskupov’ Konferencií (CCEE) na Malte 27. novembra Gądecki a Bätzing “úprimne hovorili o vzniknutých podráždeniach,” nemecký biskup povedal Katholische Nachrichtenagentur (KNA). 

“Zhodli sme sa, že tieto časy nie sú pre Cirkev v oboch krajinách ľahké – a že chceme stáť spolu ako susedia, najmä v týchto časoch, aj keď vnímame kultúrne rozdiely v legitímnej rozmanitosti katolicizmu a hľadáme cestu do dobrej budúcnosti, v ktorej chceme svedčiť o Dobrej novine ľuďom tak, ako sme to vždy robili,” povedal Bätzing. 

Čítajte: Šéf poľskej biskupskej’konferencie kritizuje synodu za používanie ideologického ‘jazyka OSN’