Turkson-810x500.jpg

Vatikánska spojka pri Svetovom ekonomickom fóre odsúdila zákony proti sodomii v Afrike

47
Neutral

Významný vatikánsky kardinál z Ghany odsúdil zákony svojej vlasti proti sodomii a vyhlásil, že je potrebné “vzdelávať” v otázke homosexuality, aby sa “rozlišovalo medzi tým, čo je zločin a čo nie je zločin.”

Kardinál Peter Turkson sa vyjadril v nedávnom rozhovore pre BBC, ktorý bol odvysielaný 27. novembra. 

Popisovaný BBC ako “dôsledný konzervatívec” v oblasti homosexuality, Turkson sa nad týmto opisom zasmial a chcel sa vzdialiť od “týchto výrazov konzervatívny, progresívny.” 

“Môj postoj bol jednoducho takýto: LGBT ľudia nesmú byť kriminalizovaní, pretože’nespáchali žiadny trestný čin, ale ani tento postoj by sa nemal stať niečím, čo sa má vnucovať kultúram, ktoré ešte nie sú pripravené akceptovať takéto veci,” povedal Turkson, ktorý viedol Dikastérium pre podporu integrálneho ľudského rozvoja ako inauguračný prefekt v rokoch 2017 až 2021.

Tento komentár prišiel vo svetle otázok týkajúcich sa zákonov proti sodomii, ktoré boli prijaté v Turksonovej’rodnej Ghane spolu s Ugandou. Najmä ugandskí zákonodarcovia vyjadrili rastúce obavy z náboru detí do LGBT životného štýlu, ale od prijatia zákona čelili odporu medzinárodného spoločenstva.

Čítajte: Ugandský parlament schválil ‘zákon proti homosexualite,’ čím rozzúril pro-LGBT Západ 

Ghanskí’biskupi medzitým poďakovali politikom za presadzovanie zákonov na boj proti LGBT ideológii v krajine.

Ale Turkson – rektor Pápežskej akadémie vied a Pápežskej akadémie sociálnych vied – sa vyjadril proti takýmto zákonom. “Môj postoj je v tomto zmysle v rozpore s tým, čo bolo prijaté. Môj pocit je, že na to, aby sme niekoho kriminalizovali, musíme identifikovať zločin,” uviedol.

Čítajte: Pápež František vymenoval ekologického kardinála za rektora Pápežskej akadémie vied 

Turkson uviedol, že vždy tvrdil, ako “sa prípady LGBT nemajú kriminalizovať,” a dodal, že “tradične ghanská kultúra pozná ľudí s takýmito sklonmi.” 

Politici a rodinní aktivisti, ktorí sú proti zavádzaniu LGBT životného štýlu do afrických krajín, argumentovali, že takáto ideológia by podkopala kultúru. Turkson však uviedol, že homosexualita je už kultúrnou praxou:

Existuje výraz: ‘muži, ktorí sa správajú ako ženy, a ženy, ktoré sa správajú ako muži.’ To znamená, že tento jav bol známy, bol známy v kultúre a v komunite a to všetko. Ale nikto z toho ďalej nerobil žiadnu politiku. 

Africké zákony proti sodomii pripísal miestnemu odporu proti západným zásahom a tvrdil, že “to, čo to všetko spôsobilo, boli [sic] pokusy spojiť niektoré zahraničné dary a granty s určitými pozíciami, ktoré boli zavedené v mene slobody, v mene dodržiavania práv a podobne.”

ČÍTAŤ: Kardinál Turkson vidí v Číne vzor environmentalizmu. Vážne?"

Na otázku respondenta, prečo africkí preláti neodsudzujú zákony proti sodomii, Turkson odpovedal, že “to, čo by malo byť krokom, je veľká osveta” o homosexualite, pričom uviedol, že “kultúrne postoje k tomu sú veľmi hlboko zakorenené a podobne.”

“Potrebujeme veľa vzdelávania, aby ľudia rozlišovali medzi tým, čo je zločin a čo nie je zločin, čo je osobný zvyk a čo nie je osobný zvyk,” dodal, čím sa ďalej dištancoval od zákonov proti sodomii a od postoja mnohých diecéznych biskupov v Afrike. 

ČÍTAJTE: Kardinál, ktorý povedal, že Biden by mal prijať sväté prijímanie, podporuje ‘Great Reset’ agendu

Turkson vyjadril možnosť, že homosexualita sa stane v spoločnosti širšie akceptovanou, pričom uviedol, ako “niečo, čo sa tradične môže označovať za tabu a podobne, si vyžaduje čas…”

Je čas začať so vzdelávaním, pomôcť ľuďom pochopiť, čo je to za fenomén. Ak pre to máme kultúrne výrazy a termíny, znamená to len to, že to’nie je ghanskej spoločnosti úplne cudzie. Nie je úplne cudzie ghanskej spoločnosti, teraz to vychádza najavo..čo musí byť odpoveďou. Myslím si, že táto drastická forma, ktorú to’nabralo v Ghane a pravdepodobne ešte horšie v Ugande, je vnímanie, že Západ to vnucoval nejakými dotáciami a grantmi a všetkým týmto, je to tak trochu spolitizované, že aj reakcia na to má rovnako politický charakter. Ale myslím si, že toto všetko z môjho pohľadu…je na to, aby sme dokázali hlbšie pochopiť tento fenomén. 

Začiatkom roka pápež František osobne odsúdil zákony proti sodomii. V rozhovore pre Associated Press, ktorý počas zverejneného rozhovoru príležitostne zhrnul jeho slová, František vyzval biskupov, aby “podstúpili proces zmeny, aby uznali dôstojnosť každého človeka.”

“Títo biskupi musia prejsť procesom obrátenia,” vyhlásil František na adresu prelátov podporujúcich zákony proti sodomii a vyzval ich k “nežnosti, prosím, takej, akú má Boh ku každému z nás.”

Čítajte: Pápež František hovorí, že Cirkev musí bojovať proti zákonom proti sodomii a biskupi, ktorí ich podporujú, potrebujú obrátenie

Sám Turkson je sekulárnymi médiami vnímaný ako prominentná postava, ktorá ho predstavovala ako pravdepodobného predskokana v konkláve v roku 2013 a naďalej naznačujú, že by mohol nastúpiť na pápežský stolec po pápežovi Františkovi. 

Niektoré jeho vyjadrenia sú skutočne viac v súlade s mainstreamovými ideálmi než s tradičným učením Cirkvi. Obhajoval ponúkanie svätého prijímania pro-potratovému Joeovi Bidenovi a slúžil ako kľúčová spojka Vatikánu’pri podpore globalistickej agendy Veľkého resetu.

Turkson sa počas Františkovho’pontifikátu zúčastnil najmenej piatich výročných summitov Svetového ekonomického fóra (WEF), vrátane 2014201620182020, pričom často prednášal poznámky pápeža alebo bol hostiteľom vlastného okrúhleho stola WEF “vo Vatikáne.”

Po stretnutí globalistov v roku 2022 Turkson vysvetlil zapojenie Vatikánu’do WEF slovami: “musíme byť otvorení” voči Resetu.

Vyzerá to tak, že 75-ročný kardinál’vo Vatikáne pokračuje vo veľkej miere v súlade s pápežovými vyjadreniami.